Ondertussen ontmoeten Israëlische en Palestijnse ondernemers elkaar en werken ze samen

Terwijl de ene groep Palestijnen raketten afvuurt naar Israël en zoveel mogelijk Joden wil en of tracht te vermoorden, is er een andere groep van meer pragmatische Palestijnen die samen met Israëliërs trachten te overleggen en samen te werken, wat uiteraard tot grote ergernis leidt onder hun Palestijnse leiders.

Onder de titel “Economische vrede wordt niet alleen in Bahrein gevoerdverwijst de Arabische nieuwssite Al Resalah naar een verslag dat werd gepubliceerd in de hebreeuwse krant Makor Rishon omtrent een recent initiatief dat plaatsvond tussen Israëlische en Palestijnse zakenlieden (plaatje hierboven).

Terwijl de Palestijnen de Israëlische aanpak van economische vrede boycotten in de workshop van Bahrein, is er een andere plaats waar economische samenwerking tussen beide partijen plaatsvindt. Het werk vond plaats via de Gemeenschappelijke Kamer van Koophandel op de Westelijke Jordaanoever, die wordt beheerd door Avi Sherman van de Ariel-nederzetting en Ashraf al-Jabari van Hebron, die gezamenlijke door de VS gesponsorde commerciële deals uitvoeren.

Jabari is de enige Palestijnse zakenman die de uitnodiging van de VS om de Bahrein-top bij te wonen heeft aanvaard. Hij beweerde dat andere Palestijnse zakenlieden naar de top zullen komen en hij zal er niet alleen in zijn. Jabari zei: “De Top van Bahrein maakt geen deel uit van het Amerikaanse vredesplan, dus de koning van Bahrein heeft me geïnformeerd en ik vertrouw hem. We worden alleen geconfronteerd met een economische gebeurtenis. Als er politieke implicaties zijn, zal ik er niet aan deelnemen,” zei hij.

Er is een oproep van de VS gedaan aan de gezamenlijke Palestijns-Israëlische Kamer van Koophandel en het is beter dat Palestijnse zakenlieden en handelaren deelnemen aan de top in Bahrein,” zei Sherman. Jabari, een 45-jarige Palestijnse zakenman, richtte vorige maand een nieuwe politieke partij op die voorbereidingen treft om mee te doen aan de aanstaande Palestijnse verkiezingen, als ze echt gebeuren, en verbergt zijn verlangen om dicht bij Israël te zijn niet. Zijn naam is aanwezig in alle initiatieven tussen Palestijnen en kolonisten, hoewel hij en een aantal van zijn kameraden onlangs bedreigingen van Fatah hebben ontvangen.

Drie maanden geleden organiseerde de Palestijns-Israëlische Kamer van Koophandel een tweedaagse conferentie in het King David Hotel in Jeruzalem, waar prominente Palestijnse zakenlui, Amerikaanse afgevaardigden en leiders van nederzettingen woonden. Saleh Abu Mayla, een zakenman die deelnam aan de conferentie, zei dat hij een fabriek bezat om militaire laarzen voor IDF-soldaten te produceren, en hij ziet geen reden om de Joden uit de stad Hebron te verwijderen.

Khaldoun al-Husseini van Shu’fat in Jeruzalem en een lid van de Kamer van Koophandel ontbeten met Senator Johnston in Beit Ja’abari in Hebron. Deelnemers waren de voorzitter van de Shomron-nederzetting Yossi Dagan. Hij heeft een fabriek in Ramallah en zijn distributeurs worden ingezet in de meeste West Bank-steden Jenin, Nablus en Ramallah. “Er zijn meer dan 250 Palestijnse zakenlieden met lidmaatschap van de gezamenlijke Palestijns-Israëlische Kamer van Koophandel, samen met hetzelfde aantal Israëli’s,” zei hij.

Video: Joint Israeli Palestinian Business Initiative In West Bank

De bijeenkomst in februari tussen Joden – veelal uit Judea en Samaria – en Palestijnse zakenlui hebben niet veel aandacht gekregen, in lijn met het feit dat de media hun signalen van Palestijnse functionarissen hebben overgenomen in wat wel en niet moet worden afgedekt. Er waren echter honderden Arabische en joodse bedrijfseigenaars aanwezig.

Het echte schandaal is niet dat de twee groepen samenwerken, maar de oppositie tegen dergelijke initiatieven, zowel van Palestijnse leiders en westerlingen die beweren te geven om de Palestijnse welvaart. Naar hun mening zijn Joden in Judea en Samaria dusdanig boosaardig dat zelfs met hen praten een vorm van verraad is en op een of andere manier tegengesteld aan vrede. Te veel mensen zijn vergeten wat het woord ‘vrede’ betekent, denkend dat het ‘Oslo’ betekent.


Bronnen:

♦ naar een artikel van EoZ “Meanwhile, Israeli and Palestinian business owners are meeting and cooperating – and upsetting Palestinian leaders” van 6 juni 2019 op de site van Elder of Ziyon

2 gedachtes over “Ondertussen ontmoeten Israëlische en Palestijnse ondernemers elkaar en werken ze samen

  1. Overigens niet de eerste keer dat hier over samenwerking wordt geschreven. Er is duidelijk behoefte aan samenwerking door Arabieren en Joden om hun welvaart te vergroten en de mensen gelukkiger te maken. Als dat een autonome trend wordt kunnen de corrupte leiders het dak op.

    Like

  2. Samenwerking is totaal tegen de zin van palestijnse leiders.

    Ze zouden dan wel eens de grip op de door hen gehersenspoelde losers kunnen verliezen omdat die gaan zien dat er wel degelijk een andere weg is dan terreur!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.