Geen terroristen maar sprinkhanen zwermen Israël binnen vanuit Syrië

Plaatje hierboven: Zwermen sprinkhanen in Moshav Alonei Habashan in de Golanhoogte, Noord-Israël, 4 juni 2019 [beeldbron: Kan screenshot]

De noordelijke regio van Israël – met name de Golan-hoogvlakte – is vanuit Syrië binnengevallen door een nieuw soort terrorist: sprinkhanen. Duizenden van de insecten staken deze week de grens over en vielen de moshav Alonei Habashan binnen, een Joodse gemeenschap langs de grens, volgens het openbare zendernetwerk van Kan.

Moshav-lid Natan Ziffer vertelde Kan dat de zwerm “een beetje vervelend” was omdat de sprinkhanen “in je huis, je auto, je haar'” terechtkomen. De sprinkhanen hebben vruchtbare grond gevonden bij Alonei Habashan, waar gewassen overvloedig zijn en de groenten blijkbaar zeer verleidelijk zijn voor het insecten gehemelte.

Vrouwtjes van dzee soort hebben honderdduizenden eieren in de grond van de moshav gelegd – dus zelfs als de eerste zwerm voortbeweegt, wat al snel zou moeten gebeuren – zullen er meer waarschijnlijk uitkomen, waardoor er een nieuw probleem ontstaat voor de boeren. Meestal vallen dergelijke zwermen Israël binnen vanuit de richting van het zuiden, vanuit de woestijnen van Egypte. De afgelopen winter werd Egypte getroffen door een korte sprinkhaanzwerm die uit de richting van Afrika kwam.

Maar gedurende een periode van acht maanden in 1915 werd het hele gebied rond Israël, Libanon en Syrië bijna volledig ontdaan van de vegetatie door een enorme zwerm sprinkhanen. Volgens historicus Zachary J. Foster: “De aanval verminderde de oogst van 1915 met 10 tot 15 procent en verwoestte de volledig oogsten van zomer en herfst van van 1915, in reeksen variërend van 60 tot 100 procent, afhankelijk van het gewas,” wat resulteerde in een deel in de Grote Hongersnood van Mount Lebanon.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Sue Surkes “Grasshoppers swarm into Israel from Syria” van 5 juni 2019 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikel van Hana Levi Julian “Locusts Again Invade Israel, This Time from Syria” van 6 juni 2019 op de site van The Jewish Press

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.