Welkom in Ramat Trump: naamgevingsceremonie van de stad in de Golan naar president Trump

Een nieuwe Joodse gemeenschap zag op zondag 16 juni 2019 het licht op de Golanhoogte, en wordt opgedragen ter ere van president Donald Trump en wordt ‘Ramat Trump‘ genoemd, vertaald als Trump Hoogte.

Een grote naamplaat werd op zondag onthuld tijdens de wekelijkse kabinetsvergadering op de Golanhoogte op de plaats van de nieuwe gemeenschap. Het bord zegt Ramat Trump in het Hebreeuws en Trump Heights in het Engels met afbeeldingen van een Israëlische vlag en een vlag van de Verenigde Staten en omgeven door een gouden rand. Er werd ook een ceremonie voor een eerst-steenlegging gehouden waarbij de hoeksteen werd geplaatst.

De naam wordt vermeld in een wet om de nieuwe gemeente vast te stellen die ter goedkeuring is ingediend. Aangezien de huidige regering ontslagnemend is na de ontbinding vorige maand van de Knesset en oproept tot nieuwe verkiezingen, kan ze het project niet officieel goedkeuren. Dat zal moeten wachten op de volgende regering na de verkiezingen van september aanstaande;.

De Amerikaanse ambassadeur in Israël, David Friedman, merkte op dat de laatste keer dat Israël een gemeenschap noemde naar een zetelend president, Kfar Truman in 1949 in centraal Israël was. Die moshav, waar tegenwoordig zowat 900 mensen wonen, werd zo genoemd naar de Amerikaanse president Harry S. Truman van de Democratische Partij, omwille van zijn steun voor de oprichting van de staat Israël in 1948.

De ambassadeur wees er ook op dat Trump’s verjaardag afgelopen vrijdag werd gevierd en noemde de nieuwe gemeenschap een passend verjaardagsgeschenk voor president Trump.

Premier Benjamin Netanyahu kondigde eind april aan dat hij de nieuwe gemeenschap zou vormen ter ere van Trump in de Golan, een maand nadat de Amerikaanse president een proclamatie had ondertekend waarin Israël de soevereiniteit erkende over de strategische hoogten die Israël tijdens de zesdaagse heroverde op Syrië tijdens de Zesdaagse Oorlog van 1967 en annexeerde in 1981. De Verenigde Staten is het eerste land dat de Golan als deel van Israël erkent.

De gemeenschap in de noordelijke Golanhoogten staat op de plaats van een wijk die is goedgekeurd maar die nooit in 1992 is gebouwd. De nooit-gevestigde wijk Bruchim is bestemd voor 110 wooneenheden. Het grenst aan de bestaande gemeenschap van Kela Alon en zal deel uitmaken van de gemeentelijke regering van de Regionale Raad van de Golan.

Er zijn momenteel 33 steden en dorpen in de Golan, maar sinds 1999 zijn er geen nieuwe gemeenschappen meer opgericht, meldde de Jerusalem Post. Negenentwintig van de gemeenschappen werden opgericht door Labour-regeringen van 1967 tot 1977.


Bronnen:

♦ naar een artikelSign unveiled for ‘Trump Heights’ community in the Golan Heights” van 16 juni 2019 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

♦ naar een artikelWelcome to Ramat Trump: Naming ceremony of town in the Golan after President Trump” van 16 juni 2019 op de site van Behind The News (BTN)

♦ naar een artikel van Hana Levi Julian “WATCH: Israeli Cabinet Officially Establishes ‘Ramat Trump’ in Golan Heights” van 16 juni 2019 op de site van The Jewish Press

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.