Volgens Zweedse rapporteur SIPRI beschikt Israël over 80 tot 90 nucleaire kernkoppen

Plaatje hierboven: Haven van Haïfa, Israël, 23 september 2014. De duikboot INS Tanin van de Dolphin klasse, de vierde in een reeks van zes, werd zonet door Duitsland afgeleverd. De duikboten zouden vanop zee kruisraketten met kernkoppen kunnen afvuren [beeldbron:: Ynet News]

Een nieuw rapport onthult dat de staat Israël bijna 100 atoomkoppen heeft. Israël is de enige bezitter van kernwapens in het Midden-Oosten, maar zijn beleid is er een van noch bevestigen noch ontkennen dat er atoombommen zijn.

Het Zweedse onderzoekscentrum Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) zei dat Israël 30 zwaartekrachtbommen heeft die door straaljagers kunnen worden afgegooid – waarvan sommige geacht worden te zijn uitgerust voor levering van nucleaire wapens.

SIPRI merkte op dat ondanks het handhaven van een langetermijnbeleid van ambiguïteit met betrekking tot zijn nucleair arsenaal, Israël wordt verondersteld te beschikken over 80 tot 90 kernkoppen.

Israël bezit ook bijna 50 kernkoppen die kunnen worden afgeleverd door ballistische raketten op het land, zoals Jericho III, waarvan wordt beweerd dat het een bereik van 5.500 km heeft, zo blijkt uit het rapport.

Het instituut zei dat Israël zijn vloot van door de Duitsers gebouwde onderzeeërs van de Dolphin-klasse heeft aangepast om nucleair bewapende van op zee gelanceerde kruisraketten te vervoeren, waardoor het een op zee gebaseerd tweede slagmogelijkheid krijgt.

Sommige andere organisaties, zoals het in de Verenigde Staten gevestigde Nuclear Threat Initiative (NTI), hebben geschat dat Israël ca. 840 kg plutonium heeft geproduceerd dat voldoende zou zijn om tussen de 100 en 200 kernkoppen te bewapenen, volgens een rapport van mei 2014.

Een beleid van ambiguïteit is niet uniek voor Israël. Het rapport wees op het gebrek aan transparantie van veel landen met betrekking tot hun nucleaire voorraden. Tot nu toe hebben de VS, het VK en Frankrijk informatie vrijgegeven over hun nucleaire arsenaal.

Gegevens uit andere landen zijn hoofdzakelijk gebaseerd op raketproeven en de levering van splijtstof van militaire kwaliteit, die wordt gebruikt om grote hoeveelheden energie vrij te maken en grote explosies te genereren.

De Verenigde Staten zijn tot nog toe de enige kernmacht die ooit daadwerkelijk atoomwapens hebben ingezet in een conflict sinds de eerste test met een atoomwapen op 16 juli 1945.

President Harry S. Truman van de Democratische Partij gaf opdracht tot het afwerpen van atoombommen op Japan. Op 6 augustus 1945 gooiden de VS een uraniumbom af boven Hiroshima en drie dagen later, op 9 augustus 1945, gooiden de VS een plutoniumbom op Nagasaki.

Volgens SIPRI worden vandaag negen staten alles samen geacht over 13.865 kernbommen te bezitten, of zowat 600 minder dan in 2018: de Verenigde Staten, Rusland, Groot-Brittannië, Frankrijk, China, India, Pakistan, Israël en Noord-Korea:


Bronnen:

♦ naar een artikel van Hanan Greenwood “‘Israel has dozens of nuclear warheads,’ Swedish research institute claims” van 19 juni 2019 op de site van Israel Hayom

♦ naar een artikel van Prof. Louis René Beres “Israel’s Possible Paths to Nuclear War” van 22 juli 2017 op de site van BESA

♦ naar een artikelGlobal Drop in Nuclear Stockpiles, but Israel Among Top Countries Upgrading Arsenal, Report Shows” van 17 juni 2019 op de site van Haaretz

♦ naar een artikelReport: Israel has close to 100 nuclear warheads” van 19 juni 2019 op de site van Behind The News (BTN)

♦ naar een artikelModernization of world nuclear forces continues despite overall decrease in number of warheads: New SIPRI Yearbook out now” van 17 juni 2019 op de site van Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI)

Een gedachte over “Volgens Zweedse rapporteur SIPRI beschikt Israël over 80 tot 90 nucleaire kernkoppen

  1. Het is wel leuk al die schattingen. In het verleden bleek dat men er ver naast zat. Het enige wat dit doet is dat Iran zich nog bedreigder voelt. Is dat soms de bedoeling van deze ‘neutrale’ Zweden?

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.