Een nieuwe stad op de Golan Hoogtes wordt naar Donald Trump genoemd: ‘Ramat Trump’

Aanstaande zondag zal de Israëlische regering een speciale kabinetsessie houden in de Golan-hoogvlakte, tijdens welke de ministers zullen helpen de hoeksteen te leggen voor ‘Ramat Trump‘ – de nieuwe stad die wordt genoemd naar president Donald Trump. In een parallelle sessie stemt de Knesset om de nieuwe naam officieel te maken.

De Amerikaanse president Donald Trump staat op het punt de eerste Amerikaanse president te worden met een naar hem genoemde stad in Israël. Een nieuwe geplande gemeenschap op de Golanhoogten die ‘Ramat Trump‘ zal genoemd worden, dit ter ere van zijn erkenning van de regio als Israëlisch grondgebied. Het wordt vertaalt als ‘Trump Hoogtes.’ De nieuwe gemeenschap zal worden gebouwd in de buurt van het dorp Kela Alon.

Een kopie van de goedgekeurde wet ter oprichting van de gemeenschap Ramat Trump beschrijft dit “als een uiting van dank voor de Amerikaanse erkenning van Jeruzalem als de hoofdstad van Israël en de erkenning van de Israëlische soevereiniteit op de Golanhoogte die president Donald Trump heeft geleid.”

Hiermee maakt premier Benjamin Netanyahu een belofte goed die in april is gedaan om een ​​stad op de Golanhoogte te noemen naar de Amerikaanse president nadat de regering van Trump formeel Israëls soevereiniteit over de regio erkende. Naar verwachting zal het evenement ook worden bijgewoond door de Amerikaanse ambassadeur in Israël David Friedman en door topregionale functionarissen in de Golan Hoogtes.

Golan 1967
Israël heroverde de strategisch gelegen Golanhoogte op Syrië tijdens de Zesdaagse Oorlog van 1967. Na verscheidene pogingen van Israël om een vredesverdrag met Syrië te sluiten, wat eventueel een teruggave van de Golan aan Syrië had kunnen inhouden (voor wat hoort wat!), werd vrede met Israël telkens categorisch afgewezen door opeenvolgende Syrisch presidenten.

Eerste  afwijzing gebeurde onder president Nureddin al-Atassi die diende van 1966-1970 en in functie was ten tijde van de Zesdaagse Oorlog en het Syrische débacle op zijn account heeft staan. Hij werd in 1971 opgevolgd door president Hafez Al-Assad. Na zijn dood in 2000, werd hij opgevolgd door zijn zoon, de huidige president Bashar Al-Assad, aka de Slager van Damaskus.

Vandaar dat Israël na vijftien jaar lang vruchteloos onderhandelen met Syrië, in 1981 besloot om het betwiste gebied eenzijdig te annexeren. Meer dan een halve eeuw later beschouwden de Verenigde Staten (en nog steeds de internationale gemeenschap en de EU) dit voormalige door Syrië bezette grondgebied als zijnde door Israël “bezet gebied”.

Plaatje hierboven: Washington DC, 25 maart 2019. In aanwezigheid van premier Binyamin Netanyahu, Jared Kushner en de Amerikaanse ambassadeur aan Israël David M. Friedman, ondertekende President Donald Trump zonet Israël’s soevereiniteit over de Golan Hoogtes [beeldbron: screenshot video/The Times]


Bronnen:

♦ naar een artikelNew Golan community honoring US president to be called ‘Ramat Trump’” van 13 juni 2019 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikelNew Golan Town to Be Called Ramat Trump” van 13 juni 2019 op de site van Hamodia

♦ naar een artikel van Hana Levi Julian “Israeli Cabinet to Lay Cornerstone for ‘Ramat Trump’ on Golan Heights” van 14 juni 2019 op de site van The Jewish Press

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.