EU viert 423 Israëlische prestaties in kader van het Horizon 2020 programma

De EU Delegatie aan Israël vierde, samen met ISERD – de Israëlische Directeur van Europese R & D – en de Israël Innovation Authority, de wetenschappelijke samenwerking in het kader van het Horizon 2020 programma. Subsidies van in totaal € 742 miljoen zijn toegekend aan 1062 Israëlische projecten vanaf het begin van het programma tot het einde van 2018.

De prijsuitreiking vond plaats op dinsdag 4 juni 2019 in het Peres Centre for Peace and Innovation (Peres Center) in Jaffa. Er werden prijzen uitgereikt aan de 423 Israëlische bedrijven en onderzoekers die Horizon 2020-beurzen hebben gewonnen in 2018.

Het Horizon 2020 programma is het grootste onderzoeks- en innovatieprogramma ter wereld, voor 7 jaar ongeveer 80 miljard euro, en heeft tot nu toe 24.000 subsidies toegekend aan ongeveer 115.000 deelnemers. Internationale samenwerking op het gebied van onderzoek en innovatie is een strategische prioriteit voor de EU. Het maakt het mogelijk om mondiale maatschappelijke uitdagingen effectiever aan te pakken, creëert zakelijke kansen en maakt wetenschapsdiplomatie tot een drijvende kracht in het externe beleid van Europa.

Israël is sinds 1996 partner in de kaderprogramma’s voor onderzoek en innovatie en was het eerste niet-Europese land dat toetrad. In de loop der jaren heeft het partnerschap tussen de EU en Israël de Israëlische academische en industriële uitmuntendheid versterkt, geleid tot investeringen in onderzoeksinfrastructuren en onderzoek op de lange termijn mogelijk gemaakt dat innovatief is.

Het programma stelde Israëlische bedrijven, onderzoekers en innovators in staat toegang te krijgen tot Europese partners, te integreren in een zeer breed netwerk van Europese onderzoeksinfrastructuur en deel te nemen aan vlaggenschipprojecten. De Europese Onderzoeksraad, die deel uitmaakt van Horizon 2020, ondersteunt baanbrekend onderzoek aan de grenzen van menselijke kennis. Israëlische onderzoekers zijn buitengewoon succesvol in het ERC-programma. Israëlische universiteiten en onderzoeksinstituten zijn te vinden in de top 10 van organisaties, wereldwijd, die ERC-granten organiseren.

EU-ambassadeur in Israël Emanuele Giaufret zei:

Elk jaar vieren we de EU-Israëlische samenwerking op het gebied van onderzoek en innovatie, en eren we de Israëlische winnaars in het onderzoeks- en innovatieprogramma van de EU – Horizon 2020. We organiseerden een ‘plastiekvrije’ ceremonie en evenement om onze steun te tonen op een kritiek gebied waar de EU wereldwijd leiderschap heeft opgebouwd. Beleid ter bevordering van duurzaamheid van de planeet voor toekomstige generaties moet worden ondersteund met technologieën, onderzoek en innovatieve oplossingen, waarbij samenwerking tussen de EU en Israël een sleutelrol kan spelen.

Dr. Ami Appelbaum, Chief Scientist bij het ministerie van Economische Zaken, voorzitter van de Innovation Authority en voorzitter van ISERD’s Steering Committee merkte op dat:

Het Europese Kaderprogramma is een prestigieus programma dat het bedrijfsleven en de academische wereld in Israël in staat stelt te concurreren met de wereld van uitmuntendheid en innovatie. Het slagingspercentage is slechts ongeveer 14%, dus het winnen van een subsidie ​​in het programma is een teken van kwaliteit en uitmuntendheid voor de onderzoekers en bedrijven. Het Europese kaderprogramma maakt individuele voorstellen en gecombineerde voorstellen mogelijk met Europese partners, waardoor de deur wordt opengezet voor onderzoek en zakelijke samenwerking met Europese entiteiten buiten de aanzienlijke financiering die zij ontvangen.

BDS faalt
Op politiek en diplomatiek vlak mag het dan misschien niet zo best vlotten tussen de Europese Unie en Israël, maar op andere terreinen gaat het – dankzij de Israëlische knowhow en hightech – stevig voor de wind.

Ondanks het feit dat de boycot-Israël BDS beweging (Boycott, Divest and Sanctions) er decennialang lang alles aan doet om de banden tussen de Europese en Israëlische universiteiten te doen kelderen, bijten ze hier toch flink in het stof. Ze zullen zich bij BDS dringend moeten beraden over de irrelevantie van hun beweging.

Plaatje hierboven: #EU4Israel. Op 15 mei 2019 vierde de EU-delegatie in Israël Europadag met president Rivlin in het Eurovisiedorp Tel Aviv. Bij de receptie werden speciale toespraken gegeven door de president van Israël Reuben Rivlin, burgemeester van Tel Aviv-Yafo Ron Huldai, en EU-hoofd van de delegatie naar Israël Emanuele Giaufret.


Bronnen:

♦ naar een artikelEU celebrates 423 Israeli achievements under Horizon 2020 programme” van 7 juni 2019 en een artikelCelebrating Europe Day in Israel” van 16 mei 2019 op de site van The Delegation of the European Union to Israel

Een gedachte over “EU viert 423 Israëlische prestaties in kader van het Horizon 2020 programma

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.