YouTube gaat video’s verwijderen die de Holocaust ontkennen en het nazisme verheerlijken

Plaatje hierboven: Screenshot van antisemitische hetze op YouTube geproduceerd door de Scottish Palestine Solidarity Campaign [beeldbron: SPSC]

Al sinds ik fulltime actief ben op het internet – sinds 10 december 1995 – erger ik me van donkerblauw tot purpergroen aan het antisemitisme op het wereldwijde net.

Toen tien jaar later, en dat nog wel op Valentijnsdag 14 februari 2005 (de dag van de Liefde), YouTube werd opgericht, was er aan de Jodenhaat helemaal geen houden meer aan. Het was alsof de poorten van de hel opengingen. Het beeldformat genereerde een antisemitische tsunami die tot op vandaag voortdendert.

In november 2006 nam Google het bedrijf over voor 1,5 miljard dollars en wordt Holocaustontkenning, Jodenhaat en Israëlhaat sindsdien met een eenvoudige zoekopdracht en een simpele muisklik in alle huiskamers van de wereld geslingerd. Leuke uitvinding toch, dat internet?

Bijna vijftien jaar later [!]  na zijn oprichting heeft YouTube op woensdag aangekondigd dat het voortaan materiaal zal verwijderen dat de Holocaust ontkent of het nazisme verheerlijkt. Het besluit, dat werd aangekondigd op de officiële blog van YouTube, “markeert een nieuwe fase in de strijd tegen haatdragende taal,” aldus het bedrijf.

In 2017 nam het videodeelplatform van Google een hardere houding aan ten aanzien van supremacistische inhoud, waardoor acties zoals delen, aanbevelen en reageren op clips werden beperkt. Dat beleid, volgens het bedrijf, verminderde het aantal kliks op dergelijke met gemiddeld 80 procent.

Deze laatste fase is gericht op het verbieden van video’s die beweren dat een “bepaalde groep superieur is om discriminatie, segregatie of uitsluiting te rechtvaardigen op basis van kwaliteiten zoals leeftijd, geslacht, ras, kaste, religie, seksuele geaardheid of veteranenstatus.” De laatste verwijst naar de status van een persoon die een actieve taak heeft vervuld in het leger.

Het bedrijf schrijft: “Dit omvat bijvoorbeeld video’s die de nazi-ideologie promoten of verheerlijken, wat inherent discriminerend is. Ten slotte zullen we inhoud verwijderen waarin wordt ontkend dat goed gedocumenteerde gewelddadige pogingen, zoals de Holocaust of de schietpartij in de school Sandy Hook, hebben plaatsgevonden .”

YouTube zei dat het besefte dat “dit soort inhoud waardevol was voor onderzoekers en NGO’s die haat probeerden te begrijpen om het te bestrijden en dat het manieren zocht om het in de toekomst beschikbaar te maken voor hen.

En zoals altijd, is context van belang, dus sommige video’s kunnen blijven bestaan ​​omdat ze onderwerpen zoals hangende wetgeving bespreken, gericht zijn op het veroordelen of ontmaskeren van haat, of het analyseren van actuele gebeurtenissen. We zullen vandaag beginnen met het handhaven van dit bijgewerkte beleid; het zal echter enige tijd duren voordat onze systemen volledig zijn opgestart en we zullen de dekking in de komende paar maanden geleidelijk uitbreiden,” zei het bedrijf.

YouTube zei dat het in januari een update van zijn Amerikaanse systemen uitvoerde om aanbevelingen te beperken voor “grensinhoud en schadelijke desinformatie, zoals video’s die een nep wondermiddel voor een ernstige ziekte promoten, of beweren dat de aarde plat is.” Het zei te hopen dat “het bijgewerkte systeem tegen het einde van het jaar naar meer landen zal kunnen brengen. Dankzij deze wijziging is het aantal weergaven van dit type inhoud uit aanbevelingen in de VS met meer dan 50% gedaald.

Zie je wel? De aarde is wél plat! Ik had verdorie toch gelijk!


Bronnen:

♦ naar een artikelYouTube to remove videos denying Holocaust, glorifying Nazism” van 5 juni 2019 op de site van The Times of Israel

Een gedachte over “YouTube gaat video’s verwijderen die de Holocaust ontkennen en het nazisme verheerlijken

  1. Hoog tijd en moet ook zéker bij de andere ‘sociale’ media gebeuren.
    Een grote kuis is hard nodig!

    Dan maar een beetje minder ‘vrijheid van meningsuiting’.
    Het is een totaal doorgeslagen begrip.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.