IDF-Inlichtingenchef: ‘Hamas is afgeschrikt maar Islamitische Jihad blijft potentieel groot gevaar’

De chef van het Inlichtingen Directoraat van de IDF en lid van de militaire staf, majoor-generaal Tamir Heyman (plaatje hierboven) besprak op woensdag de veiligheidsdreigingen waarmee Israël te kampen krijgt op de Israel Defense & HLS Expo (ISDEF) die dit jaar plaatsvindt in het Expo Tel Aviv International Convention Center van 4 t/m 6 juni 2019.

Met betrekking tot de dreiging vanuit Gaza zei Heyman: “Hamas is erg afgeschrikt van oorlog en heeft de wens geuit om de weg naar overeenkomsten verder te zetten. Hamas heeft een soevereine verantwoordelijkheid die groter wordt en met overeenkomsten vwaarvoor ze een zekere compensatie verwachten. Deze verantwoordelijkheid veroorzaakt spanningen met de Islamitische Jihad, ook al blijft het coördineren met Hamas. Maar hun explosieve potentieel is nog steeds veel hoger.

Momenteel blijkt de sjiitische door Iran gesponsorde terreurgroep, de [Palestijnse] Islamitische Jihad (PIJ) en zijn Al Quds Brigades, der mate machtig te zijn geworden in Gaza dat zij de soennistische terreurgroep, Hamas en diens Al Qassam Brigades die sinds 2007 onafgebroken de  de Strook besturen, van de macht dreigen te verdrijven. Een scenario waarvoor de Mossad en het IDF al jaren voor waarschuwen. Want wat er nà Hamas komt zou wel eens veel erger kunnen zijn en dan zit de PIJ op de eerste rij van de eeuwige Jihad tegen Israël.

Met betrekking tot de Amerikaanse sancties tegen Iran zei Heyman: “De druk die we op Iran uitoefenen heeft geleid tot een relatieve stopzetting van de verschansing in Syrië. De motivatie is er nog steeds en Iran is op zoek naar andere plaatsen om zich in te graven, zoals de ruimte in Irak. De ongekende sancties van de VS op Iran hebben het land tot een financieel dieptepunt gebracht. Dit dieptepunt heeft ertoe geleid dat het tegen de handel in ruwe olie is opgetreden en aankondigingen heeft gedaan met betrekking tot zijn kernwapenproject.”

Al Quds Brigades (PIJ) op training in Gaza (beeldbron: AA)


Bronnen:

♦ naar een artikel van Kobi Finkler “Intelligence chief: Hamas is deterred – IDF intelligence chief says Hamas is deterred, but Islamic JIhad has ‘high’ explosive potential” van 5 juni 2019 op de site van Arutz Sheva

Een gedachte over “IDF-Inlichtingenchef: ‘Hamas is afgeschrikt maar Islamitische Jihad blijft potentieel groot gevaar’

  1. Hopen dat islamitische jihad en hamas elkaar naar de haren vliegen opgeruimd staat netjes

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.