IDF ontdekt 2700 jaar oude wachttoren uit het tijdperk van koninkrijk van Judah

Israëlische soldaten hebben in het zuiden, samen met de Israel Antiquities Authority, tijdens archeologische opgravingen een uitkijktoren gevonden die dateert uit de tijd van het Koninkrijk Juda tijdens het bewind van koning Hizkia, ca. 725 tot 696 v.Chr.

De opgraving vond plaats in de parachutistenbasis in het kader van het ‘Nature Defence Forces Project – Commandanten nemen verantwoordelijkheid voor hun omgeving‘. Het project, geleid door het Israelische leger en defensiecorps (IDF), werd uitgevoerd in samenwerking met de IDF, het Ministerie van Defensie, de Society for the Protection of Nature in Israël, de Israel Nature and Parks Authority en de Israel Antiquities Authority.

De toren, waarvan de afmetingen in de oudheid geschat worden op 5 x 3,5 m, werd gebouwd op een hoge geografische locatie. Als zodanig was het een observatiepunt naar het Hebron-gebergte, de vlakte van Judea en de omgeving van Ashkelon. Het werd grotendeels gebouwd met grote stenen, ongeveer 8 ton in gewicht, en zijn hoogte bereikt vandaag ongeveer 2 m.

Volgens Sa’ar Ganor en Valdik Lifshitz, opgravingsdirecteuren namens de Israel Antiquities Authority, “diende de strategische locatie van de toren als een uitkijkpost en een waarschuwingspunt tegen de Filistijnse vijand, van wie een van de steden Ashkelon was. In de dagen van de Eerste Tempel bouwde het koninkrijk Juda een reeks torens en forten als punten van communicatie, waarschuwing en signalering, om berichten en veldintelligentie over te brengen.

Deze toren is een van de observatiepunten die de grote steden in het gebied met elkaar verbinden, gelegen in de sites Beit Mirsim (Mirsham), Tel Eton en Tel Lachish. In de oudheid, om boodschappen te verzenden, werden bakens van rook gedurende de dag aangestoken en bakens van vuur ’s nachts. Het is waarschijnlijk dat de uitkijktoren die nu is aangelegd een van de torens is die enkele van de bakens droegen.

Plaatje hierboven: Romeinse uitkijktoren en vuurbaken op de grens van de beneden-Donau. Het reliëf staat op de Zuil van Trajanus in Rome en verbeeldt de Eerste Dacische Oorlog (101-102 na Chr. [beeldbron: Trajans]

Bijbelse connectie
In de Bijbel worden bakens of, in de taal van de Bijbel, ‘pilaren’, meerdere keren genoemd. Zo wordt in het verhaal van de Bijvrouw in Gibea (een stad in het berggebied van Juda) het gebruik van rookzuilen beschreven en “hoe een rookkolom uit de stad opsteeg, waarna de Benjaminieten zich omkeerden en zagen hoe de hele stad in rook opging“:

En de mannen van Israël hadden een bestemden tijd met de achterlage, wanneer zij een grote verheffing van rook van de stad zouden doen opgaan. Zo keerden zich de mannen van Israël om in den strijd; en Benjamin had begonnen te slaan en te doorsteken van de mannen van Israël omtrent dertig man; want zij zeiden: Immers is hij zekerlijk voor ons aangezicht geslagen, als in den vorigen strijd. Toen begon de verheffing op te gaan van de stad, als een pilaar van rook; als nu Benjamin achter zich omzag, ziet, zo ging de brand der stad op naar den hemel. (Richteren 20: 38-40).

De profeet Jeremia beschrijft ook de manier waarop de bakens werden gepasseerd:

Vlucht met hopen, gij kinderen van Benjamin! uit het midden van Jeruzalem, en blaast de bazuin te Thekoa, en heft een vuurteken op te Beth-cherem; want er kijkt een kwaad uit van het noorden, en een grote breuk. (Jeremia 6: 1)

Activiteit in de oude toren, die werd blootgelegd in het gebied van de militaire basis, hield op aan de vooravond van de expeditie van Sanherib, koning van Assyrië tot Juda in 701 v.Chr. Archeologische opgravingen onthulden dat de toegang tot de toren was geblokkeerd en dat de daar gestationeerde strijdkracht kennelijk samenkwam in een van de nabijgelegen vestingsteden.

Uit bijbelse getuigenissen en archeologische vondsten in het gebied, is bekend dat de aanval van Sanherib vrijwel Juda vernietigde, waaronder 46 steden en 2.000 dorpen en boerderijen. Nu, zo’n 2.700 jaar na Sanherib’s expeditie naar het Land van Juda, hebben IDF-soldaten een uitkijktoren ontdekt die behoorde tot Judese soldaten, vergelijkbaar met de wachttorens die het Israëlische leger tegenwoordig gebruikt.


Bronnen:

♦ naar een artikelIDF Discovers Watchtower Dating Back to Kingdom of Judah” van 19 juni 2019 op de site van United With Israel

♦ naar een artikel van David Israel “Watchtower Dating Back to King Hezekiah Uncovered by IDF Paratroopers” van 19 juni 2019 op de site van The Jewish Press

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.