PA boycot van Gaza: dozijn Gazaanse babies gestorven maar… Gazaanse kat gered

Zoals bekend ondertekenden de rivaliserende Palestijnse groepen Al Fatah (PA/Westbank) en Hamas (Gaza) op 12 oktober 2017 een verzoeningsovereenkomst. Die overeenkomst werd bemiddeld door Egypte en ondertekend in Caïro.

De deal werd ondertekend door de leider van de Fatah-delegatie Azzam al-Ahmad en Hamas-plaatsvervangend chef van het politbureau Salah al-Arouri. Hamas moest uiterlijk 1 december 2017 de controle over de Gaza overhandigen aan de Palestijnse Autoriteit.

Echter Hamas weigerde te ontwapenen en zijn brigades te onderwerpen aan de Palestijnse Autoriteit, waardoor het akkoord niet kon geïmplementeerd worden. De boycot die PA-president Mahmoud Abbas begin 2017 had opgelegd op de Gazastrook werd sindsdien verder aangedraaid met catastrofale gevolgen voor de Palestijnse burgers in de Strook.

Gazaanse babies
Eén van de maatregelen die door Mahmoud Abbas, chef van de Palestijnse Autoriteit, werd opgelegd aan de Strook was een reisverbod voor Gazaanse patienten om zich te laten behandelen voor hun kwalen in Israël. Onlangs maakte het ministerie van Volksgezondheid van Gaza de dood bekend van de negen maanden oude Ibrahim Samir Tubail als een direct gevolg van het feit dat de babyjongen niet naar Israël kon reizen voor behandeling. Hij leed aan een soort fibrose.

Twee andere baby’s, beiden met hartproblemen, stierven ook in de afgelopen 24 uur in Gaza nadat hen door de Palestijnse Autoriteit de toelating werd geweigerd om naar Israël af te reizen te gaan voor behandeling. Volgens de krant Al Quds zijn er dat jaar reeds 12 patiënten in Gaza gestorven nadat ze geen toelating verkregen om de sector te verlaten. Zes van hen waren kinderen.

Gazaanse kattin Sonia
Voor een kat in Gaza is het blijkbaar beter afgelopen. Een Oekraïense arts die sinds 2005 in Gaza woont en getrouwd is met een Palestijn, is erin geslaagd haar zeldzame Perzische langharige kat naar Israël te krijgen voor behandeling nadat de kattin Sonia haar kaak brak door een val.

Nadat ze geen dierenartsen in Gaza had kunnen vinden, nam Tatiana Zaqut contact op met de Franse dierenstichting van Brigitte Bardot (La Fondation Brigitte Bardot – FBB) die haar uiteindelijk verbond met Israëlische huisdierdeskundigen die haar hielpen om Sonia over te brengen naar Israël voor verzorging.

Sonia’s behandeling kostte tussen de 2000 en 3000 dollars en Zaqout collecteerde her en der het geld om de kosten voor verzorging te betalen. De Perzische kattin Sonia is de dochter van “Bessie” en … “Vladimir Poetin”. 🙂

De baby’s die in Gaza sterven, krijgen nog niet half de aandacht als deze raskat.


Bronnen:

♦ naar een artikel van EoZ “Three babies denied treatment died in the past 24 hours in Gaza. (But a Gaza cat did get treated in Israel.)” van 27 juni 2017 en een artikelPalestinian Authority barring Gaza medical patients from treatment in Israel” van 26 juni 2017 en een artikelThousands of surgeries canceled in Gaza due to anesthesia shortage” van 6 juni 2017 op de site van Elder of Ziyon

Een gedachte over “PA boycot van Gaza: dozijn Gazaanse babies gestorven maar… Gazaanse kat gered

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.