Israël toont in Parijs eerste volledig elektrisch vliegtuig: Eviation Alice +video

Een vreemd uitziend Israëlisch prototype heeft de nieuwsgierigheid gewekt tijdens de Paris Air Show deze week. Maar het is meer dan de modernistische buitenkant van het vliegtuig die de aandacht van het publiek heeft getrokken: het is het feit dat de Eviation Alice volledig elektrisch is. De Alice is een klein propellervliegtuig dat volledig werkt op batterijstroom. Volgens het bedrijf is het ’s werelds eerste volledig elektrische forensenvliegtuig.

In feite neemt de batterij volgens het bedrijf 65 procent van het gewicht van het vliegtuig in beslag. Het vervoert negen passagiers en twee bemanningsleden. Het bereik is momenteel beperkt tot ongeveer 1000 kilometer (600 mijl), maar voor korte afstanden hoopt het bedrijf de bedrijfskosten te verlagen tot ongeveer een vijfde van de huidige tarieven.

“Dit vliegtuig werd eerst en vooral gebouwd voor de vluchtervaring van de passagier”, vertelde Evitation CEO Omer Bar-Yohay aan Channel 12 nieuws. “We hebben het vliegtuig daarop gepland en ontworpen.” Bar-Yohay zei dat de slanke, ongewone look van het vliegtuig, die hij ‘walvisvormig’ noemde, grotendeels het gevolg is van “de noodzaak om zeer aërodynamisch efficiënt te zijn.”

Hij zei dat het vliegtuig deel uitmaakte van de ‘derde revolutie’ in de luchtvaart na prop vliegtuigen en straalvliegtuigen. Ontwikkelaars hopen met de tijd de grootte en het bereik van dergelijke vliegtuigen te vergroten. De Alice heeft nog enkele jaren testvluchten nodig om door de Federal Aviation Authority te worden gecertificeerd. Maar Bar-Yohay voorspelde dat als dat eenmaal het geval is, de vraag zal oplaaien.

“We hebben een leveringsprobleem, geen gebrek aan vraag,” vertelde hij Bloomberg. Volgens Eviation was dergelijke interesse al duidelijk, waarbij de Amerikaanse regionale luchtvaartmaatschappij Cape Air de wens uitdrukte om de Alice in dubbele cijfers te kopen.

Video: Eviation Alice, het eerste volledig electrische vliegtuig ter wereld


Bronnen:

♦ naar een artikelIsraeli company debuts ‘world’s first’ all-electric plane – The Eviation Alice generates buzz at the Paris Air Show, with the firm saying a US airline has already agreed to buy multiple units” van 21 juni 2019 op de site van The Times of Israel