Israël en Palestijnen bereiken historisch compromis omtrent zuiveren van afvalwater

Plaatje hierboven: Volgens zeer pessimistische voorspellingen – tenzij er een ernstige noodingreep gebeurt – zal de reeds zwaar vervuilde rivier de Jordaan, die ontspringt in Kinneret en afdaalt via de Dode Zee, aan het einde van volgend jaar zijn opgedroogd [beeldbron: KKL]

Hoewel de vrede in het Midden-Oosten misschien verder weg lijkt dan ooit tevoren, zijn hooggeplaatste ambtenaren in de sector water en milieu recentelijk met verrassend optimisme aan de slag.

Net nu de relatie van Israël met de Palestijnse Autoriteit naar een nieuw dieptepunt lijkt te zakken en de ‘deal van de eeuw’ van de Amerikaanse president Donald Trump de kloof nog groter maakt, lijkt het erop dat aan de grootste rioleringskwestie tussen de Middellandse Zee en de Jordaan, die vele jaren werd verwaarloosd door het conflict, een historische oplossing in het verschiet ligt.

Het is een doorlopend, verfoeilijk fiasco: in het jaar 2019 zijn de huizen van minstens 150.000 inwoners van Jeruzalem niet verbonden met een modern rioleringssysteem. Het vervuilde rioleringswater in veel Arabische wijken in Jeruzalem en zelfs in verschillende Joodse wijken – inclusief het gebied rondom de Oude Stad en nabij het Safra-plein – stroomt, zoals het is, ongezuiverd en zonder enige vorm van behandeling, recht naar de Kidron rivier.

De Kidron – die zijn weg naar het oosten slingert langs de Jeruzalem-heuvels op de Westelijke Jordaanoever, met vele bochten en draaingen, helemaal naar de Dode Zee – zou een populaire wandellocatie kunnen zijn in een parallel universum.

In de realiteit van het conflict is het echter een waterval van stinkend vuil en uitwerpselen die de noordelijke Dode Zee binnendringen, in de buurt van de nederzetting op de Westelijke Jordaanoever van Ovnat (plaatje hieronder/bron).

Inwoners van Ovnat hebben herhaaldelijk geklaagd over de zwarte, stinkende stroom. Toen ik het gebied twee jaar geleden bezocht, was de stroming zo sterk dat er een waterval van afvalwater werd gevormd. Het is een spectaculair gezicht totdat je begrijpt waar je naar kijkt.

De rivier stroomt ook naast het Mar Saba-klooster, een populaire christelijke toerismeplek, die voor gênante situaties kan zorgen. De resultaten – stank en muggen – worden ook ervaren in een reeks Palestijnse gemeenschappen waar de Kidron dichtbij komt.

In de loop der jaren zijn er veel pogingen gedaan om het afvalwaterprobleem in Jeruzalem op te lossen, maar ze zijn altijd ontspoord door de politiek. De oplossing vereist de bouw van een rioolwaterzuiveringsinstallatie of op zijn minst een grote pijpleiding in gebieden gecontroleerd door de Palestijnse Autoriteit, en de Palestijnen beschouwen een dergelijke samenwerking als de feitelijke erkenning van de Israëlische controle over de Westelijke Jordaanoever.

In het verleden, toen voorstellen werden gedaan, werd deze volledig geblokkeerd toen het de politieke leiding bereikte,” zei Shoni Goldberger, districtsbestuurder van Jeruzalem bij het ministerie van Milieubescherming. “Voor [de PA] was het onmogelijk om het afvalwater te bespreken zolang Israël niet bereid was om hun argumenten te horen over wegversperringen en andere zaken met betrekking tot de bezetting.

Maar net zoals de situatie hopeloos leek, was er een verrassende wending aan gebeurtenissen. De Israëlische autoriteiten – onder druk van de High Court of Justice na een petitie van de Zalul Environmental Association, onder andere – ontwikkelden een ander alomvattend plan om het probleem op te lossen, en deze keer hebben de Palestijnen het niet zomaar afgewezen.

In de afgelopen maanden zijn hierover besprekingen gevoerd met vertegenwoordigers van vele Israëlische overheidsinstanties, waaronder het ministerie van Milieubescherming, COGAT, de Watervoorziening, de Nationale Veiligheidsraad en het Burgerlijk Bestuur. Ook aan Palestijnse zijde hebben de plannen de hoogste ambtenaren bereikt. Volgens een functionaris die deelnam aan de vergaderingen, was de sfeer ‘zakelijk’ in plaats van ‘onbeduidend’.

De koerswijziging bij de Palestijnen houdt waarschijnlijk verband met nieuwe ontwikkelingen in de landbouw. Net als in Israël, is het kweken van dadels onder de Palestijnen een succesvol terrein geworden en een centrale bron van inkomsten voor veel boeren in het Jericho-gebied en de Jordaanvallei. Om te blijven telen, hebben ze wanhopig water nodig, en als het afvalwater dat in de Kidron-stroom stroomt wordt gezuiverd, kan het de boomgaarden van de dadels water geven.

Ondertussen lijken de Israëlische functionarissen de gesprekken ook te hebben gevolgd met een positievere houding en meer aandacht voor de Palestijnse behoeften. Israël stemde ermee in een ruime hoeveelheid gezuiverd water van de stroom te reserveren voor irrigatie. De meeste van de afspraken staan nergens op papier geschreven. Zoals een Israëlische functionaris zei: “Er zijn afspraken, er zijn geen ondertekende overeenkomsten. Alles ligt erg gevoelig.”

Het plan is complex en vereist het bouwen van veel infrastructuurfaciliteiten, waaronder een gigantische pijpleiding – waarvan acht kilometer door Palestijnse gebieden gaan. Dat deel zal worden gebouwd door de Palestijnse Autoriteit, die al ingenieurs heeft ingehuurd en het project heeft gestart.

Het werk moet volgende maand beginnen. Niemand is bereid het risico te nemen een tijdschema te noemen, maar in een optimistische veronderstelling dat de politiek het niet zal belemmeren, is het de bedoeling dat het werk binnen drie jaar wordt afgerond, misschien zelfs nog minder. Het lijkt er immers op dat beide partijen hebben begrepen dat milieugevaren geen grenzen kennen en dat samenwerking iedereen ten goede komt.

Plaatje hierboven: Rishon Lezion, Israël. De afvalwaterzuiveringsinstallatie in Dan Region (‘Shafdan’) werd eind jaren zeventig in de buurt van Rishon Lezion opgericht om gemeentelijk afvalwater in dit grote en snelgroeiende gebied te verzamelen, te behandelen en terug te winnen. Momenteel behandelt het 370.000 m3 / dag gemeentelijk afvalwater, de grootste RWZI van Israël heeft talloze uitbreidingen en upgrades ondergaan om aan de vraag naar grotere capaciteit en strengere milieueisen te voldoen.[beeldbron: Green Prophet]


Bronnen:

♦ naar een artikel van Aviv Lavie “Israel, Palestinians eye smooth waters with historic cooperation on sewage” van 22 juni 2019 op de site van The Times of Israel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.