Iran komt binnen 10 dagen weer een stap dichter bij een eigen atoomwapenarsenaal

Plaatje hierboven New York, 27 september 2012. Premier Netanjahoe in de Verenigde Naties trekt een rode lijn onder de kernambities van Iran: “Tot daar en niet verder!” Hij argumenteerde toen dat een aanval op de kernfaciliteiten van Iran wellicht het enige antwoord kunnen zijn  [beeldbron]

Iran zei maandag dat het de uraniumvoorraadlimiet van de nucleaire deal van 2015 in de komende 10 dagen zal verbreken. De Organisatie voor Atoomenergie heeft de aankondiging gedaan bij de nucleaire installatie van zwaar water in Arak. De woordvoerder, Behrouz Kamalvandi, zei ook dat Iran zijn laagverrijkte nucleaire output al had verviervoudigd, zo meldt het officiële door de staat gerunde Islamic News Agency.

Sinds de Trump-regering een jaar geleden uit de nucleaire deal met Iran trok, heeft Iran de grenzen verlegd van het overtreden van de overeenkomst met de wereldmachten. China, Frankrijk, Rusland, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en de Europese Unie blijven zich inzetten voor het gezamenlijke alomvattende actieplan (JCPOA).

In mei legde de Iraanse president Hassan Rouhani een termijn van 60 dagen vast voor de grootmachten om nieuwe voorwaarden te stellen voor de nucleaire deal, inclusief het verlichten van beperkingen op de bank- en oliesector in Iran. Iran dreigde dat als de wereldmachten de deadline niet zouden halen, het de maxima voor uraniumverrijking zou opheffen en het werk bij Arak zou hervatten.

Renovaties zijn voltooid op de zwaar waterfabriek van Arak, waardoor het zijn capaciteit kan vergroten. In de volgende fase van nucleaire technologieontwikkeling zal Iran het extra zwaar water gebruiken, meldde IRNA. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft maandag de internationale gemeenschap opgeroepen om sancties tegen Iran in te voeren.

Israël staat op de voorgrond met de VS, met gematigde Arabische landen en met andere landen, in tegenstelling tot de Iraanse agressie. Vandaag dreigde Iran om uranium te verrijken tot hogere niveaus dan dat wat is toegestaan ​​door de nucleaire overeenkomst,” zei hij.

Moet Iran zijn huidige bedreigingen goedmaken en de nucleaire overeenkomst schenden, dan moet de internationale gemeenschap onmiddellijk het sanctieregime opleggen dat van tevoren is overeengekomen, de ‘snapback-sancties’. Hoe dan ook, Israël zal niet toestaan dat Iran kernwapens zal verwerven.

Duitsland en Groot-Brittannië hebben maandag Teheran gewaarschuwd om de uraniumvoorraadlimieten van de nucleaire deal van 2015 niet te overschrijden, hoewel de diplomatieke chef van de EU de Iraanse dreigingen als ‘politieke dialectiek’ verwierp. Federica Mogherini zei dat het blok niet zou handelen op basis van de Iraanse retoriek, maar wachten op rapporten van de nucleaire waakhond van de VN, de International Atomic Energy Agency (IAEA).

“Onze beoordeling van de implementatie van de nucleaire deal is nooit geweest, is niet en zal nooit gebaseerd zijn op verklaringen, maar op de evaluatie die de IAEA maakt, de rapporten die de IAEA produceert en die op elk moment kan worden gedaan,” Mogherini zei na de gesprekken. Eerst zien en dan geloven, impliceerde Mogherini.

Video: Iran threatens to violate nuclear deal


Bronnen:

♦ naar een artikel van Marcy Oster “Iran says it will break uranium stockpile limit set by nuclear deal” van 17 juni 2019 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

♦ naar een artikelIran says it will break nuclear deal’s uranium stockpile limit in 10 days” en een artikelGermany, UK warn Iran over enrichment threat; EU takes wait-and-see approach” en een artikelNetanyahu urges world to reimpose sanctions if Iran ramps up nuclear enrichment” van 17 juni 2019 op de site van The Times of Israel

Een gedachte over “Iran komt binnen 10 dagen weer een stap dichter bij een eigen atoomwapenarsenaal

  1. Dat mv mogherini nog steeds onwaarheden roept toetert ongelofelijke hypocrite vrouw
    Die buigt voor de baardmannen

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.