Directeur Joods museum in Berlijn moet aftreden na linken naar een pro-BDS artikel

Plaatje hierboven: Het Joods Museum Berlijn, dat in 2001 voor het publiek werd geopend, toont de sociale, politieke en culturele geschiedenis van de Joden in Duitsland vanaf de vierde eeuw tot heden en toont expliciet de gevolgen van de Holocaust. Het museum bevindt zich naast het Pruisisch Hof van Justitie uit 1735 dat thans dienst doet als toegang tot museum [beeldbron: Studio Libeskind]

Het Joodse Museum in Berlijn lijkt wel volledig de pedalen kwijt te zijn. De directeur van het Joods Museum van Berlijn heeft ontslag genomen een week nadat het museum een ​​link naar een pro-BDS-verhaal had getweet.

Directeur Peter Schaefer kondigde in een verklaring van het museum vrijdag aan dat hij zou aftreden “om verdere schade te voorkomen van het Joods Museum Berlijn.

Monika Grutters, de voorzitster van de Stichting Raad van het museum, zei in een verklaring dat ze hoopt dat het museum “zich weer kan concentreren’ op haar belangrijke taak” en dat hiermee de controverse en commotie die dit alles veroorzaakte wordt afgesloten.

Het ontslag komt na een uitgave van een officiële tweet (plaatje hieronder) die op 6 juni door het museum werd gestuurd om volgelingen aan te moedigen een artikel in het linkse dagblad Taz te lezen over een petitie waarin 240 Joodse en Israëlische geleerden kritiek hadden op een resolutie van de Bundestag (het Duitse parlement) van 17 mei waarin de boycot-Israël BDS -beweging werd bestempeld als zijnde antisemitisch.

De niet-bindende, niet-partijgebonden resolutie verspert de BDS-beweging – en elke groep die als antisemitisch wordt beschouwd – van het ontvangen van federale fondsen en het gebruiken van openbare ruimte. De Bondsdag beschreef in zijn resolutie BDS “patronen van argumentatie en methoden” als antisemitisch, inclusief het betwisten van Israëls bestaansrecht.

Het museum bij monde van Peter Schaefer schreef dat het artikel in de linkse publicatie Taz een #mustread artikel was. Het museum verduidelijkte later dat het “zich op geen enkele manier heeft gepositioneerd tegen de resolutie van de Bondsdag“, aka het Duitse parlement. Iets wat Schaefer wél duidelijk had gesuggereerd door te linken naar het pro-BDS artikel.

Maar dat was buiten Josef Schuster gerekend, het hoofd van de Centrale Raad van Joden in Duitsland, die op 11 juni scherp uithaalde naar het beleid van het museum management. Eerder was het museum gastheer geweest voor Judith Butler, een anti-Zionistische professor, evenals voor Iraanse vertegenwoordigers. “Het Joods Museum Berlijn lijkt volledig de pedalen kwijt. Onder deze omstandigheden moet men zich afvragen of de term ‘Joods’ nog steeds geschikt is,” schreef Schuster.


Bronnen:

♦ naar een artikelDirector of Berlin Jewish Museum resigns over tweet linking pro-BDS story” van 14 juni 2019 en een artikelBerlin Jewish Museum takes heat for tweeting link to pro-BDS story” van 11 juni 2019 op de site van The Jewish Telegraphic Agecy (JTA)

♦ naar een artikelDirector of Berlin’s Jewish Museum quits after tweet linked to pro-BDS story” van 14 juni 2019 op de site van The Times of Israel

Een gedachte over “Directeur Joods museum in Berlijn moet aftreden na linken naar een pro-BDS artikel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.