Nieuwe Canadese wet verbiedt het dragen van Joodse symbolen zoals de keppel en de Davidster

Plaatje hierboven: Waarschuwingsbord ‘Gevaar: Geen Joden toegelaten – Alleen Christenen‘ in de jaren 1930 op het platteland in Quebec, Canada [beeldbron: 2 Oceans Vibe]

Een vooraanstaande Canadese Joodse groepering heeft op maandag 17 juni de goedkeuring van een wetsvoorstel  door de Nationale Assemblee van Quebec afgekeurd. Het wetsvoorstel verbiedt ambtenaren om religieuze symbolen te dragen.

Bill 21 omvatte niet alleen overheidsfunctionarissen, maar ook wetshandhavers, leraren en iedereen die in dienst is van de staat. Samen met het kruis en de hijab verbiedt de wet ook Joodse symbolen, zoals de keppel en de Davidster.

Brenda Gewurz, voorzitster van de afdeling Quebec van het Centrum voor Israël en Joodse Zaken (CIJA), zei in een verklaring: “De Joodse gemeenschap van Quebec is diep teleurgesteld met de goedkeuring van Bill 21. Zoals CIJA betoogde tijdens consultaties bij de Nationale Assemblee, staat Québec’s seculariteit niet voor een bedreiging die het gebruik van buitengewone maatregelen rechtvaardigt, zoals het inroepen van de notwithstanding clausule,” voegde ze eraan toe.

Deze wet is roekeloos. Het ondermijnt religieuze vrijheid en gelijke toegang tot werk in de publieke en parapublicsectoren,” stelde Gewurz. “Verder,” merkte ze op, “hebben we last van de laatste amendementen die de bepalingen van de wet en de uitvoering ervan aanscherpen, die niet diepgaand zijn besproken of zijn onderworpen aan openbare raadpleging.

Hoewel het CIJA en de joodse gemeenschap de religieuze neutraliteit van de staat stevig ondersteunen, is deze wetgeving onsamenhangend en te willekeurig,” vervolgde Gewurz. “Het verleent buitensporige discretionaire bevoegdheden die voor grillige en ongelijke interpretaties van de wet zorgen.

Antisemitisme in Canada
De haat en onverdraagzaamheid jegens “de ander” en meer in het bijzonder de klassieke Jodenhaat die zich soms vermomd als Israëlkritiek, blijft gestaag toenemen in de wereld en dat is helaas ook het geval in Canada.

Na gestage maar relatief kleine stijgingen sinds 2014, steeg de door politie gerapporteerde haatmisdaad in Canada in 2017 scherp, met 47% meer dan in het voorgaande jaar, berichtte de Canadese overheidsorganisatie Statistics Canada donderdag. De toename was grotendeels in haatgerelateerde vermogensdelicten, zoals graffiti en vandalisme.

Voor het jaar 2017 rapporteerde de Canadese politie 2.073 haatmisdrijven, 664 meer dan in 2016. Hogere aantallen werden gezien in de meeste soorten haatmisdrijven, waarbij incidenten gericht tegen de Joodse, islamitische en zwarte bevolkingsgroepen het grootste deel van de nationale stijging voor hun rekening namen.

Haatmisdrijven tegen de Joodse bevolking namen voor het tweede opeenvolgende jaar toe, van 221 in 2016 tot 360 in 2017. Haatmisdrijven gericht tegen de Joodse bevolking vertegenwoordigden 18% van alle haatmisdrijven in Canada. Ontario rapporteerde 61 meer incidenten, terwijl British Columbia een toename van 54 noteerde in 2016.

Haatmisdrijven tegen religie waren goed voor 41% van alle haatmisdaden in Canada in 2017 en het aantal haatmisdrijven was aanzienlijk hoger vanaf 2016. Er waren 842 haatmisdaden gericht tegen religieuze groeperingen in 2017, een stijging van 83% ten opzichte van het voorgaande jaar.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Benjamin Kerstein “Leading Canadian Jewish Group Decries Passage of Bill Banning Religious Symbols” van 18 juni 2019 op de site van The Algemeiner

♦ naar een artikel van David Israel “Hate Crimes in Canada Up 47% Targeting Jews, Muslims and Blacks” van 30 november 2018 op de site van The Jewish Press

Een gedachte over “Nieuwe Canadese wet verbiedt het dragen van Joodse symbolen zoals de keppel en de Davidster

  1. Indien deze wet staat voor het verbieden van ‘alle religieuze/cultuur symbolen zoals een kruis, hijab, tulband, hanekam, punk e.a. uitingen van onderscheid vind ik het prima.

    Openbare ruimten moeten strikt neutraal zijn.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.