IDF vernietigt laatste grootste terreurtunnel van Hezbollah gegraven op een diepte van 80 meter

Zes maanden nadat het Israëlische leger een einde maakte aan Operatie Northern Shield, is de IDF begonnen met het vernietigen van de laatste en grootste grensoverschrijdende tunnel die door Hezbollah is gegraven naar het Israëlische grondgebied.

De tunnel begon in het Libanese dorp Ramiyeh en strekte zich een kilometer uit voordat hij enkele meters infiltreerde in het noorden van Israël, dicht bij de gemeenschappen van Zarit en Shtula. Het was de laatste die begin januari door de IDF werd ontdekt, de grootste en meest strategische van de zes grensoverschrijdende tunnels gegraven door de Libanese Shi’ite-groep. Hezbollah had gepland om tientallen gewapende terroristen de naburige gemeenschappen te laten aanvallen in de volgende oorlog met Israël.

Het Israëlische leger liet maandag de binnenkant zien van een geavanceerde tunnel die diep onder de grond door Libanon naar het noorden van Israël liep. In tegenstelling tot de tunnels gegraven door terroristische groeperingen in de Gazastrook, had elke tunnel die door het Israëlisch leger werd gevonden aan de Libanese grens verschillende kenmerken.

Sommige werden versterkt door beton terwijl anderen rechtstreeks in de rotsen werden gegraven. De Ramiyeh-tunnel was op een diepte van 80 meter gegraven en had 20 trappen (plaatje hierboven). De tunnel, waarvoor Hezbollah een aantal jaren nodig had om te graven, bevatte ook spoorbanen om apparatuur en afval te vervoeren, en was uitgerust met verlichtingsapparatuur, airconditioning en ladders.

De tunnel was voorzien van elektrische bedrading, zekeringskasten en communicatie-apparatuur (plaatje hieronder). Een woordvoerder van het leger zei dat het bijna een kilometer (mijl) verderop in Libanon begon en diepten bereikte van ongeveer 80 meter (265 voet) – ongeveer de hoogte van een gebouw met 22 verdiepingen – toen deze in de buurt van de stad Zarit naar Israël liep, ontdekt werd en afgesloten, zei het leger.

Hassan Nasrallah, de leider van Hezbollah, zei in januari in antwoord op Israël’s tunneloperatie, dat zijn groep jarenlang Israël heeft kunnen binnengaan. Maar hij stopte ermee om te erkennen dat de tunnels het handwerk waren van Hezbollah, onder verwijzing naar het beleid van de zwaar bewapende groep van ‘ambiguïteit’ over militaire aangelegenheden en een verlangen om Israël een voorwendsel om aan te vallen te ontzeggen.

Israël en Hezbollah vochten voor het laatst een oorlog uit in 2006. Hoewel ze soms klappen hebben uitgewisseld met Syrië in de door Israël geannexeerde Golan-hoogvlakte, was het aan de grens tussen Israël en Libanon meestal rustig. Israël beschouwt Iran als zijn grootste vijand en Hezbollah als de grootste bedreiging voor zijn grenzen. Het heeft een steeds openlijkere campagne gevoerd van militaire aanvallen tegen hen, zowel in Syrië, waar de Hezbollah terroristen aan de kant van de regering vochten in de burgeroorlog.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Anna Ahronheim “IDF destroys Hezbollahs last largest cross border attack tunnel” van 30 mei 2019 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikelTunnel crossing between Lebanon and Israel went 22 storeys deep” van 3 juni 2019 op de site van The Telegram

♦ naar een artikel van Shimon Shapira “A rattled Nasrallah drops the pretenses – In response to what he perceives as an imminent American threat, the terrorist leader says it is Hezbollah’s prerogative to upgrade and even manufacture precision missiles in Lebanon” van 6 juni 2019 op de site van Israel Hayom

Een gedachte over “IDF vernietigt laatste grootste terreurtunnel van Hezbollah gegraven op een diepte van 80 meter

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.