Israël’s toerisme succes: Voedsel! Niemand maakt oorlog terwijl hij geniet van een goede maaltijd

Plaatje hierboven: De koks en personeel van de Kitchen Market in Tel Aviv-Jaffa [beeldbron: KM]

Israëls tegenstanders in de antisemitische Boycot, Desivestering en Sancties (BDS) -beweging dachten dat ze Israël konden uithongeren door middel van economische oorlogsvoering die zelfs haar voedselsector omvatte.

Velen herinneren zich het BDS-woede over SodaStream, Sabra hummus en gewone groenten en fruit, evenals de Israëlische keuken en de culinaire scene van het land. Maar niets heeft de Israëlische restaurantsector ervan weerhouden om te exploderen in een dapper, roodgloeiend succes dat nu de planeet leidt in culinaire uitmuntendheid en bravoure.

Wat de Israëlische restaurantscene betreft, staat ‘BDS’ maar voor één ding: “Breakfast, Dinner, and Sweets.” In het hele land gonst het van actviteit in de Israëlische restaurants die gerund worden door beroemde chef-koks die een horizonverruimende culinaire tovenarij produceren.

Tientallen jaren geleden werd de culinaire scene van Israël grotendeels bepaald door alomtegenwoordige falafel-, shoarma- en pizzastalletjes, tomaten en komkommers, gesneden met eindeloze variatie, wortelsapverkopers, oververblikte koffie, bars met taart en gebak en stops aan eetgelegendheden in vrachtwagens langs de kant van de weg die gekruide salades in Marokkaanse stijl aanboden in saaie presentatie. Samenzijn en geen verfijning waren de belangrijkste smaken van de dag – elke dag opnieuw. Maar dat is allemaal voorbij.

De afgelopen jaren hebben hoog opgeleide en innovatieve, fel gemotiveerde chefs het ene trendy restaurant na het andere geopend. Nu zijn hippe eetspots overal te vinden – van hoteldaken met majestueuze uitzichten tot niet meer gebruikte magazijnen, omgebouwde oude huizen, nauwe steegjes en trottoirs, daken, balkons langs de zee, nissen op een heuveltop, plekken met uitzicht op de kust, een heuvel of zelfs een muur – en soms de krappe ruimte tussen twee andere krappe ruimtes.

Wat de ‘Israëlische keuken’ wordt genoemd, is een ondefinieerbare fusie-op-steroïden van 150 of zo inheemse en immigrante keukens die hun sporen hebben achtergelaten op een ongebreidelde vastberadenheid om het voedsel uit het verleden opnieuw in te schatten voor de smaak van de toekomst.

De meeste ingrediënten worden binnen 15 minuten tot 60 minuten rijden verkregen, wat een ongeëvenaarde versheid op dezelfde dag betekent. Ongebonden, maar op de een of andere manier gebonden aan een Joods en regionaal verleden, is de hedendaagse Israëlische keuken vermengt Europese, Arabische en Aziatische tradities in een visuele durf die de smaakgrenzen uitwist. Israëlische sterrenkoks, zoals Yotam Ottolenghi, Eyal Shani en Mike Solomonov hebben hun stempels gebrand in de keukens wereldwijd.

Plaatje hierboven: Restaurant op het dak van het luxueuze Mamilla Hotel in Jeruzalem [beeldbron: The Tower]

Diner kost gemakkelijk meer dan $ 100 per persoon. Toeristen moeten concurreren met naar schatting 21 Israëlische miljardairs – van wie de helft in Tel Aviv woont – en meer dan 100.000 miljonairs die worden gegenereerd door de razendsnelde startups en hightech-sectoren van het land. Voor meer dan 4,1 miljoen toeristen per jaar is reserveren van een tafel twee tot vijf weken van tevoren een must.

Bijna 200.000 mensen werken in de restaurantbusiness, van wie ongeveer de helft obers zijn, wat voor een alleskunnend bedrijf heeft gezorgd. Restaurants betekenen werkgelegenheid voor immigrantenarbeiders, gemiddeld Israëli’s en Palestijnen die de Israëlische economie hebben omhelsd. Trendy restaurants zijn een nationaal tijdverdrijf en een opbeurende sociale kracht.

Ironisch genoeg, met alle eetlust vandoen, zijn hier tegenwoordig minder restaurants in Israël dan een paar jaar geleden. De hoge kosten om zaken te doen en de dwang om topkwaliteit te bereiken, hebben vele restaurants uitgehold. De kosten en beproevingen van het officiële koosjerwerk zijn steil en, te vaak, gewoon een ontzettende druk.

Wat tien jaar geleden nog ondenkbaar was, zijn veel restaurants nu af van koosjere certificering en negeren zelfs koosjere voedselrichtlijnen met betrekking tot varkensvlees en garnalen. De meeste impact, recente fiscale regels op werknemerspensioenen en tips hebben de hele sector uitgehold.

Ongeveer een derde van de restaurants sluit binnen het eerste jaar. Marges zijn carpacci-dun. Asaf Lees, mede-eigenaar van restaurantgroep Sucre Ltd., quips: “Het openen van een restaurant in Tel Aviv is tegenwoordig bijna onmogelijk zonder de kracht van leveranciers.” Niettemin biedt Israël nog steeds meer dan 6200 eetgelegenheden, waarvan er ongeveer 1.400 in Tel Aviv zijn.

Maar of je nu dineert in de simplistische hummuscafés van Haifa of de voortreffelijke restaurants met het Michelin-concept van Herzliya, een onontkoombare conclusie vergezelt het eten: eten is goed voor de vrede. Vrede is goed voor voedsel. Niemand maakt oorlog terwijl hij geniet van een goede maaltijd.


Bronnen:

naar een artikel van Edwin Black “Israel’s Tourism Triumph: The Crazy Restaurant Scene” van 5 juni 2019 op de site van The Jewish Advocate (founded by Thedor Herzl in 1902)

Een gedachte over “Israël’s toerisme succes: Voedsel! Niemand maakt oorlog terwijl hij geniet van een goede maaltijd

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.