Duitse historicus verliest prijs na nepverhaal over lijdensweg van haar familie in de Holocaust

Marie Sophie Hingst (plaatje hierboven), verspreidde een fictief Joods familieverhaal op het internet en diende valse slachtofferdocumenten in bij Yad Vashem. Echter haar grootvader bleek geen Auschwitz-gevangene te zijn, maar een (niet-Joodse) protestantse voorganger.

Een bekroonde Duitse historicus verspeelde haar nationale blogprijs nadat ze werd beschuldigd van het fabriceren van de verhalen van 22 Joodse familieleden die zogenaamd in de Holocaust stierven. Hingst blijkt thans een pathologische leugenares te zijn die bovendien niet eens van Joodse origine is.

Marie-Sophie Hingst had op haar blog ‘Read on My Dear, Read On’ op het internet bijna 250.000 lezers aangetrokken die haar levendige verhalen verslonden over het wel en wee van haar familie tijdens de Holocaust en hoe haar grootmoeder en haar ‘familie’ bijna volledig was weggevaagd in Auschwitz en in andere vernietigingskampen. Voor haar werk werd zij onlangs bekroond met Die Goldenen Blogger prijs.

Na jaren van archiefonderzoek, schreef ze, had ze hun lot ontdekt en hun overlijden geregistreerd bij Yad Vashem, het belangrijkste Israëlische monument voor de Joodse slachtoffers van de nazi-genocide. Volgens het weekblad Der Spiegel, dat deze week het verhaal brak, stuurde Hingst – die in Dublin woont en begin dertig is – in 2013 22 pagina’s met getuigenissen voor niet-bestaande mensen naar Yad Vashem, Israëls Holocaust-gedenkteken en archief.

Zij berichtte over haar zogenaamde ‘familie’ op haar blog “Read on My Dear, Read On“. De blog is niet langer online:

Haar bedrog kwam aan het licht nadat enkele archivarissen uit de Duitse stad Stralsund de blog lazen en de biografie van Hingst bekeken. Ze namen contact op met Der Spiegel met hun bevindingen: dat Hingst een protestantse achtergrond had en dat er maar weinig van haar naaste familieleden hadden bestaan.

Spiegel-redacteur Martin Doerry ontmoette afgelopen week eindelijk Hingst in Dublin en berichtte dat ze aanvankelijk zijn beweringen ontkende. Wat later beweerde zij dat haar blog “enkel literatuur” was. Maar Doerry concludeerde dat ze soms leek te geloven in de familie die ze had uitgevonden.

In een email die was gericht aan de Ierse krant The University Times zei Hingst: “Ik ontken sterk alle beschuldigingen die Der Spiegel heeft gedaan. Ik heb nog nooit iets vervalst.” Nadat de nep-identiteit deze week werd onthuld kondigden de makers van ‘Die Goldene Blogger’  prijs aan dat haar prijs voor 2017 was ingetrokken.

Yad Vashem vertelde het Duitse persagentschap DPA dat ze de getuigenissen onderzoeken die Hingst heeft ingediend, en merkte op dat het niet geheel kosjer was. Hingst zou naar verluidt andere details van haar leven hebben uitgevonden.

Dinsdag heeft de Frankfurter Allgemeine Zeitung aangekondigd dat het een twee jaar oud, anoniem geanonimiseerd interview met Hingst heeft verwijderd van zijn online platform. In dat interview had ze gesproken over een project voor seksuele voorlichting dat ze met vluchtelingen had uitgevoerd.

Het interview werd aangewakkerd door een essay dat Hingst had gepubliceerd onder een pseudoniem in Zeit Online. Nadat Zeit Online op de hoogte was gesteld door Spiegel over de mogelijke vervalsing ontdekten ze dat sommige getuigen die Hingst in haar essay had genoemd, niet eens bestonden.


Bronnen:

♦ naar een artikelMarie-Sophie Hingst: historian stripped of award for inventing family’s Holocaust past” van 4 juni 2019 op de site van The Times

♦ naar een artikelGerman historian stripped of award for faking a family history of suffering in Holocaust” van 4 juni 2019 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

♦ naar een artikel van Martin Doerry “Bloggerin Marie Sophie Hingst – Die Historikerin, die 22 Holocaust-Opfer erfunden hat” van 31 mei 2019 op de site van Der Spiegel

2 gedachtes over “Duitse historicus verliest prijs na nepverhaal over lijdensweg van haar familie in de Holocaust

  1. Ze is niet de eerste en zal zéker ook niet de laatste zijn die over de ruggen van dode Joden een carriere proberen op te bouwen.

    Vele politici, journalisten, schrijvers, zangers & acteurs e.a. zijn haar voorgegaan!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.