Arabische nachtmerrie: Palestijnse ‘vluchtelingen’ integreren en volwaardig burgerschap verlenen

Plaatje hierboven: Elektrische kabels en islamitische vlaggen hangen over een straat in de sloppenwijk van het vluchtelingenkamp van Ain Al-Helweh, vlakbij de zuidelijke Libanese stad Sidon, op 16 maart 2015. Palestijnse nakomelingen van vluchtelingen van 1948 overleven als 2de en zelfs 3de rangsburgers zonder rechten in Libanon [beeldbron: AFP/Joseph Eid]

De Libanezen zijn bezorgd dat een nieuwe wet voor het beheer van Palestijnse vluchtelingenkampen de weg zal banen voor de ‘hervestiging’ van honderdduizenden Palestijnen in Libanon. Het vooruitzicht van ‘hervestiging’ en ‘integratie’ van Palestijnen is een nachtmerrie die al tientallen jaren de Libanezen achtervolgt.

“… de Arabische landen willen het Arabische vluchtelingenprobleem niet oplossen. Ze willen het bestendigen als een open zweer, als een belediging voor de Verenigde Naties en als een wapen tegen Israël. De Arabische leiders kan het geen barst schelen of deze Arabische vluchtelingen leven of sterven.” 

[Ralph Galloway in augustus 1958, toenmalig UNRWA chef, zoals hij door Terence Prittie werd geciteerd in ‘The Palestinians: People, History, Politics’; pag. 71 bron]

Net zoals in de meeste Arabische landen, heeft Libanon de Palestijnen lang als tweederangsburgers behandeld. Het heeft hen fundamentele rechten ontnomen, waaronder burgerschap, werkgelegenheid, gezondheidszorg, onderwijs, sociale diensten en eigendom van onroerend goed. De overgrote meerderheid van de 450.000 Palestijnen die in Libanon wonen, hebben geen Libanees staatsburgerschap.

In 2001 keurde het Libanese parlement een wet goed die het Palestijnen verbiedt eigendommen te bezitten, en de Libanese wet beperkt ook hun vermogen om in maar liefst 20 beroepen te werken. Libanon negeert oproepen van verschillende mensenrechtengroepen aan de Libanese autoriteiten om een ​​einde te maken aan de discriminatie van Palestijnen.

In een rapport uit 2007 merkte Amnesty International op:

We dringen er bij de Libanese regering op aan om onmiddellijk maatregelen te nemen om alle vormen van discriminatie tegen Palestijnse vluchtelingen op te heffen, zodat zij hun economische, sociale en culturele rechten op dezelfde basis kunnen uitoefenen als de rest van de bevolking van Libanon. Aanhoudende beperkingen die Palestijnse vluchtelingen de toegang tot hun rechten op werk, onderwijs en passende huisvesting en gezondheid ontzeggen, zijn absoluut niet gerechtvaardigd en moeten worden opgeheven zonder verder uitstel of vertraging.

Echter, de Libanese minister van Buitenlandse Zaken Gebran Bassil zei dat zijn land nooit zal instemmen met het toekennen van Libanees burgerschap aan zogenaamde ‘Palestijnse vluchtelingen’, in reactie op berichten dat de Amerikaanse regering zou willen dat de landen die de ‘vluchtelingen’ hebben opgevangen hen het staatsburgerschap verlenen. Bassil zei in een interview met de Libanese krant Al Joumhouria:

Zelfs als de hele wereld instemt met naturalisatie, zullen wij daar nooit mee instemmen, en net zoals we Israël hebben verslagen door zijn bezetting [uit Libanon in 2000] te verwijderen, zullen we het verslaan met betrekking tot het naturalisatieplan en het [Palestijnse] recht op terugkeer [naar Israël] dàt blijft heilig.

In plaats van de levensomstandigheden van de Palestijnen te verbeteren, lijken de Libanezen te brainstormen over hoe ze zich kunnen ontdoen van hun onwelgevallige Arabische broeders. Sommige Libanezen maken zich zelfs zorgen over een nieuwe wet die volgens hen de weg vrijmaakt voor de ‘hervestiging’ van Palestijnen in Libanon. De reden voor hun bezorgdheid: een rapport in een Libanese krant over een nieuwe wet voor het ‘beheren’ van Palestijnse vluchtelingenkampen in Libanon.

De voorgestelde wet, opgesteld door het Libanese-Palestijnse Dialoogcomité, heeft tot doel de spanningen tussen de twee partijen te verminderen en de levensomstandigheden van Palestijnen in vluchtelingenkampen in Libanon te verbeteren. Artikel Een van de wet stelt dat het zijn doel is om “het beheer van de Palestijnse vluchtelingenkampen in Libanon te reguleren met behoud van hun Palestijnse nationale identiteit en de soevereiniteit van de Libanese staat als gastland in deze kampen te bevestigen.

De wet zal een Libanese ‘nationale commissie‘ toestaan ​​om de geografische reikwijdte van elk kamp te bepalen, een uitgebreid bevolkingsonderzoek van zijn bewoners uit te voeren en openbare diensten te beheren, inclusief water, elektriciteit, sanitaire voorzieningen en infrastructuur.

De wet komt voort uit voortdurende spanningen tussen de Libanese autoriteiten en de Palestijnen, met name in de nasleep van gewapende schermutselingen tussen rivaliserende Palestijnse facties in de 12 vluchtelingenkampen in Libanon. De Libanese veiligheidstroepen opereren niet in de kampen, die al lang het toneel zijn van gewapende schermutselingen tussen Palestijnse groepen, waaronder terroristen van Hamas, Fatah en Islamitische Staat (ISIS).

Plaatje hierboven: Het Palestijnse vluchtelingenkamp Beddawi in Libanon op 1 januari 2015. De Palestijnse vluchtelingen kampen in Libanon zijn een broedhaard voor jihadisten geworden. Hierboven schutters van de pro-Syrische Palestijnse Fatah al-Intifada-groep nemen deel aan een parade om de 50ste verjaardag van de Fatah-beweging te vieren. Fatah werd mede opgericht door de Palestijnse terroristenleider Yasser Arafat op 1 januari 1965 [beeldbron: The Daily Star/Stringer]

Dit is de moderne versie van de Arabische ‘solidariteit’ met hun Palestijnse broeders: discriminatie en apartheid – geen banen, geen burgerschap, geen gezondheidszorg en geen sociale voorzieningen. De Palestijnse leiders doen ook geen eer aan het welzijn van hun volk.

Als ze dat zouden doen, zou het moeilijk zijn om hun indrukwekkende inspanningen te rechtvaardigen om een ​​economische conferentie [in Bahrein a.s.] te dwarsbomen waarvan het hoofddoel is om hun mensen uit de economische hel te halen die deze leiders zelf hebben gecreëerd en krachtig handhaven.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Khaled Abu Toameh “Arabs’ Nightmare: Absorbing Palestinians” van 12 juni 2019 op de site van The Gatestone Institute

♦ een artikel op deze blogApartheid in Libanon: ‘Wij zullen nooit burgerschap verlenen aan Palestijnse vluchtelingen’” van 14 september 2018

2 gedachtes over “Arabische nachtmerrie: Palestijnse ‘vluchtelingen’ integreren en volwaardig burgerschap verlenen

  1. Veel van die Libanezen hebben ook geen schone handen. Verder vertrouw ik die praatjes gewoon niet. Iedereen daar heeft een eigen agenda.
    Altijd hebben ze gewonnen…

    Like

  2. UN, UNHRC, UNHRW, UNESCO, EU, NGOs, Amnesty International & Media voor wie misstanden het dagelijks brood zijn, etc.etc.etc..

    Allen zwijgen en werken mee aan deze geheime samenzwering……

    ***Palestijnen als wegwerpartikel door hen te misbruiken als wapen & menselijke kogels tegen de Joodse staat Israel!

    Hoe jammer is het dat de Palestijnse Arabieren dit nog niet begrepen hebben en hiertegen in opstand komen. Het zou de grootste overwinning zijn voor henzelf én Israel maar vooral een grote middelvinger naar al de cynische manipulators.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.