Gaza: Duizenden relschoppers trachten opnieuw grens met Israël met geweld te doorbreken

Net zoals elke vrijdag sinds 30 maart 2018, meteen na het gebed in de locale moskee waar ze worden opgepept tot geweld en terreur, trokken enkele duizenden (volgens J-Post ca. 6000) door Hamas gesponsorde terroristen naar het veiligheidshekken dat het moordzuchtige Gaza scheidt van Israël.

De relschoppers verbrandden autobanden, gooiden stenen en granaten naar de Israëlische soldaten aan de andere kant van het hek, lanceerden vliegers en ballonnen met daaraan brandbommen gehecht om branden te stichten op de akkers en velden van de Israëlische boeren, en dat allemaal in een poging om door het hekken te geraken, Israël binnen te vallen en zoveel mogelijk Joden te vermoorden.

Verschillende explosieve apparaten werden over het hek gegooid bij IDF-troepen die de grens beveiligden. Er vielen geen slachtoffers aan Israëlische zijde en er werd geen schade gemeld.

De troepen van de IDF reageerden op de rellen met de gekende rel-verspreidingsmethoden, vuurden traangasgranaten af en vuurden af en toe met scherp op al te ijverige heethoofden, conform de rules of engagement van de IDF. IDF-soldaten identificeerden ook een poging om de grensafrastering te doorbreken, meldde de Ynet-nieuwssite.

Het door Hamas gestuurde ‘gezondheidsministerie’ in Gaza zei dat 79 moslimterroristen gewond zijn geraakt tijdens de gewelddadige rellen. De schermutselingen kwamen een dag nadat de leider van de Hamas-terreurgroep zei dat Israël de voorwaarden van een onofficieel staakt-het-vuren in de Gazastrook negeerde. In een zeldzame briefing aan buitenlandse journalisten in Gaza zei Hamasleider Ismail Haniyeh dat de afspraken, bemiddeld door Egypte, Qatar en de VN, zich thans “in de gevarenzone” bevinden.

Israël voorzag niet in bewegingsvrijheid bij de grensovergangen, [het] gebruikt de kwestie van de visserijzone voor afpersing, vertraagt ​​elektriciteits toevoer en bouwprojecten en beperkt de toegang van fondsen ernstig“, zei Haniyeh. Hij benadrukte dat Israël ‘geen respect’ heeft getoond voor de voorwaarden en dat de twee miljoen inwoners van Gaza “geen verbetering in hun levensomstandigheden hebben gevoeld.

Echter, Israël erkent officieel geen staakt-het-vuren-overeenkomst met Hamas en de andere terreurgroepen in de strook, die begin mei werden bemiddeld na een intense twee dagen van gevechten.

De reden daarvoor is simpel. Volgens de “niet-officiële overeenkomst” zou Hamas hebben ingestemd met:

♦ het stoppen van gewelddadige incidenten langs de grens;
♦ het handhaven van een bufferzone op 300 meter van de grens;
♦ het beëindigen van de lancering van brandgevaarlijke ballonnen bij Israëlische gemeenschappen;
♦ stoppen met nachtelijke schermutselingen tussen Gazanen en veiligheidstroepen;
♦ en het stoppen van de flottieljes die proberen om de zeeblokkade van de Strip te doorbreken.

Niets van dat alles werd door Hamas en Co gedaan. Integendeel.

Volgens bronnen bereidt Israël zich actief voor op een dreigende aanval door de door Iran gesteunde Palestijnse islamitische Jihad (PIJ) in Gaza of door de terreurgroep Hezbollah aan Israël’s noordelijke grens, te midden van spanningen tussen de VS en Iran.

“Ik hoor onze buren uit het noorden, zuiden en oosten onze vernietiging bedreigen. Ik zeg tegen onze vijanden: de IDF heeft een zeer grote destructieve kracht. Test ons niet,” zei premier Netanyahu op woensdag j.l. aan het einde van een IDF-oefening in het noorden.

“Riots till we die!”
[beeldbron: Al Qassam/Hamas]


Bronnen:

♦ naar een artikelProtests along Gaza border leave 39 injured – Approximately 6000 people were in attendance during protests along the Gaza border on Friday” van 21 juni op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikelMuslim terrorists riot along the security border fence with Gaza” van 21 juni 2019 op de site van Behind The News (BTN)

♦ naar een artikelPalestinians say 7 wounded in riots along Gaza border” van 21 juni 2019 en een artikel “Hamas chief says ceasefire is ‘in the danger zone,’ Israel ignoring terms” en een artikelFluctuating fishing regulations a net frustration for Gaza’s industry” van 20 juni 2019 op de site van The Times of Israel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.