IDF verijdelde op volle zee Hamas’ smokkelpoging van materiaal bestemd om wapens te fabriceren

Het Israëlische leger zei dat het een poging van de terroristische groep Hamas heeft verhinderd om materiaal naar de Gazastrook te smokkelen om gebruikt te worden voor het bouwen van raketten. Het leger zei dat vier verdachten vorige maand werden gearresteerd nadat ze probeerden een maritieme blokkade van de enclave aan de kust te doorbreken en met twee boten Egypte te bereiken.

Het incident vond plaats op 11 mei ’19, maar werd pas op vrijdag vrijgegeven voor publicatie. Volgens een verklaring uitgegeven door de Israel Defense Forces probeerden de vier de kust van het Egyptische schiereiland Sinai te bereiken, waar ze 24 vaten glasvezelmateriaal moesten opladen, materiaal dat door Hamas gebruikt wordt om raketten te bouwen.

Het leger gaf een bewerkte video vrij die de operatie laat zien om de boten te stoppen, inclusief een achtervolging met hoge snelheid op het water van de Strook:

De vier werden beschuldigd van een reeks van terreurgerelateerde aanklachten, waaronder samenzwering om moord te plegen, volgens de militaire verklaring. Er was geen onmiddellijke reactie van Hamas of van Egypte. De vermeende smokkelpoging kwam minder dan een week nadat Hamas en andere Palestijnse terreurgroepen in de enclave bijna 700 raketten in Israël afvuurden tijdens een grote opflakkering van geweld tussen de zijden op 4 en 5 mei.

Deze week meldde de Wall Street Journal dat Hamas zijn raketarsenaal tot rond 10.000 stuks had kunnen aanvullen na de gevechten, waarbij de groep probeerde het Iron Dome anti-raketsysteem te overweldigen met grote geconcentreerde salvo’s van raketvuur.

Israël handhaaft een maritieme blokkade op de Strook en controleert nauwgezet de landovergangen in de enclave in een poging om te voorkomen dat Hamas en andere terreurgroepen militaire vermogens opbouwen. De IDF stelt vissers in staat om enkele kilometers voor de kust te ondernemen als onderdeel van gerapporteerde afspraken met Hamas om de rust in het gebied te bewaren.

We hebben duidelijke zeegrenzen rond de Strook,” zei brigade-generaal Yuval Ayalon, die het zuidelijke marinegebied van operaties beveelt, in een verklaring. “De grenzen stellen onschuldige vissers in staat om hun brood te verdienen en stoppen tegelijkertijd pogingen van terreurgroepen die Israëlische burgers schade dreigen te berokkenen door het gebruik van de zee.

Donderdag heeft Israël de toegestane visserijzone teruggebracht van 15 zeemijl (27,8 kilometer) voor de kust tot 10 zeemijl (18,5 kilometer), volgens een Israëlische functionaris. Dit gebeurde als reactie op verschillende brandbalonnen die terroristen van Hamas en Co gelanceerd hadden naar Israël precies op de dag toen Israël de visserijzone had uitgebreid tot 15 kilometer.

Saleh al-Ziq, een vooraanstaande Gaza-ambtenaar in de PA Civil Affairs Commission, beschuldigde Israël ervan vissers te straffen voor de daden van anderen. “Vissen is erg belangrijk voor het levensonderhoud van veel mensen in Gaza. De vissers gebruiken het inkomen dat ze verdienen door vis te verkopen voor hun familieleden,” zei hij. “Waarom straft Israël hen voor iets dat ze niet hebben gedaan?


Bronnen:

♦ naar een artikelIDF says it foiled attempt to smuggle rocket material to Gaza by boat” van 9 juni 2019 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikel van David Israel “Watch: IDF Foiled Hamas Rocket Making Materials Smuggling on the High Seas” van 7 juni 2019 op de site van The Jewish Press

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.