Hoe duizenden Joden 75 jaar geleden de landing in Normandië hebben helpen slagen

Plaatje hierboven: Joodse soldaten met hun gebedsjaals. Naar schatting vochten ca. 550.000 Joodse Amerikaanse mannen en vrouwen tegen de nazi’s tijdens de Tweede Wereldoorlog waaronder enkele beroemde namen zoals filmregisseur Mel Brooks en voormalig minister van Buitenlandse Zaken Henry Kissinger [beeldbron: PBS]

75 jaar na D-Day wordt de wereld wakker met de bijdrage die Joodse soldaten leverden aan de grootste militaire invasie die ooit werd uitgevoerd,” zei een vooraanstaand archivaris. Martin Sugarman schat dat “vele honderden, mogelijk duizenden Joodse militairen hebben gevochten in de geallieerde troepen tussen 6 juni en 29 augustus 1944.

In totaal hebben ongeveer 65.000 Britse Joden gediend in de Tweede Wereldoorlog, waaronder tot 3000 in de Royal Navy en 25.000 in de Royal Air Force. Sugarman, die werkt met de Vereniging van Joodse ex-militairen en vrouwen en (AJEX) het Joods Militair Museum, heeft vijf boeken over het onderwerp geschreven. “De Joodse bijdrage moet niet worden uitgelicht maar moet worden erkend,” zei hij.

Het aantal Joden dat gevochten heeft in de geallieerden is niet in verhouding met de Joodse bevolking. Onze slachtoffers waren hoger, misschien in kleine hoeveelheden, maar toch ontkracht het volledig het [naoorlogse] antisemitisme dat Joden niet hebben gestreden omdat precies het tegenovergestelde gebeurde.

Plaatje hierboven: Mechelen, 6 juli 2010: Overhandiging plaquette “Le Pont des Belges” door de Antwerps Joodse oorlogsveteraan, Léon Zielinski (1924-2011). Zielinski (midden) was voorzitter van de em>Normandy Veterans Ass. Antwerp. Als sergeant in de 2de Compagnie van de Brigade Piron nam hij deel aan de bevrijding van Walcheren, Thorn,  Wessem en het kanaal van Wessem [beeldbron: 8 mei Comité]

Onder degenen die vochten op de frontlinie, leger-veteraan en met het Kindertransport ontsnapte Walter Bingham werd opgeroepen als ambulancechauffeur op 20-jarige leeftijd. Bingham, 95, die nu in Jeruzalem woont, vocht in de Battle for Hill 112, waar hij zes weken verbleef na enkele dagen na D-Day te zijn ingezet.

De zwaar gedecoreerde soldaat werd later door koning George VI erkend voor zijn moed in het veld en ontving vorig jaar de hoogste onderscheiding van Frankrijk, de Legion d’Honneur. Maar volgens Bingham is de bijdrage van Joodse soldaten aan de oorlog grotendeels vergeten door het toenemende antisemitisme. “Maar onmiddellijk na de oorlog in 1948 was er sympathie voor Israël en voor de Joden en voor onze prestaties,” voegde hij eraan toe.

Ondertussen, de 29-jarige Eastender Fred Balcombe was een van de zes van de acht broers en zussen die in het leger dienden en hij speelde een cruciale rol in D-Day landing van Normandië. Als adjudant in het 518 Squadron in de Hebriden, hielp hij het weer in het Engelse Kanaal voorspellen door meteorologische vluchten te vliegen op 20.000 voet, waardoor D-Day met twee dagen werd vertraagd.

“’Slecht weer zou de operatie in gevaar hebben gebracht en de loop van de oorlog hebben veranderd,” zei zijn kleinzoon, de mensenrechtenadvocaat Adam Wagner. “Ik denk dat Joodse mensen een geweldige bijdrage hebben geleverd aan het land en dit land is een geweldig zegen [voor ons] geweest.

Plaatje hierboven: De Colossus computer in Bletchley Park, Buckinghamshire, Engeland, ca. 1943. De financiering voor deze code-brekende machine kwam uit het Ultra-project. Het grootste succes van Bletchley Park was misschien wel het breken van de strategische cijfercode van de Duitsers [beeldbron: B.org]

Bletchley Park
Als D-Day een succes zou worden, moesten de geallieerden in min of meer real-time weten wat de nazi’s van plan waren. Max Newman, geboren in Chelsea in 1897, was met zijn Joodse ouders uit Polen gevlucht. Hij groeide op in Dulwich, blonk uit in schaak als kind, studeerde wiskunde in Cambridge en werd in 1942 opgeroepen om te werken in de Testery.

Newman zag dat de methoden van Tutte konden worden gemechaniseerd en versneld, dus overtuigde hij het operationele hoofd van Bletchley Park, commandant Edward Travis, om een ​​apart team te financieren om dit te doen. De afdeling die bekend werd als de Newmanry zou binnenkort onderdak bieden aan Colossus, ’s werelds eerste programmeerbare elektronische digitale computer (plaatje hierboven), die werd gebruikt om de meest geheime boodschappen van de nazi’s te lezen.

Onder diegenen die samenwerkten met Newman bevonden zich de briljante Joodse wiskundigen Jack Good en Peter Hilton. “Door hun intellect en intelligentie versnelden ze het lezen van Hitlers berichten van weken tot 2,5 uur“, zegt Kushner. “Uit deze informatie hebben de codebrekers Winston Churchill op de hoogte gebracht dat Hitler Calais had versterkt met de machtige 15e Pantserdivisie onder bevel van Gerd von Rundstedt en Irving Rommel.

Vanuit deze ultra-intelligentie ging Operatie Overlord door en het was een doorslaggevend succes. Generaal Eisenhower wilde 48 uur zonder zware weerstand. We hebben hem 36 dagen gegeven,” vertelde Kushner die vervolgde “dat er tijdens de Tweede Wereldoorlog bijna 200 joodse personeelsleden in Bletchley Park werkten, die allemaal een rol speelden in de ondergang van Hitler.

Velen werden zeer belangrijke figuren na de oorlog. Samen met Alan Turing ging het trio Newman, Hilton en Good naar de universiteit van Manchester om de eerste volledig programmeerbare computers te maken. “Harry Golombeck, de briljante Hut 8-code-breaker en schaakkampioen, werd The Times-schaakcorrespondent en auteur. Maurice Hoffman, een briljante Bletchley-linguïst, werd uiteindelijk voorzitter voor het leven van de synagoge van Barnet. En dan was er ook nog Walter Ettinghausen.”

Ettinghausen was een Duitse zeevaartvertaler die werkte in Hut 4, die een Zionistische gemeenschap in Hut 12 oprichtte. Na de oorlog veranderde hij zijn naam in Walter Eytan, werd de ambassadeur van Israël in Frankrijk en werd later directeur-generaal van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken. “Dit zijn slechts enkele van de vele joodse personeelsleden die tijdens de oorlog in Bletchley Park hebben gewerkt. Ik denk dat het het werk worden onderschat dat ze hebben ingebracht in het succes van wat hier is gebeurd.”


Bronnen:

♦ naar een artikel van Mathilde Frot “How Jews helped turn the tide on D-Day 75 years ago” van 6 juni 2019 en een artikel van Stephen Oryszczuk “D-Day: The Jewish contribution to the largest seaborne invasion in history” van 5 juni 2019 op de site van Jewish News (JN)

Een gedachte over “Hoe duizenden Joden 75 jaar geleden de landing in Normandië hebben helpen slagen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.