Nikki Haley kalmeert de angst voor Trump’s vredesplan: ‘Israël zou zich geen zorgen moeten maken’

Voormalig Amerikaans ambassadeur aan de Verenigde Naties Nikki Haley zei: “Israël zou zich geen zorgen moeten maken” omtrent het vredesplan van de Trump-regering. Ze maakte haar opmerkingen in een interview met de hoofdredacteur van Israel Hayom, Boaz Bismuth, op donderdag.

Israël zou zich geen zorgen moeten maken. Omdat via het Midden-Oostenplan een van de belangrijkste doelen waar Jared Kushner en Jason Greenblatt zich op concentreerden, was om de nationale veiligheidsbelangen van Israël niet te schaden,” zei Haley in het interview met het grootste dagblad van Israël.

Kushner, de schoonzoon van president Donald Trump, is de speciale adviseur van Trump. Greenblatt dient als hoofdonderhandelaar van Trump over Israël-Palestijnse vredeskwesties. Zijn officiële titel is de Amerikaanse speciale vertegenwoordiger voor internationale onderhandelingen.

Ze begrijpen het belang van veiligheid, ze begrijpen hoe belangrijk het is om Israël veilig te houden. Ik denk dat iedereen er met een open geest op moet ingaan, iedereen zou een vredesplan moeten hebben,” zei Haley. Gevraagd of de vrede in het Midden-Oosten een kans had, zei Haley: “Ik ben een optimist. Het zal niet gemakkelijk zijn. Beide partijen zullen er niet van houden. En beide partijen zullen het niet haten. Maar beide partijen moeten vrede willen. En als ze dat doen, zullen ze de details bepalen.

Haley echter richtte haar kritiek rechstreeks naar de Palestijnse en Arabische kant:

Op dit moment is het moeilijk een kans te zien waarin president Mahmoud Abbas van de Palestijnse Autoriteit zelfs aan tafel komt en ik denk dat … het de ware kleuren van Abbas laat zien. Het toont de ware kleuren van de Arabische gemeenschap, dat zij [de Arabische staten] niet echt om de Palestijnen geven, want als de Palestijnen zo’n belangrijke prioriteit zouden zijn, zou iedereen Abbas’ hand vasthouden en hem naar de tafel leiden. Iedereen en Abbas zelf zouden beter willen.

Haley werd extreem populair bij aanhangers van Israël tijdens haar ambtstermijn als VN-ambassadeur (plaatje hierboven), een functie die ze bijna twee volle jaren vervulde vanaf 25 januari 2017. De voormalige gouverneur van South Carolina maakte naam door zelf de hypocrisie van de VN te roepen als het ging om Israël .

Een van haar eerste handelingen was om een ​​rapport uit maart 2017 te krijgen waarin Israël wordt beschuldigd van apartheid die is onttrokken aan de website van de V.N. V.N. Secretaris-generaal Antonio Guterres gehoorzaamde. “Guterres, ongetwijfeld op zijn hoede om een ​​verkeerde start te maken met de Trump-regering, gaf meteen voorrang aan het verzoek van de VS en het rapport was snel verdwenen,” meldde Ron Kampeas van JTA.

Dat zo’n anti-Israëlische propaganda zou komen van een organisatie waarvan het lidmaatschap bijna universeel Israël niet erkent, is niet verrassend,” zei Haley voordat het rapport werd afgebroken. Tot haar andere prestaties behoorde het leiden van de Trump-regering om de financiering te verminderen aan de UNRWA, die financiële bijstand verleende aan Palestijnen, maar vluchtelingen te ruim definieerde in de ogen van de VS regering.

In december 2017 kon ze een V.N.-resolutie van de Veiligheidsraad afwimpelen om Trump’s erkenning van Jeruzalem als de hoofdstad van Israël te veroordelen. “De VS worden niet verteld door welk land dan ook waar we onze ambassade kunnen plaatsen“, zei ze. “Wat we hier vandaag in de Veiligheidsraad hebben gezien, is een belediging. Het zal niet licht vergeten worden.


Bronnen:

♦ naar een artikel van David Isaac “Nikki Haley calms fears on Trump plan: ‘Israel should not be worried’” van 13 juni 2019 op de site van World Israel News (WIN)

♦ naar een artikel van Boaz Bismuth “Nikki Haley to Israel Hayom: Trump’s peace plan puts Israel’s security first” van 13 juni 2019 op de site van Israel Hayom

2 gedachtes over “Nikki Haley kalmeert de angst voor Trump’s vredesplan: ‘Israël zou zich geen zorgen moeten maken’

  1. Van dag één was ze de grootste vriend voor Israël, weinigen hebben het haar voorgedaan, alle lof voor Niki Haley.
    Verder kan ik constateren dat POTUS Trump, die door de mainstream en links gehaat wordt stappen heeft gezet die geen enkele andere president ooit waagde, daarom ook de haat want hij koestert de Israëliërs en niet die palestijnen.
    Wat Haley betreft, hadden we in eu HQ brussel maar zo’n moedige standvastige vrouw ipv die (net als Merkel) “oud” communiste Mogherini Federica, die met een gesluierde kop onderdanig staat te wezen voor de islamieten.

    Like

Reacties zijn gesloten.