Verzet tegen verplicht dragen hoofddoek in Iran neemt toe… evenals de repressie

Plaatje hierboven: Teheran, Iran. Een Iraanse vrouw wordt op straat ingerekend door een eenheid van de Iraanse zedenpolitie wegens “immoreel en losbandig gedrag” en de verplichting om een hoofddoek te dragen te negeren, zoals werd vastgelegd in de relgieuze wetten van de sjiitische staat [beeldbron: BTN]

Iran heeft 2.000 nieuwe politie-eenheden voor de zedelijkheid geïntroduceerd als reactie op een ‘toenemende opstandigheid’ van het verplichte dragen van hijaabs. De eenheden, “verzetsgroepen voor verbaal en praktisch antwoord op vrouwen met slechte hijabi” genoemd, werden onlangs gelanceerd in de noordelijke provincie Gilan als onderdeel van een proefproject, volgens The Telegraph.

De eenheden zijn elk samengesteld uit zes vrouwelijke agenten die de macht hebben om vrouwen te arresteren in overtreding van de verplichte islamitische kledingscode. Overtreders worden doorgaans beboet en krijgen maximaal twee maanden gevangenisstraf. De beweging komt te midden van een toenemende repressie jegens vrouwen in de Islamitische Republiek, van wie er honderden zijn gearresteerd omdat ze hun hoofdbedekking in het openbaar hebben afgedaan in protest tegen de wet.

De Iraanse wetgeving die van kracht is sinds de Islamitische Revolutie van 1979 bepaalt dat alle vrouwen, Iraniërs of buitenlanders, moslims of niet-moslims, te allen tijde volledig in het openbaar gesluierd moeten zijn. Bovendien heeft de Iraanse politie de laatste 10 dagen in Teheran 547 restaurants en cafés gesloten wegens het niet naleven van ‘islamitische principes’, heeft de politiechef van de hoofdstad gezegd.

De overtredingen omvatten “onconventionele reclame in cyberspace, het spelen van illegale muziek en losbandigheid“, meldde Fars News. “Het observeren van islamitische principes is … een van de belangrijkste missies en verantwoordelijkheden van de politie,” zei de politiechef. De Iraanse politie heeft onlangs ook speciale camera’s op de snelwegen van het land geïnstalleerd om foto’s te maken van die vrouwelijke bestuurders die hun hijab verwijderen zodra ze de stadscentra verlaten.

Ook op zaterdag riep het hoofd van het Tehran-bestuurshof, dat zich bezighoudt met “culturele misdaden en sociale en morele corruptie“, de burgers van Teheran op om gevallen van “immoreel gedrag” te melden door een bepaald telefoonnummer te sms’en. Burgers kunnen gevallen melden van personen die hun “hijab in auto’s verwijderen“, “gemengde dansfeesten organiseren” of “immorele inhoud op Instagram plaatsen“, zei hij.

Een campagne die door vrouwenrechten activisten genaamd ‘Witte Woensdag’ die vrouwen aanmoedigt om wit te dragen en hun hijabs te verwijderen, heeft ook steun gekregen, tot grote verbazing van conservatieve geestelijken. Hoewel Iran sinds de Islamitische Revolutie van 1979 verschillende vormen van ‘moraliteitspolitie’ heeft gehad, is het besluit om hun aantal te verhogen en alle vrouwelijke brigades te introduceren, een teken dat de autoriteiten een hardere aanpak hanteren.

Mohammad Abdulahpour, de commandant van de eenheid Revolutionaire Garde van Gilan, heeft gezegd dat het voortbestaan ​​van de islamitische revolutie afhangt van de volledige implementatie van islamitische tradities en dat “de kwestie van de hijaab niet eenvoudig is, maar eerder een serieus politiek en veiligheidsvraagstuk voor ons land. De vijand investeert zwaar in het veranderen van de cultuur van onze natie om een ​​westerse levensstijl te adopteren,” zei Abdulahpour tegen het lokale Tasnim persbureau.

De clericus Rasoul Falahati, vertegenwoordiger van Opperste Leider Ayatollah Khamenei in de provincie, veroordeelde vrouwen die de hijab tarten als een belediging voor de Islamitische Republiek. “We willen geen gewelddadig beeld van onze religie tonen, maar modellen en promoters van smerige modes trotseren niet alleen de hijab,” zei hij, “maar tegenwoordig lopen ze bijna naakt over onze straten.

Plaatje hierboven: Teheran, Iran. De bekende Iraanse mensenrechtenadvocate Nasrin Sotoudeh werd voor haar verzet tegen het verplicht dragen van de hoofddoek einde mei ’19 veroordeeld tot een celstraf van 38 jaar celstraf en 148 zweepslagen. Sotoudeh, die op 30 mei 2019 haar 56ste verjaardag vierde in een cel, is een van de bekendste mensenrechtenactivisten in de islamitische republiek.

In het Midden-Oosten hebben vrouwen alléén gelijke rechten in…. Israël! The place to be Free!
Hieronder: Shenkinstraat in Tel Aviv [beeldbron: Bluestar]


Bronnen:

♦ naar een artikelIran reinforces morality police force, shuts 547 restaurants for playing illegal music” van 9 juni 2019 en een artikelIran: Iconic anti-headscarf protester sentenced to 1 year in prison” van 14 april 2019 op de site van Behind The News (BTN)

♦ naar een artikelIran said to add 2,000 morality police units to counter hijab protests” van 8 juni 2019 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikel van Ahmed Vahdat “Iran introduces 2,000 new morality police units in response to women’s hijab protests” van 7 juni 2019 op de site van The Telegraph

♦ een artikel op deze blogIraanse mensenrechtenactiviste krijgt 38 Jaar cel en 148 zweepslagen voor verzet tegen hoofddoek” van 31 mei 2019

2 gedachtes over “Verzet tegen verplicht dragen hoofddoek in Iran neemt toe… evenals de repressie

  1. Deze dappere vrouwen van Iran kunnen jammer genoeg niet op de ‘progressieve’ EU rekenen die het onderdrukkende Ayatollah terreur regime uit egoistische economische redenen maar blijven steunen!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.