Nederlandse senator beweert dat Joden zich ‘als makke lammetjes’ naar de gaskamers lieten voeren

Een Nederlandse rechtse senator zei dat Joden tijdens de Holocaust naar gaskamers werden gedreven ‘als makke lammetjes.’ Oud brigade-generaal Toine Beukering, die dinsdag lid was geworden van de Eerste Kamer van het Nederlandse parlement, deed de bewering in een interview gepubliceerd op zaterdag 8 juni ’19 in het Nederlandse dagblad De Telegraaf.

De Holocaust was blijkbaar nog niet erg genoeg voor de Joden, vandaar “effe lekker natrappen” om de ellende er nog dieper in te schoppen, moet de oud-generaal gedacht hebben.

Als parlementslid voor de rechtse partij Forum voor Democratie, dwaalde Beukering af naar het onderwerp tijdens een lezing over zijn kandidatuur voor de spreker van de Nederlandse Senaat. Herinnerend aan zijn jarenlange dienst in de Nederlandse strijdkrachten, zei hij dat de Holocaust een van de redenen was waarom hij dienst nam in het leger:

Ik heb als klein jongetje een boekenkast vol gelezen over de Shoah. Ik ben altijd geïntrigeerd geweest hoe dat toch kan. Dat de Joden – zo’n dapper strijdbaar volk – als makke lammetjes gewoon door de gaskamers werden gejaagd. Dat heeft me altijd gefascineerd. Ik heb nooit het echte antwoord gevonden. Maar een ding voor mij: dat nooit meer. Daarom heb ik 40 jaar een uniform gedragen en ben ik over de hele wereld gereisd.

Gevraagd om meer uitleg over die ‘makke lammetjes’ antwoordde Beukering:

Nou, er is heel weinig verzet geweest. Verzet door de Joden. Ontsnappingen. Dat soort zaken. Daar zijn allerlei redenen voor, maar het is een triest verhaal dat nooit meer mag gebeuren. Afgevoerd, hè. Ze zijn niet vrijwillig gegaan. Er is weinig verzet geweest, heb ik gezegd. Ik beledig daar niemand mee.

Op Facebook reageerde Ronny Naftaniel, vice-voorzitter van de Central Jewish Organization of Dutch Jews, op de uitspraken van Beukering met “Joden hebben behoorlijk wat weerstand opgebouwd. Vaak in hopeloze situaties. ‘Zachtmoedige lammeren’ is een mythe,” aldus Naftaniel en vervolgde:

Ik fris uw geheugen even op, senator Beukering: Gerhard Badrian, Walter Susskind, Maurits Kiek, Sally Noach, Ernst Cahn, Otto Treumann, Herman Natkiel, Jacques vd Kar, Bennie Bluhm, Bill Minco, Ben Polak om maar een paar Joodse verzetsstrijders alleen in Nederland te noemen. Niets ‘makke lammetjes’.

Uiteraard zaten duizenden Joden in het verzet, zowel in Nederland, Frankrijk, Belgiê en elders in de door de n,azi’s bezette gebieden in Europa. Maar ook Joden binnen de concentratiekampen en in de getto’s organiseerden zich en bonden de strijd aan tegen hun beulen.

Denk maar bv aan de Sobibor Revolte, de opstand van een Sonderkommando in Auschwitz-Birkenau, de Opstand in het Getto van Warschau, of de actie van de gebroeders Bielski die in 2008 verfilmd werden in ‘Defiance‘, het partizanenleger van Abba Kovner in het Getto van Vilno enz. enz.

Tussen 1941 en 1943 ontstonden ondergrondse verzetsbewegingen in ongeveer 100 Joodse getto’s in door de nazi’s bezette Oost-Europese landen. Hun belangrijkste doelen waren om opstanden te organiseren, uit de getto’s te komen en deel te nemen aan partizanen in de strijd tegen de Duitsers. De Joden wisten dat opstanden de Duitsers niet zouden tegenhouden en dat slechts een handjevol jagers erin zou slagen te ontsnappen om zich bij partizanen te voegen.

Toch namen de Joden de beslissing om zich te verzetten. Verder slaagden Joodse gevangenen er onder de meest ongunstige omstandigheden in om in sommige concentratiekampen van nazi’s en zelfs in de moordcentra van Treblinka, Sobibor en Auschwitz verzet en opstanden te initiëren. Andere kampopstanden vonden plaats in kampen zoals Kruszyna (1942), Minsk Mazowiecki (1943) en Janowska (1943). In een aantal kampen organiseerden gevangenen ontsnappingen om deel te nemen aan partizanen.

Meer over het Joodse verzet tijdens WOII bijvoorbeeld op de site van USHMM: “Jewish Resistance – Nazi-sponsored persecution and mass murder fueled resistance to the Germans in the Third Reich itself and throughout occupied Europe. Although Jews were the Nazis’ primary victims, they too resisted Nazi oppression in a variety of ways, both collectively and as individuals.

Video: De Eenzame Strijd: Marek Edelman,
Laatste held van het Getto van Warschau


Bronnen:

♦ naar een artikel van Cnaan Liphshiz “Jews went like ‘meek lambs to gas chambers,’ new Dutch senator says” van 11 juni 2019 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

♦ naar een artikel van Tobias den Hartog en Peter Winterman “Forum-senator Beukering heeft spijt van ‘onhandige’ uitspraak over Joden” van 11 juni 2019 en een artikelAanstaand FVD-senator Beukering: ‘Joden als makke lammetjes naar gaskamers’” van 8 juni 2019 op de site van het Algemeen Dagblad (AD)

♦ naar een artikel van Dr. Manfred Gerstenfeld “Did Dutch Jews Go Like Lambs to the Gas Chambers?” van 19 juni 2019 op de site van BESA

4 gedachtes over “Nederlandse senator beweert dat Joden zich ‘als makke lammetjes’ naar de gaskamers lieten voeren

 1. Nederland gedraagt zich weer als eerste klas verraders inclusief deze zwetsmajoor(oud brigade – generaal van niets)!Nederland telt wederom zeker 300 tot 400 monumenten van Jodenhaat (moskeeën)!Wat gaat deze nietszeggende zwetssenator van de praatjesmaker Thierry Baudet aan deze fascistoïde ideologie doen?
  Blijft het islamitische jodenhatende Turkije in de NAVO?Werk genoeg voor deze Fvd senator!Waarschuwing voor deze waarschijnlijk gepensioneerde oud brigade-generaal:PRAATJES VULLEN GEEN GAATJES!!

  Like

 2. Mijnheer de Snater mag natuurlijk zijn mening hebben : iedereen mag een mening hebben ! toendertijd was de NSB alomtegenwoordig ; uw buren ,uw wijkagent en het voltallig ambtenarencorps waren hartstochtelijke medewerkers van ome adolf !
  ontsnappingskansen waren zeer klein in nederland : van een Joodse gemeenschap van 140.000 waren er in 1945 nog 30.000 over ! de Joden hebben dat zelf zo gewild ? de Joden hebben hierzelf aan meegewerkt ? de Snater heeft vast en zeker heel verkeerde boekjes zitten lezen in zijn jeugd ! Foute Opa ? Foute Papa ?

  Geliked door 1 persoon

 3. De bewoording is niet optimaal, de constatering vrij juist.

  De meeste Joden, brave gehoorzame burgers als ze waren, dachten ten onrechte dat ze Nederlanders waren en hun regering hen wel zou beschermen voor het Nazi monster.

  Nooit hebben ze kunnen denken (hoe ook?) dat de overheid, hun overheid en een groot deel van de NL-bevolking/vrienden & buren gewillige medewerkers werden van het Nazi monster.

  De Joodse Raad die hen zand in de ogen strooide om vooral ‘te gehoorzamen en de oproepen te volgen. Oproepen om zich te melden, hun bezit af te staan etc.

  De enkele ‘verzetsmensen’ zijn de kleine uitzondering op de overgrote gehoorzame Joodse bevolking die dacht dat het allemaal wel zou meevallen in het beschaafde Nederland, hun Nederland.

  Natuurlijk is het achteraf makkelijk praten maar van natrappen is geen sprake. De heer Ronny Naftaniel is precies van het kaliber waar ik het over heb….de altijd beleefde Joodse ja knikker die de NL-autoriteiten na de mond praat (vooral geen aandacht trekken), ook als deze alwéér een onterechte ferme anti Israel maatregel neemt, politici meedansen met anti Israel haatgroepen en de Jodenhaat in ‘zijn’ Amsterdam opnieuw wekelijks de straten bevuilt en de overheid opnieuw ‘haar’ Joodse burgers totaal in de kou laat staan!

  Het word tijd dat Nederlandse Joden de lessen van de geschiedenis serieuzer nemen en de boodschapper niet wegschieten.

  Geliked door 1 persoon

 4. Als de Joden”makke lammetjes” waren, hoe noemen we dan hun Nederlandse buren die het lieten gebeuren ??

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.