Nep ‘gematigde’ Palestijnen: Geweren, handgranaten en terroristen in maatpak

De Palestijnse Fatah-factie, aangevoerd door de president van de Palestijnse Autoriteit en PLO-chef Mahmoud Abbas, wordt vaak omschreven als een ‘gematigde’ en ‘pragmatische’ groep. Er zijn echter veel redenen en voldoende bewijs om te geloven dat deze aanname onrealistisch is, zo niet helemaal onjuist.

Terroristen in maatpak
Alvorens de retoriek en acties van Fatah te onderzoeken, kan men er goed aan doen het embleem van de groep (plaatje hieronder) te beschouwen, dat twee vuisten met geweren en een handgranaat in het midden weergeeft. Op de achtergrond is een kaart van Israël (zonder vermelding van Israël); het embleem gaat vergezeld van een onderschrift: ‘Revolutie tot overwinning‘.

Waarom een ​​groep die trots geweren en een handgranaat als symbool gebruikt, beschreven wordt als ‘gematigd’ en ‘pragmatisch’ blijft een raadsel. Zou het kunnen zijn omdat het een anti-Israëlische groep is die zichzelf de Palestijnse Nationale Bevrijdingsbeweging noemt en werd opgericht met het verklaarde doel van ‘Palestina te bevrijden’ – specifiek bedoeld, het vernietigen van Israël?

De geweren en handgranaat zijn een botte aanwijzing van de ware boodschap van Fatah aan de Palestijnen – dat de gewapende strijd tegen Israël zou moeten doorgaan tot de ‘bevrijding van Palestina’, zoals de naam doet vermoeden.

Waarom blijft Fatah dit logo met geweren en een handgranaat gebruiken nadat zijn leiders het Oslo-akkoord met Israël in 1993 hebben ondertekend en Abbas blijft beweren dat hij een tweestatenoplossing ondersteunt? Hoe verklaart Abbas zijn verzet tegen het gebruik van wapens en terrorisme tegen Israël, terwijl zijn eigen factie geweren en een handgranaat en een kaart toont waar Israël volledig wordt genegeerd?

Logo van Al Fatah

Fatah is nu de speerpunt van de Palestijnse campagne om het nog aan te kondigen vredesplan van de Amerikaanse president Donald Trump in het Midden-Oosten te dwarsbomen, ook wel bekend als de ‘Deal of the Century’. Fatah-leiders, die toegeven dat ze niets weten over de aankomende vredesplan, hebben het grootste deel van hun tijd en energie besteed aan het opruien van Palestijnen tegen het plan van Trump en de door de VS geleide economische conferentie die volgende week in Bahrein zal plaatsvinden.

Tijdens de conferentie wordt van de Amerikaanse regering verwacht dat ze het economische gedeelte van de Deal of the Century onthult. Abbas en zijn Fatah-functionarissen doen echter al hun uiterste best om de conferentie te dwarsbomen, inclusief het bedreigen van Palestijnse bedrijfsleiders dat iedereen die de economische ‘workshop’ bijwoont, beschuldigd zal worden van verraad.

Als onderdeel van hun poging om het Trump-plan te laten ontsporen, hebben Fatah-leiders opgeroepen tot massale protesten in de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook op 25 en 26 juni – wanneer de Bahrain-conferentie gepland staat. Jamal Muheissen, een hoge Fatah-functionaris, zei dat de twee dagen door Palestijnen als ‘dagen van woede’ zullen worden gemarkeerd om hun afwijzing van zowel de Deal of the Century als de Bahrain-conferentie te verkondigen. Hij drong er bij de Palestijnen op aan zich achter Abbas en het Fatah-leiderschap te scharen en hun steun te betuigen voor pogingen om het nog steeds onbekende vredesplan te dwarsbomen.

Een Fatah-poster die massale protesten tegen de ‘workshop’ in Bahrein roept, toont gemaskerde Palestijnen die een steen gooien (naar Israëli’s). De boodschap die Fatah naar zijn mensen stuurt is: Ga naar buiten en gooi stenen naar Israëli’s tijdens de Bahrein-conferentie, waarvan het hoofddoel is om manieren te bespreken om de Palestijnse economie te stimuleren en de levensomstandigheden op de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook te verbeteren. Fatah is met andere woorden oproep aan een nieuwe Intifada [opstand] tegen Israël omdat de VS manieren zoekt om de Palestijnen te helpen. Dit is niets minder dan stapelgek.

Plaatje hierboven: In oktober 2015 verscheen er op de officiële facebookpagina van Al Fatah deze poster in een directe oproep aan de Palestijnen om Joden neer te steken [beeldbron: PMW]

Op de poster hierboven is te zien hoe een mes met een Palestijnse vlag op het handvat een religieuze Jood wordt neergestoken. De poster werd geplaatst uit eerbetoon voor de Palestijnse terroriste Dalal Mughrabi die mede-verantwoordelijk is voor de dood van 38 Israëli’s, inclusief kinderen in maart 1978.

Een claim dat de Fatah-partij van Mahmoud Abbas, de president van de Palestijnse Autoriteit, duizenden Israëli’s heeft gedood. Deze poster is slechts één van de vele opruiende posters die de afgelopen jaren op de Facebookpagina zijn verschenen. Hoezo Fatah ‘gematigd’?

Door zijn eigen woorden en acties maakt Fatah het duidelijk dat het allesbehalve gematigd en pragmatisch is. Dit is dezelfde factie die verondersteld wordt de vredespartner van Israël te zijn en wiens leiders over de hele wereld worden verwelkomd als voorstanders van vrede en coëxistentie. Als dit gematigd is, vraag je je af hoe Palestijnen extremisme definiëren? De internationale gemeenschap kan de communicatie van Fatah in het Arabisch controleren voordat ze die vraag voor zichzelf beantwoordt.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Bassam Tawil “Palestinian ‘Moderates:’ Rifles, Hand Grenades and Terrorism” van 21 juni 2019 op de site van The Gatestone Institute

♦ naar een artikel van Adam Rasgon “Denying incitement, Fatah Facebook page chief claims incendiary posts ‘symbolic’” van 15 februari 2019 op de site van The Times of Israel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.