Terreuraanslagen op twee synagogen te Antwerpen op het nippertje verijdeld

Plaatje hierboven: De Grote Synagoge van Shomrei Hadas gebouwd in 1929 aan de Van den Nestlei te Antwerpen, ook gekend als de Romi Goldmuntz synagoge, was bij herhaling het doelwit van een aanslag [beeldbron: Screen Flanders]

Een moslim terrorist gewapend met drie messen probeerde deze week twee synagogen binnen te gaan in Antwerpen tijdens de tweedaagse feestdag van Sjavoeot, maar hij werd beide keren gestopt door waakzame bewakers. De terrorist, een 34-jarige man naar verluidt van Iraakse afkomst, deed zich voor als Joods en droeg een keppel.

Op de eerste dag van de tweedaagse feestdag (9 en 10 juni 2019) probeerde de terrorist een synagoge van Chabad binnen te gaan, het gekende Chabad House aan de Belgiëlei te Antwerpen, waar nog maar pas geleden (op 7 mei j.l.) de jaarlijkse Holocaustherdenking plaatsvond.

Op de tweede dag van Sjavoeot probeerde de terrorist de Grote Synagoge van Shomrei Hadass op de hoek van de Oostenstraat en de Van den Nestlei te Antwerpen binnen te raken, volgens de nieuwsuitzending van B’Hadre Haredim, en een rapport van de Joodse burgerlijke patrouille aka ‘Shmira‘, van het Coördinatie Komité van de Joodse Gemeenten van Antwerpen (CKJGA).

In beide gevallen werd de terrorist de toegang geweigerd nadat hij bij de ingang de argwaan had gewekt van de bewakers. Doordat hij toekwam met de fiets, gingen er bij de vrijwillige bewakers direct een alarmbel af. Het is voor religieuze Joden namelijk verboden om zich op sabbat of feestdagen met de wagen of met de fiets te verplaatsen.

De tweede keer riepen de strikt orthodoxe veiligheidsagenten de politie op die vlakbij was gestationeerd, die vervolgens zijn zakken doorzocht en er drie messen van verschillende grootte uitviste. De politie arresteerde de verdachte op grond van het dragen van illegale wapens en het proberen de synagoge binnen te gaan.

De Joodse burgerpatrouille constateerde ook verschillende andere incidenten tijdens de vakantie waarin de Joden van Antwerpen werden bedreigd. In één geval volgde en bedreigde een “man uit het Midden-Oosten” Joden op straat in de stad. Hij werd tegengehouden door leden van de patrouille en werd later gearresteerd door de politie.

“De verdachte woont buiten Antwerpen en had geen legitieme reden om in de buurt van onze gemeenschap te zijn”, aldus CKJGA. Echter, dezelfde verdachte was ook aanwezig tijdens een Lag B’Omer-parade en had gemeenschapsleden “verbaal aangevallen”. Hij werd weggejaagd na ondervraging door leden van de Shmira-patrouille en politie.

Op maandagavond bedreigden twee “jongeren uit het Midden-Oosten” joodse kinderen in een park met een dozenknipper voordat de ouders de aanval stopzetten. De politie arresteerde de “jongeren” met het mes.

In de Antwerpse orthodox-Joodse gemeenschap zelves lijkt men het hele incident enigszins te willen minimaliseren en af te doen als “zonderlinge nepjood probeert Antwerpse synagoge te betreden” en ook “iemand die gewoon in de war was.” Blijkbaar wil men de schrik die er nu al leeft binnen de Antwerpse Joodse gemeenschap niet verder opkloppen.

In België leven zowat 20.000 Joden waarvan het merendeel – overwegend orthodoxe Joden – in Antwerpen woont.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Hana Levi Julian “Holiday Terror Attack on Antwerp Synagogues Foiled by Alert Security Guards” van 11 juni 2019 op de site van The Jewish Press

♦ naar een artikelZonderlinge nepjood probeert Antwerpse synagoge te betreden” van 11 juni 2019 op de site van Joods Actueel

♦ naar een artikel van Tal Polon “Belgium: Man armed with knives tries to enter synagogue” van 11 juni 2019 op de site van Arutz Sheva

Een gedachte over “Terreuraanslagen op twee synagogen te Antwerpen op het nippertje verijdeld

  1. Het zal nooit iets worden met die ‘Midden Oosten’ sukkels.

    Problemen overal waar ze opduiken.

    En wie mag hun ‘aanpassingsproblemen’ betalen?

    Juist….U, de belastingbetaler.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.