Het Amerikaanse Cyber ​​Commando lanceerde een vergeldings cyberaanval tegen Iran

Plaatje hierboven: Op 31 mei 2019 bracht Hamoon TV (Iran) een antisemitische videoclip uit met een nummer getiteld “Dood = Amerika” van de Iraanse zanger Hamad Zamani waarin hij het zogenaamd Amerikaanse-Zionistische complot tegen Islam bezingt. De video toont Zamani die een skelet beeldhouwt met stenen tafels en een Joodse menorah in de vorm van het Vrijheidsbeeld [beeldbron: screenshot Memri]

De Verenigde Staten lanceerden cyberaanvallen tegen Iraanse raketbesturingssystemen en een spionagenetwerk nadat Teheran een Amerikaanse surveillance-drone had neergehaald op donderdag j.l., zo meldden Amerikaanse media zaterdag.

De Amerikaanse president Donald Trump gaf opdracht tot een vergeldende militaire aanval tegen Iran na de schietpartij met de drone, maar annuleerde op de valreep die aanval ​​en zei dat het antwoord niet ‘evenredig’ zou zijn en in plaats daarvan nieuwe sancties oplegde aan het land.

Maar na het neerhalen van de drone, heeft Trump het Amerikaanse Cyber ​​Command heimelijk toestemming gegeven voor een vergeldings cyberaanval op Iran, meldde de Washington Post. De computers die worden gebruikt voor het besturen van raket- en raketlanceringen, werden door die aanval lamgelegd, volgens de Post.

Amerikaanse defensiefunctionarissen weigerden de rapporten te bevestigen. “Als een kwestie van beleid en voor operationele veiligheid, bespreken we cyberspace-operaties, intelligentie of planning niet”, zei woordvoerster Heide Babb van Defensie tegen AFP.

De spanningen tussen de VS en Iran zijn opnieuw hoog opgelopen na de actie van Trump meer dan een jaar geleden om een ​​multinationaal akkoord te verlaten dat de nucleaire ambitie van Iran inperkt. Zijn regering heeft in plaats daarvan een robuuste lei van straffende economische sancties opgelegd die bedoeld zijn om de Iraanse olie-omzet te verstikken en zijn economie te verlammen.

Op zaterdag zei Trump dat de VS volgende week ‘grote’ nieuwe sancties tegen Iran zullen instellen. Teheran zei dat het donderdag de Amerikaanse drone neerschoot nadat deze het Iraanse luchtruim had geschonden. Washington stelt dat het onbemande vliegtuig zich op dat moment boven internationale wateren bevond.

Ondertussen heeft Iran de verantwoordelijkheid voor de tankaanvallen ontkend, en een topofficier op zaterdag beloofde ‘de belangen van Amerika en zijn bondgenoten in vuur en vlam te zetten’ als de VS aanvallen.

Het is overigens niet de eerste keer dat de VS en Iran elkaar met cyberaanvallen bestoken. Het Stuxnet-virus, dat in 2010 werd ontdekt, wordt verondersteld door Israël en de VS te zijn ontwikkeld om nucleaire faciliteiten in Iran te beschadigen. En men gelooft dat Teheran zijn eigen cybercapaciteiten heeft opgevoerd in het licht van de inspanningen van de VS om de Islamitische Republiek te isoleren.

Plaatje hierboven: Het Amerikaanse Cyber Commando lanceerde een cyber aanval op Iran ter vergelding van het neerhalen van een Amerikaanse drone boven de Straat van Hormuz op donderdag 20 juni 2019 [beeldbron: BTN]


Bronnen:

♦ naar een artikelUS reportedly launched cyber attack on Iran after drone downing” van 23 juni 2019 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikelUS Cyber Command launched a retaliatory cyber attack against Iran” van 22 juni 2019 en een artikelUS Navy drone shot down by Iranian surface-to-air missile over Strait of Hormuz” van 20 juni 2019 op de site van Behind The News (BTN)

Een gedachte over “Het Amerikaanse Cyber ​​Commando lanceerde een vergeldings cyberaanval tegen Iran

  1. Naar mijn idee heeft Teump juist gehandeld, door niet overhaast aan te vallen. Een drone verliezen kost geld, maar geen mensenlevens. Iran probeert om Amerika in de val te lokken en in een militair conflict te trekken. Als Amerika in een oorlog met Iran wordt betrokken zal dat ook aan Amerikaanse zijde veel mensenlevens gaan kosten, en dat brengt een herverkiezing van Trump voor een tweede ambtstermijn in gevaar. Iran zal graag zien dat Trump niet herkozen wordt. Door nieuwe zware sancties in te stellen zal het juist Iran zijn, die hier de schade van zal gaan ondervinden. De schade aan de economie van Iran zal verlammend werken. Mocht Iran de fout maken om zelf als eerste aan te vallen, dan liggen de kaarten geheel anders, dan zal Trump hier militair op moeten reageren, maar dan zal hij daar bij de volgende verkiezingen niet op worden afgerekend. Het risico van het huidige conflict ligt dan ook vooral aan Iraanze zijde.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.