Palestijnse ministers van de PA betrapt op het witwassen van geld voor Hamas in Maleisië

Een ingewikkelde zaak van fraude, corruptie en het witwassen van geld door hoge functionarissen van de Palestijnse Autoriteit (PA) die het geld hebben overgemaakt bestemd voor terroristenopleiding van Hamas in Maleisië werd door TPS aan het licht gebracht.

Officiële documenten van de Palestijnse Autoriteit die door TPS werden bemachtigd, tonen aan dat Mahmoud Al-Habbash (plaatje hierboven), de Opperste Rechter voor Sharia en adviseur van Mahmoud Abbas inzake Religieuze en Islamitische kwesties, zich in het centrum bevindt van een grote corruptiezaak, die momenteel reeds schokgolven doorheen de PA zendt.

Habash wordt ervan verdacht verscheidene fake maatschappijen te hebben opgericht waarmee fondsen zijn witgewassen en vervolgens zijn overgebracht van Dubai naar Maleisië, waar Hamas de afgelopen maanden haar activiteiten heeft uitgebreid. Habash’s handlanger is de ambassadeur van de PA aan Maleisië Anwar Al-Agha. De twee sloegen de handen in elkaar in 2011 en begonnen samen te werken in 2014 nadat Al-Agha was benoemd tot ambassadeur in Maleisië.

Al-Agha’s vrouw werd zonder haar medeweten geregistreerd als partner in de nep-bedrijven, maar nadat de twee uit elkaar gingen omwille van een financieel geschil, ontdekte zij de illegale transacties van haar man en scheidde ze van hem. In een poging om zijn sporen uit te wissen, nam Habash contact op met de inlichtingendienst van de PA en meldde dat de twee gescheiden waren na een vermeende buitenechtelijke affaire die de vrouw van de ambassadeur had.

Hij beschuldigde Al-Agha ook van achter de moord op ‘raketingenieur’ van Hamas te zitten, met name Fadi Mohammad al-Batsh die op 21 april 2018 in Kuala Lumpur werd doodgeschoten vanop een motor. De Maleisische autoriteiten gaven de Israëlische geheime dienst, de Mossad, de schuld voor de moord. De New York Times meldde dat de hit deel uitmaakte van een Israëlische operatie om het Hamas-programma voor het trainen van wapenbouwers in het land te neutraliseren. Al-Batsh was mogelijk ook betrokken bij het faciliteren van wapenaankopen door Hamas van Noord-Korea via Maleisië.

De Israëlische veiligheidsdienst Shin Bet heeft in 2015 de trainingskampen van Hamas in Maleisië onthuld. Potentiële terroristen werden gerekruteerd aan de Islamitische Universiteit in Kuala Lumpur. Een soortgelijk rapport over de Hamas-activiteiten in Maleisië kwam naar boven na Operation Protective Edge, tijdens welke IDF-troepen honderden terroristen gevangen namen. Een van hen openbaarde dat Hamas-terroristen geavanceerde paraglidingstrainingen in Maleisië ontvingen, zodat ze via de lucht Israël konden infiltreren om Israëliërs te ontvoeren en te vermoorden. De terrorist zei dat hij lid was van een team van 10 man.

In het PA-rapport wordt verder uitgelegd hoe Habash probeerde het onderzoek van de PA naar al-Batsh’s moord in de richting van Al-Agha te pushen, in een poging hem betrokken te laten zijn en vervolgens te verwijderen. Het rapport bepaalde ook dat Habash misbruik maakte van zijn religieuze activiteiten en zijn hogere functie om Hamas te ondersteunen. Habash, voorheen een lid van Hamas in Gaza, was in 2007 gestationeerd door Mahmoud Dahlan in Ramallah met de taak om zijn voormalige organisatie publiekelijk te belasteren. In het openbaar deed Habash wat hij moest doen, maar bleef in het geheim namens Hamas handelen.

Habash heeft banden met een ander Hamas-lid, de Algerijnse Fatah al-Nuri, voorheen van Gaza. De twee hebben verschillende bedrijven met bankrekeningen in Algerije, Turkije, Portugal en Jordanië. Habash onderhoudt ook banden met de ambassadeur van de PA tot Sudan Abed al Fatah al-Satri. De twee werkten samen met Yasser Abbas, zoon van PA-hoofd Abbas, aan een reeks regelingen om fondsen te witwassen voor terreurgroeperingen en illegale handel in olie uit Sudan, een affaire die TPS in een eerder rapport liet zien.

Ramallah is in rep en roer en functionarissen hebben beschuldigingen en politieke klappen verkocht na de recente blootstelling aan een reeks PA-gerelateerde corruptiezaken. A.Q., een ambtenaar van de PA, vertelde TPS dat corruptie de hoogste echelons bereikt, inclusief de inner circle van Abbas, en dat de steun voor Hamas die vanuit de PA komt, het regime van de PA bedreigt.

Dr. Ehud Rosen, van het Jerusalem Center for Public Affairs (JCPA), merkte op dat de 92-jarige premier van Maleisië, Mahathir Mohamad, nauwe banden onderhoudt met de Moslim Broederschap over de hele wereld, en vooral met Hamas.

In reactie op het verzoek van TPS om commentaar, wees Habash’s hoofd van het bureau Khaled Barude het rapport af als ongegronde beschuldigingen. Hij ontkende enige band tussen Habash en al-Agha en weigerde om de zaak verder te bespreken in een vergadering in Habash’s kantoor in Ramallah. Habash heeft niet gereageerd op de rechtstreekse vragen van TPS en Barude weigerde TPS-vragen te beantwoorden.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Baruch Yedid “EXPOSED: Senior PA Ministers Caught Laundering Money for Hamas in Malaysia” van 4 juni 2019 op de site van The Jewish Press

Een gedachte over “Palestijnse ministers van de PA betrapt op het witwassen van geld voor Hamas in Maleisië

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.