Poetin woont de onthulling bij van het eerste grote Holocaustmonument in Moskou

Plaatje hierboven: Moskou, 4 juni 2019. De Russische president Vladimir Poetin (midden), Rabbi Berel Lazar (links) en Victor Vekselberg (rechts) waren aanwezig tijdens de inhuldiging van een Holocaustmonument in het Joods Museum van Moskou en het Tolerantiecentrum [beeldbron: The Jewish Museum and Tolerance Center]

De Russische president Vladimir Poetin woonde op dinsdag jl. de onthulling bij van een gedenkteken dat door sommigen werd gezien als het eerste Holocaustmonument van Moskou. Het monument, dat handen toont die de luiken van een deur open trekken, werd onthuld in het Joodse museum van Moskou (plaatje onderaan). Het herdenkt Joodse verzetsstrijders.

Hoewel ongeveer de helft van de slachtoffers van de Holocaust burgers van ons land waren, had Moskou geen apart monument” voor de genocide, vertelde de Duitse Zakharyajev, de president van de STMEGI vereniging van bergjoden, in het Moskvich-magazine vorige week in een interview.

Moskou had reeds bustes voor redders van Joden tijdens de Holocaust en een plaquette voor het Joodse Anti-Fascistische Comité, erkende hij. Maar het had geen prominent monument dat kon evenaren aan deze in Berlijn, Warschau of Boedapest. Sovjetautoriteiten erkenden zelden de specificiteit van de Holocaust in literatuur en monumenten die alleen ‘Sovjetburgers’ vermeldden die in WOII waren gedood.

Poetin noemde de holocaust een van de ‘grootste tragedies’ en ‘meest bijzondere hoofdstukken in de geschiedenis’ tijdens de onthulling van het verzetsmonument op dinsdag in het Joods Museum en het Tolerantiecentrum. Poetin en de Israëlische premier Benjamin Netanyahu hebben samen deelgenomen aan het leggen van de eerste steen van het monument vorig jaar.

Viktor Vekselberg, voorzitter van de raad van trusts van het museum, financierde de bouw van het monument, dat ongeveer $ 276.000 kostte. Het hele gezin van zijn vader zat gevangen in een getto in de buurt van zijn woonplaats Drohobytsj in wat nu Oekraïne is, zei hij. “Alleen mijn vader wist te overleven omdat hij eerder was gevlucht om zich bij de militie aan te sluiten”, voegde Vekselberg toe, die de voltooiing van het monument een ‘symbolisch keerpunt’ -moment en mijlpaal noemde.

Plaatje hierboven: Een zicht van het monument voor leden van het Joodse verzet in nazi-concentratiekampen tijdens de Tweede Wereldoorlog, tijdens de onthulling in het Joods Museum en het Tolerantiecentrum in Moskou op 4 juni 2019 [beeldbron: Sergei Ilnitsky/AFP]

Plaatje hierboven: Het Joods Museum en Tolerantiecentrum in Moskou werd in november 2012 geopend in Moskou. Naar schatting heeft de bouw van het museum $ 50 miljoen gekost. Vladimir Poetin schonk persoonlijk een maand salaris voor de bouw van het museum [beeldbron: Wikipedia]


Bronnen:

♦ naar een artikel van Cnaan Liphshiz “Putin attends unveiling of Moscow’s first major Holocaust monument” van 7 juni 2019 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikelMoscow gets first major Holocaust monument” van 6 juni 2019 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.