Qataarse dollars zijn in Gaza, maar Hamas wacht met uitbetalen aan verarmde Palestijnen

Ongeveer $ 10 miljoen aan Qatarese duiten kwam aan het eind van zondag in Gaza toe, maar tegen het einde van maandag moesten behoeftige Palestijnse families nog steeds geld ontvangen, wat onder sommigen tot frustratie leidde.

De afgezant van Doha, Mohammed al-Emadi, was in de enclave aan de kust om het geld te betalen, dat bedoeld is om arme Palestijnse gezinnen te helpen en om te verhinderen dat de spanningen in de Strook zouden overkoken. Emadi, die regelmatig contact onderhoudt met Hamas, de Palestijnse Autoriteit en Israël over Gaza, bereikte op zondag de enclave via de grensovergang van Erez, de enige voetgangersdoorgang tussen de Joodse staat en het territorium.

Emadi vertelde de satellietzender Al-Jazeera van Qatar op zondag dat 100.000 arme gezinnen elk een uitbetaling zullen ontvangen in de vorm van een biljet van $ 100  ( = 89,35 euro). Hoewel zowel Emadi als de Qatari Gaza Reconstruction Committee niet hebben aangekondigd dat de postbanken van Gaza de uitbetalingen op maandag zouden verdelen, stelden veel Palestijnen hun hoop op hen om de fondsen te verzamelen.

De 46-jarige Kamal Musbah vertelde ’s middags aan het AFP dat hij sinds de vroege ochtend buiten aan een postbank wachtte in Gaza City. “We weten nog niets,” zei hij. Musbah en ongeveer 200 andere mensen barstten uit van frustratie toen ze ’s middags te horen kregen dat ze de volgende dag moesten terugkeren.

Een functionaris in de Gaza Reconstruction Committee reageerde niet op meerdere telefoontjes. Een verklaring vrijgegeven door Emadi eind maandag op de website van de Gaza Wederopbouw Commissie de schuld van de vertraging op ‘technische kwesties.’ Tijdens de laatste reis Qatari gezant naar Gaza medio mei, postbanken verdeeld $ 100 Qatari subsidies aan tienduizenden Palestijnse gezinnen in de kustenclave.

Drie koffers uit Qatar met cash geld voor Gaza, 8 november 2018

Aan het einde van die reis vertelde Emadi journalisten in Gaza City dat Doha gedurende zes maanden ‘monetaire steun aan de arme en bescheiden families’ zal blijven bieden, waarbij hij opmerkt dat het zou komen uit de 180 miljoen dollar die de Golfstaat had toegezegd om een ​​week eerder naar de Strip te sturen.

Qatar kondigde op 6 mei aan dat het $ 480 miljoen zou sturen naar de Westelijke Jordaanoever en Gaza om ‘het broederlijke Palestijnse volk te helpen bij het verkrijgen van zijn basisbehoeften.’ PA-functionarissen zeiden later dat Doha $ 300 miljoen, voornamelijk in leningen, aan Ramallah’s rekeningen zou afgeven en $ 180 miljoen naar Gaza.

Drieënvijftig procent van de Palestijnen in Gaza leeft in armoede, aldus een rapport van de Verenigde Naties in juni 2018. Tachtig procent is afhankelijk van internationale hulp, volgens het VN-agentschap voor hulpverlening en werken (UNRWA), de belangrijkste internationale organisatie die aan Palestijnse vluchtelingen gezondheidszorg, onderwijs en andere diensten verleent.

Een Qatari-functionaris, die op voorwaarde van anonimiteit sprak, vertelde maandag aan AFP dat Doha ook een extra $ 15 miljoen zou verstrekken voor infrastructuurprojecten met betrekking tot Gaza, evenals een door de VN gecontroleerd cash-for-work-programma daar. Een aantal Palestijnen in Gaza begon onlangs met tijdelijke banen als onderdeel van de cash-for-work-programma’s.

Ambtenaren van Hamas hebben gezegd dat de Qatari-gelden bestemd voor verarmde gezinnen en andere aan Gaza verwante projecten deel uitmaken van de staakt-het-vuren-afspraken tussen terreurgroepen op het grondgebied en Israël.

Qatar is zoals bekend een trouwe bondgenoot van Iran dat zijn proxies in de Strook, Hamas en de Islamitische Jihad, voorziet van wapens, geld en logistiek. De Iraanse president Hassan Rouhani benadrukte verleden week dat zijn land de betrekkingen met Qatar wil versterken. “De standpunten van Teheran en Doha liggen in veel regionale kwesties dicht bij elkaar en het frequente contact tussen de twee landen is zeer productief“, citeerde sjeik Tamim op 6 juni 2019 op de website van het Iraanse voorzitterschap.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Adam Rasgon “Qatari cash arrives in Gaza, but payouts to Palestinians delayed” van 17 juni 2019 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikel op deze blogPalestijnse terreur non-stop in Gaza en Judea & Samaria; Qatar deponeert zak geld voor Hamas” van 17 juni 2019

2 gedachtes over “Qataarse dollars zijn in Gaza, maar Hamas wacht met uitbetalen aan verarmde Palestijnen

  1. Israël wil niet bezetten. De Amerikanen willen niet betalen, ook na Trump verwacht ik niet veel verandering. De EU is uiterst verdeeld. Zo is er voorlopig nog enige invloed. Een belangrijk doel van de Amerikanen en de Israëli’s is het opsporen van financiële netwerken. Een slag daar is net zo effectief als een bom. Partijen binnen de EU zijn gevoelig voor financieel wanbeheer.

    Like

  2. Zolang niemand ze een haarbreed in de weg legt (ook Israel niet) gebruiken ze dit geld voor véél belangrijkere doeleinden dan arme mensen/kindertjes helpen.

    Benieuwd wanneer dit absurditeiten theater eens ophoud.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.