Egypte zal 500 miljoen dollar boete betalen aan Israël vanwege mislukte aardgas deal

Egypte zal Israël 500 miljoen dollar boete betalen voor het terugtrekken uit een overeenkomst om aardgas te leveren, na jihadistische aanvallen op de pijpleiding op het Sinaï-schiereiland.

Onder de overeenkomst zal Egypte de boete betalen gespreid over acht en een half jaar aan de Israel Electric Corporation (IEC), een staatsbedrijf. De boete werd verlaagd van $ 1,7 miljard in een schikkingsovereenkomst die op zondag werd bereikt, volgens het Egyptische ministerie van Olie, meldde Bloomberg.

De boete was onderdeel van een arbitragebesluit van 2015 van de Internationale Kamer van Koophandel. Toen de gastoevoer werd afgesloten, voorzag Egypte in Israël van meer dan 40 procent van zijn aardgasbehoefte om elektriciteit te produceren. Terroristen bliezen de gasleiding drie keer op tijdens de eerste zes maanden van 2011. Egypte annuleerde de gasuitvoer naar Israël in 2012.

Het verkopen van gas aan Israël was niet populair onder de Egyptische burgers na de opening van de pijpleiding in 2008. De Egyptische president Hosni Mubarak, die begin 2011 werd afgezet, werd ervan beschuldigd Israël een lucratieve gasovereenkomst te geven die in 2005 werd ondertekend.

Plaatje hierboven: Beirot, Libanon, 17 januari 2010. Manifestatie voor de Egyptische ambassade. Linkse demonstranten protesteren tegen het beleid van Moebarak tegenover de Palestijnen in Gaza. Op het plaatje zwaaien de manifestanten met grote spandoeken waarop de Egyptische president Hosni Mubarak wordt afgebeeld als Hitler in een Davidster op een Israëlische nationale vlag.

Mubarak werd ervan beschuldigd een agent voor Israël te zijn en samen te werken met het Zionistische regime. Allicht omdat hij al sinds het vredesakkoord van 1979 de vrede met Israël wil bewaren. En wie vrede nastreeft met Israël wordt in de Arabische wereld een feitelijke collaborateur in woord en daad genoemd. Een jaar later – 11 februari 2011 – werd Mubarak afgezet en begon de Arabische Lente die snel ontaardde in een Arabische Nachtmerrie.

Dat is het lot van elke dictator die in Arabistan in ongenade valt. Leg de link naar Israël en je bent voor eeuwig verdoemd. Antizionisme en antisemitisme in één adem. Een zoveelste bewijs dat in het Midden-Oosten dat gewoon synoniemen van elkaar zijn. Westerse Israëlbashers trachten dat gewoonlijk uit elkaar te houden, wellicht omwille van hun slecht geweten mbt de Holocaust tijdens WOII.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Marcy Oster “Egypt to pay $500 million fine to Israel over failed natural gas deal” van 18 juni 2019 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

♦ een artikel op deze blogIsraël gaat binnenkort aardgas leveren aan Egypte; meer samenwerking in het verschiet” van 15 januari 2019 en een artikelIsraëlisch gasbedrijf kondigt $ 15 miljard export akkoord aan met Egypte” van 20 februari 2018

Een gedachte over “Egypte zal 500 miljoen dollar boete betalen aan Israël vanwege mislukte aardgas deal

  1. In Egypte wonen ontzettend veel mensen met een stereotype verkeerd beeld van Joden en Israëliërs.
    Toch zijn er Israëliërs die Egypte bezoeken en soms begint men ook in Egypte na te denken.
    Het zal nog heel, heel lang duren. Toch ben ik wel optimistisch.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.