Palestijnen boos op regering nadat Abbas en Co zich stiekem enorme loonsverhoging toekenden

Plaatje hierboven: “De zaken lopen uitstekend maar we zouden nog wat meer hulpgelden moeten vragen aan de EU en de VN“, zei de Godfather van de Palestijnse Maffia Don Vito Corleone aka Mahmoud Abbas (links) tegen zijn premier Michael Corleone, aka Mohammad Shtayyeh (rechts) in Ramallah op 13 april 2019 [beeldbron: Abbas Momani/AFP]

De Palestijnse arbeidsmarkt in Judea & Samaria, aka de Westelijke Jordaanoever, hinkte in 2017 fel achterop met een hoge werkloosheid en een vertraagde economische groei. Maar dat weerhield de regering van de Palestijnse Autoriteit er niet van om zichzelf in het geheim een reeks rijkelijke uitbetalingen en extraatjes te geven, gemarkeerd door een salarisverhoging van 67%.

Dit werd de afgelopen twee jaar goed verzwegen maar het nieuws van het besluit lekte deze week uit in een reeks documenten die anoniem op sociale media waren geplaatst. De onthullingen hebben de Westelijke Jordaanoever op zijn grondvesten doen schudden. Eerder zag het Palestijnse kabinet zich gedwongen om de salarissen van zijn werknemers te verlagen vanwege een zichzelf opgelegde financiële crisis.

Tijdens de islamitische heilige maand Ramadan, een tijd van hoge uitgaven voor noodlijdende families, heeft het rapport de verontwaardiging onder de Palestijnen weer danig opgevijzeld die hun leiderschap reeds lang beschouwen als een de hand gelopen corrupte bende oplichters en dieven.

“’De regeringsleden gedragen zich alsof de overheid hun privéwinkel is en ze kunnen zoveel nemen als ze willen zonder verantwoording te hoeven afleggen,” zei politiek commentator Ehab Jareri. Volgens een uitgelekt document stegen de maandelijkse salarissen voor PA-ministers van $ 3.000 naar $ 5.000, terwijl het salaris van de premier werd verhoogd naar $ 6.000.

De verhogingen werden geheim gehouden door het publiek en goedgekeurd door PA-president Mahmoud Abbas, zeiden twee hoge functionarissen, die daarmee een wet uit 2004 overtraden die de salarissen van de ministers vastlegde. De functionarissen spraken op voorwaarde van anonimiteit omdat ze niet bevoegd waren om het probleem met de media te bespreken.

De loonsverhoging werd met terugwerkende kracht tot 2014 gedaan, toen de regering aantrad, waardoor de ministers een extra bonus van tienduizenden dollars kregen, aldus de functionarissen. Maar het bleef daar niet bij. Ministers die buiten de stad Ramallah op de Westelijke Jordaanoever wonen, de zetel van de Palestijnse Autoriteit, ontvingen $ 10.000 per jaar om daar een huis te huren, bleek uit een ander document.

Ambtenaren die al huizen in Ramallah bezaten, werden eveneens beloond met een lucratieve bonus. En in een extra impuls heeft de regering de wisselkoers opgedreven, waardoor ze nog eens een premie ontvingen van ongeveer 17% bij het omzetten van de salarissen naar Israëlische sjekels. De documenten werden bekeken door The Associated Press en voor waar bevonden door de Palestijnse functionarissen.

Na jaren in functie, heeft Abbas – die in 2004 werd gekozen, maar sindsdien weigert om verkiezingen te organiseren, zijn populariteit zien kelderen. Mensen zijn gedesillusioneerd door het falen om een ​​onafhankelijke staat te leveren, zijn verlies van de Gazastrook aan de rivaliserende Hamas-terreurgroep en een algemene economische malaise. De werkloosheid op de Westelijke Jordaanoever is bijna 20%, en een typisch salaris voor degenen die werken, zoals ambtenaren, is ongeveer $ 700 tot $ 1.000 per maand.

De gelekte documenten hebben wijdverspreide verontwaardiging veroorzaakt over de Palestijnse sociale media, waarbij critici de regering een ‘boerderij’ of ‘winkel’ voor topfunctionarissen noemen. Temidden van de verontwaardiging is de PA gedwongen te reageren. De nieuw benoemde premier Mohammad Shtayyeh, een oud-adviseur van Abbas, heeft de loonsverhogingen opgeschort en de kwestie voorgelegd aan Abbas ‘om te herzien en wettelijke maatregelen te nemen.

Terwijl de kwestie wordt onderzocht, zullen de ministers de helft van hun salarissen ontvangen, zoals de meeste andere overheidsambtenaren, aldus woordvoerder van de regering Ibrahim Milhim. Voormalig premier Rami Hamdallah, wiens technocratische regering de voordelen ten uitvoer heeft gelegd, verdedigde hen en zei in een verklaring: “De ministers van het kabinet vroegen de verhoging in 2017 aan president Abbas, die het goedkeurde met inachtneming van de stijgende kosten van levensonderhoud.”

De gelekte documenten bied een zeldzame blik in de werking van de door corruptie geplaagde PA, het aanzetten van gesprekken over wat de regering nog meer zou kunnen verbergen.


Bronnen:

♦ naar een artikelPalestinians angry as PA cabinet revealed to have given itself secret pay raise” van 4 juni 2019 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikel van Maurice Hirsch en Itamar Marcus “Why is the PA suddenly hiding its financial expenditures?” van 3 juni 2019 en een artikel “The figures show that the PA financial crisis is fake” van 20 mei 2019 op de site van Palestinian Media Watch (PMW)

Een gedachte over “Palestijnen boos op regering nadat Abbas en Co zich stiekem enorme loonsverhoging toekenden

 1. “De EU idioten zullen het gat wel dichten….doen ze altijd”.
  Je hoort het ze denken……..en gelijk hebben ze!

  “Onze arme uitgehongerde palestijnen, gevangen in het net van de kindermoordende Israeli’s die ook nog eens ons land & duizenden jarige geschiedenis gestolen hebben en bovendien van de Palestijnse Jezus een geboren Jood hebben gemaakt”.

  Dit verhaal word altijd door de UN en onze “intelligentia” opgesnoept als zoete koek en die 67% privé loonsverhoging van de palestijnse Bobo’s zullen hier het verschil niet maken….(tenslotte moeten die mensen reizen om hun winkel te verkopen en daar horen ook Armani costuums en luxe hotels bij).

  Gewoon wat geld afromen van de EU onderwijs/zorg/pensioen gelden. Voor onze defensie willen we sowieso niet betalen want dat doen de Amerikanen wel.

  European met hun beroemde normen & waarden leggen hun prioriteiten dan ook altijd op de juiste plaats…..LOL!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.