Woordenoorlog wordt intenser wanneer Greenblatt PA premier Shtayyeh van repliek dient

Onder druk van de Trump-regering, geconfronteerd met Israëliërs die praten over een eventuele annexatie van (delen) van de gebieden in Judea & Samaria (aka de Westelijke Jordaanoever), steeds meer geïsoleerd in de Arabische wereld en zonder geld (hoewel Pallygate…), staart de Palestijnse Autoriteit naar wat haar nieuwe premier ziet als haar eigen nakende ondergang.

Premier Muhammad Shtayyeh van de Palestijnse Autoriteit luidde op woensdag de alarmbel en waarschuwde: “We bevinden ons in een situatie  waarin alles dreigt in elkaar te storten. Het belooft een erg hete zomer te worden. Op elk niveau. Ik hoop dat we dat punt niet zullen bereiken,vertelde Shtayyeh aan de New York Times.

Echter president Donald Trump’s vredesgezant in het Midden-Oosten, Jason Greenblatt, corrigeerde meteen het vertekende beeld dat de Palestijnse premier schetste en tweette: “Premier Shtayyeh heeft ongelijk, de PA ziet niet ‘in een in elkaar stortende situatie’, het is de PA zelves die de situatie veroorzaakte. Tijd voor de PA om op te staan en verantwoordelijkheid te nemen voor hun volk en economie. De PA kan de VS en alle anderen niet de schuld geven voor een situatie die ze zelf hebben veroorzaakt.

Zoals de meeste economische kwesties in de regio, heeft de crisis in de PA – evenals in Gaza – weinig te maken met economie en alles wat met politiek te maken heeft, in dit geval de politiek van terrorisme. Beide Arabische enclaves genereren talloze terreuroperaties, zowel door de overheid georganiseerd als individueel, impulsief terrorisme, waarvoor ze worden gestraft door Israël en, zo heel af en toe, door andere legitieme machten.

In de afgelopen vijf maanden heeft de PA, door de eisen van Israël te negeren, erop aangedrongen salarissen uit te betalen voor zijn terroristen die achter de tralies in Israël zitten, evenals voor de families van dode terroristen. Israël is begonnen met het compenseren van een bedrag gelijk aan die salarissen van de belasting en andere inkomsten die het verzamelt namens de PA – waarvan de reactie is geweest om die gedeeltelijke geldoverdrachten te weigeren.

De totale geschatte jaarlijkse omzet is $ 2,5 miljard, het ingehouden bedrag is ongeveer $ 140 miljoen. De PA zou kunnen overleven met het verlies van $ 140 miljoen per jaar, maar zonder $ 2,5 miljard gaan is een sloopbal. Als gevolg hiervan staat de PA nu aan de vooravond van een economische ineenstorting, waarbij ze in haar eigen neus heeft gesneden door zijn belangrijkste donoren in het gezicht te spugen.

Het hele ding voorspelt niet veel goeds voor het ‘deal of the century’ vredesplan van president Trump, dat naar verluidt de Arabieren in de PA en uiteindelijk in Gaza biedt met inbegrip van duizelingwekkende economische voordelen in ruil voor hun bereidheid om hun politieke verwachtingen in te tomen om de status van een staat te bereiken.

Dat zou goed hebben gewerkt als de leiding van de Palestijnse Autoriteit geen bende corrupte boeven en dieven van de PLO waren geweest waarvan het levensonderhoud is gebaseerd op moord, diefstal, afpersing en bescherming. Ze hebben er geen belang bij om de ellende van hun vazallen te verbeteren, in feite zijn ze bang dat een meer welvarende bevolking tegen hen in opstand zou komen ​​en hun corrupte PLO-bastion zou vernietigen.

Abu Mazen, nom de guerre van PA- en PLO leider Mahmoud Abbas, vatte op woensdag, tijdens een viering van Eid al-Fitr (aka het Suikerfeest) die het einde van de Ramadab markeert, de situatie vanuit zijn standpunt als volgt samen: “Ik hoop dat de volgende Eid al-Fitr met ons, het Palestijnse volk, zal komen wanneer we ons land hebben bevrijd van de Israëlische bezetting, onze onafhankelijke staat hebben gevestigd met [Oost-]Jeruzalem als haar hoofdstad, en de plannen worden afgewimpeld die worden gesmeed tegen de Palestijnse kwestie, inclusief de Deal of the Century, die allemaal naar de hel zullen gaan.

Jason Greenblatt moet een goedgemutst en sterk persoon zijn. Per slot van rekening had hij Donald Trump als klant bij zijn functie als chief legal officer. Maar het is hoogst twijfelachtig dat hij erin zou slagen om deze groep criminelen ervan te overtuigen hun criminele leven te verlaten om de levens van hun volk te verbeteren.

Misschien wordt het tijd om onze Mariniers naar het gebied te sturen…


Bronnen:

♦ naar een artikel van David Israel “Washington, Ramallah, War of Words Intensifies as Greenblatt Rebuts Shtayyeh” van 6 juni 2019 op de site van The Jewish Press

♦ naar een artikel van David M. Halbfinger “New Palestinian Premier Warns of a ‘Very Hot Summer’” van 5 juni 2019 op de site van The New York Times

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.