Franse extreemrechtse groep beraamde aanslagen tegen synagogen en moskeeën

Plaatje hierboven: Parade van de Franse neo-nazigroep ‘Les Loups Blancs‘. De ‘Witte Wolven’ worden geleid door Serge Ayoub (links vooraan) [beeldbron: Liberties]

De Franse politie heeft een neo-nazi-cel beschuldigd van het beramen van aanslagen op Joodse of islamitische plaatsen van aanbidding, zeiden legale bronnen op dinsdag. Vijf leden van de groep, die “dicht aanleunden bij de ideologie van de neo-nazi-beweging”, werden tussen september en mei beschuldigd voor het complot, vertelde een bron die bij het onderzoek is betrokken.

“Het onderzoek suggereerde dat ze een slecht gedefinieerde plot ontwikkelden om een ​​aanslag uit te voeren, waarschijnlijk gericht op een plaats van aanbidding,” zei de rechterlijke macht. De bronnen gaven geen details over specifieke doelen of motieven. De politie in de zuidoostelijke stad Grenoble arresteerde in september 2018 voor het eerst een man op wapenbezit. Het onderzoek leidde hen naar de vier andere verdachten, twee minderjarigen.

Anti-terrorisme-onderzoekers namen het onderzoek in januari over en beschuldigden de verdachten van terroristische misdrijven, waaronder het maken en vervoeren van explosieven en onderdeel te zijn van een terroristische samenzwering.

Terwijl Frankrijk sinds 2015 herhaaldelijk het doelwit is van jihadisten, hebben een handvol vermeende complotten met extreemrechtse extremisten de afgelopen maanden de krantenkoppen gehaald. In november werden zes mensen gearresteerd over een vermeende samenzwering om een aanslag tegen president Emmanuel Macron te plegen.

Vrijwilligers voor Frankrijk
In juli 2017 werd een 23-jarige man beschuldigd van samenzwering om de president te vermoorden tijdens de militaire parade van de Franse Bastille-dag. De man vertelde onderzoekers dat hij Macron wilde vermoorden samen met “moslims, Joden, zwarten en homoseksuelen“, en drie keukenmessen werden gevonden in zijn auto.

In juni 2018 werden 13 mensen met banden met de radicale Action des Forces Operationnelles (AFO) -groep gearresteerd door anti-terroristische politie over een vermeende samenzwering om moslims aan te vallen.

De Action des Forces Operationnelles (Actie van Operationele Strijdkrachten) in Frankrijk, ook bekend als AFO, is een kleine groep van rechtse vigilantes die werd gevormd in 2017 en bestaat uit mannen van 32 tot 69 jaar oud. 

De AFO trad op als een soort burgerwacht en stond op het punt terroristische acties tegen moslims in Frankrijk te ondernemen totdat de autoriteiten de terreurcel eind juni 2018 oprolde.

De leider, de 65-jarige Guy Sibra uit Marseille, een gepensioneerde politieman en een voomalig lid de extreem-rechtse partij Front National van Marine Le Pen, organiseerde een vereniging genaamd ‘Volontaires Pour la France’ aka VPF (Vrijwilligers voor Frankrijk) naar aanleiding van de golf van jihadistische terroristische aanslagen in Frankrijk, te beginnen in november 2015.

Bij zijn arrestatie werden bij een van zijn kompanen een 20-tal vuurwapens aangetroffen en in beslag genomen en tevens werd een clandestien laboratorium voor de vervaardiging van explosieven gevonden bij een van de gearresteerden.


Bronnen:

♦ naar een artikelFrance: Police bust neo-Nazi cell plotting attacks on synagogues and mosques” van 11 juni 2019 op de site van Behind The News (BTN)

♦ naar een artikelFrance smashes neo-Nazi cell over plot to attack Jews, Muslims” van 11 juni 2019 op de site van France 24

♦ naar een artikel van Stanislas Deve “Tout savoir sur l’action des Forces Opérationelles, le groupuscule d’ultradroite qui préparait des attentas” van 28 decemeber 2018 op de site van CNews

♦ naar een artikelThe Significance of the AFO Case in the French Fight Against Jihadist Terrorism” van 4 juli 2019 op de site van European Eye on Radicalization

Een gedachte over “Franse extreemrechtse groep beraamde aanslagen tegen synagogen en moskeeën

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.