No Jews No News: Bijna 4000 gedode Palestijnen in Syrische burgeroorlog, hallo BDS, hallo wereld?

De wereld staat meteen op zijn achterste poten wanneer één Palestijn in Gaza of in de gebieden van de PA een appelflauwte krijgt. Maar wanneer moslim Palestijnen bij bosjes worden verkracht, gefolterd of gedood door andere moslim Arabieren, en er toevallig geen Jood of Israëliër in de buurt was die ze daarvoor de schuld kunnen geven, dan blijft het oorverdovend stil.

Hoe zou dàt nou komen? Heeft Israëlhaat dan toch iets met Jodenhaat en of antisemitisme te maken? NEEN krijst de linkse én de rechtse media in het Westen. “Wij zijn gewoon ‘Israël – kritisch’ en helemaal niét antisemitisch,” klinkt het onder deze onnozelaars die zich  met veel poeha ‘experten’ heten. In het M-O denken ze daar wel helemaal anders over: “Doodt de Jood waar je hem maar kan vinden“, “Snijdt de Joden hun kelen over” schreeuwen ze daar van de daken met het schuim op de lippen.

Battlefront Syrië
Ongeveer 18 journalisten, politieke en sociale activisten en Palestijnse academici zijn de afgelopen jaren gedood in Syrië, terwijl tientallen anderen zijn gearresteerd. Deze cijfers werden onthuld door de in Londen gevestigde actiegroep, die toeziet op de mensenrechtensituatie van Palestijnse vluchtelingen in de Syrische burgeroorlog.

Maar deze onthulling was niet van invloed op de krantenkoppen in de internationale gemeenschap en tussen pro-Palestijnse organisaties die in westerse landen actief zijn. De logische reden: de dood van de Palestijnse journalisten heeft niets met Israël te maken. Ze stierven in een Arabische staat door toedoen van hun Arabische broeders, niet door de Israëli’s.

Als die Palestijnen werden gedood, gewond of gearresteerd in Israël, zou hun verhaal onmiddellijk internationaal worden bekritiseerd en te zien zijn in alle kranten en nieuwsuitzendingen op televisie. Maar als het gaat om Arabieren die het slachtoffer zijn van de onderdrukking en wreedheid van andere Arabieren, nemen de media niet eens de moeite om interesse te betonen.

Volgens het verslag van de actiegroep werden de Palestijnse dodelijke slachtoffers in een aantal delen van Syrië vermoord tijdens de toenemende druk aan het begin van de religieuze burgeroorlog die in 2011 uitbrak. Negen van hen werden gedood tijdens de bombardementen op het slagveld, vijf voor marteling in de Syrische gevangenis en vier anderen werden door scherpschutters neergeschoten.

Naast de lijst met dodelijke slachtoffers beweert de organisatie dat het lot van tientallen andere Palestijnse journalisten die de afgelopen jaren door het Syrische regime zijn gearresteerd onbekend is. Volgens het rapport zijn sommige van de vermiste mannen, zoals Muhannad Omar, Ali al-Shahabi en Ahmad Jalil, kennelijk niet meer in leven.

De organisatie merkte ook op dat de dood van Palestijnse journalisten niet leidde tot enige officiële reactie van de PA. “Palestijnse leiders hebben niet opgeroepen om de misdadigers voor de rechter te brengen voor de moord en marteling van burgers die alleen hun werk hebben uitgevoerd en hebben gedocumenteerd wat er in Syrië gebeurt,” zei het.

De prioriteiten liggen elders
Een dergelijke uiting van het gebrek bij Palestijnse leiders op het lok van hun volk in Syrië kan op twee dingen wijzen: ofwel heeft de mensenrechtenorganisatie zeer naïeve mensen, ofwel hebben ze eenvoudigweg nog niet begrepen dat deze leiders een totaal andere agenda hebben in termen van bezorgdheid voor de Palestijnen.

Laten we eens kijken wat precies dezelfde prioriteiten zijn. PA-leiders op de Westelijke Jordaanoever zijn bijvoorbeeld veel meer bezorgd over hun salaris dan het lijden van hun broers. In de afgelopen week onthulden Palestijnse bronnen dat PA-ministers enkel voor zichzelf hadden gezorgd met een maandelijkse loonsverhoging van $ 2.000. Dit besluit leidde tot een golf van protest van burgers, die woedend waren dat het werd aanvaard terwijl die ministers beweerden dat de PA in een economische crisis verkeerde.

Aan de andere kant hebben Hamas-leiders in de Gazastrook ook geen tijd om na te denken over hun broeders in Syrië. Ze zijn gewoon te druk bezig om iedereen na te jagen en het zwijgen op te leggen die hen durft te bekritiseren. Hamas heeft onlangs de verspreiding van Al-Hayat Al-Jadida, een krant die toebehoort aan de PA en bekend staat als een ervaren criticus van Hamas, verboden omdat deze een “opruiend discours” volgde.

Bronnen bij Hamas zeggen dat het verbod kwam nadat de krant afgelopen maart ogenschijnlijk de anti-Hamas-protesten in Gaza had aangemoedigd vanwege de moeilijke economische situatie. Er werd ook gemeld dat Hamas ook de exploitatie van het PA-televisiestation in de Gazastrook zou stopzetten, kennelijk vanwege zijn woede over berichten dat tonnen vlees die door Saoedi-Arabië aan Gaza-ingezetenen waren geschonken door Hamas-leiders waren gestolen.

Internationale stilte
Naast de andere Palestijnse journalisten en activisten die op Syrische bodem zijn gedood, zegt de actiegroep dat in totaal 3.987 Palestijnen zijn gedood in het land sinds het begin van de burgeroorlog in 2011, en nieuwe namen komen bijna dagelijks bij de lijst.

De laatste deelnemer werd vorige week geregistreerd toen een Palestijnse man stierf aan foltering in een Syrische gevangenis. De familie van het slachtoffer vroeg om zijn naam niet te publiceren uit angst voor haar leven, en de autoriteiten in Syrië gaven het gezin een overlijdensakte, maar ze hebben het lichaam nog niet overgedragen. Zo bereikte het aantal Palestijnse sterfgevallen als gevolg van foltering in gevangenissen in Syrië in de afgelopen acht jaar 606.

Hoewel al deze verschrikkingen zich niet ver van hier voordoen, lijken de Palestijnse leiders zich niet bewust van de verontrustende gegevens. Wanneer sprak de laatste Palestijnse functionaris voor het laatst over de arrestaties en martelingen van Palestijnen in een ander Arabisch land? Ze zijn erg druk bezig met Israël en met de Amerikaanse regering te veroordelen, maar duizenden van hun mensen die zijn gedood en onteigend vanuit hun huizen in een buurland zijn minder interessant.

Als dat zo is, is dit het beeld van het Palestijnse leiderschap van vandaag – een corrupt, gewelddadig en wispelturig leiderschap. Nu blijft de vraag: beschouwt de internationale gemeenschap of de media dit als een reactie.

door Khaled Abu Toameh


Bronnen:

♦ naar een artikel van Khaled Abu Toameh “The Priorities of Palestinian Leaders” van 7 juni 2019 op de site van The Gatestone Institute

3 gedachtes over “No Jews No News: Bijna 4000 gedode Palestijnen in Syrische burgeroorlog, hallo BDS, hallo wereld?

 1. 4000 dode palestijnen.
  Vorige maand meer dan 1000 doden in Idlib, Syrie.
  Etc.etc.etc.etc.etc.etc.etc.etc.

  Geen haan die ernaar kraait. geen kwaliteitskrant die erover bericht, geen ‘duidingsprogramma’ die er zendtijd aan verliest, geen ‘bezorgde’ politicus die er een debat over aanvraagt, geen UN die een spoedberaad bijeenroept, geen NGO die hiervoor de straat opgaat en geen vredes activist die hiervoor zijn bed uitkomt.

  De palestijnen hebben het (voor de zoveelste keer) goed voor zichzelf verpruts want ondanks de 24/7 aandacht & goodwill voor hun zaak zijn ze nog geen stap vooruit gegaan….integendeel.

  Behalve een paar linksidioten interessert hun professioneel lijdensverhaal geen mens meer.

  De wereld draait door en “de palestijnen” zijn geen issue meer.

  Like

 2. Wat een ongelofelijke hypocrisie in de wereld niet te begrijpen deze artikelen zouden in onze “media “ moeten staan
  Shalom voor israel

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.