Semion Rosenfeld, de laatst bekende overlevende van de opstand in Sobibor, sterft in Tel Aviv

Semion Rosenfeld, de laatste Holocaust overlevende van de Opstand in Sobibor, stierf maandag op 96-jarige leeftijd in het ziekenhuis in Rehovot, in de buurt van Tel Aviv.

Semion Moiseyevich Rosenfeld werd geboren op 10 oktober 1922 in de stad Ternovka in de regio Vinnytsia, Oekraïne. Nadat hij was afgestudeerd in oktober 1940 werd hij opgeroepen voor het Rode Leger. Eind juli 1941 werd Rosenfeld omsingeld, gewond en vervolgens door de Duitsers gevangen genomen.

Hij werd eerst opgesloten in het SS Arbeitslager in de Shirokaya-straat in Minsk en in september 1943 werd hij samen met Alexander Pechersky, Arkady Vayspapir en anderen, naar het vernietigingskamp Sobibor gestuurd. Op 14 oktober 1943 nam hij actief deel aan de opstand, waarbij enkele gevangenen onder leiding van Pechersky elf SS-ers doodden en het hekken bestormden.

Tijdens de opstand probeerden ongeveer 600 gevangenen te ontsnappen. De meesten werden gedood door hun Nazi achtervolgers of stierven in de mijnenvelden. Ongeveer de helft slaagde erin de omheining over te steken, van wie er ongeveer 50 opnieuw werden gevangengenomen. Kort na de opstand sloten de Duitsers het kamp, ​​egaliseerden de aarde en beplantten de site met dennenbomen om de locatie te verbergen.

Na de opstand en tot aan de bevrijding van het vernietigingskamp van Chelmo (Vernichtungslager Kulmhof) door Sovjettroepen in de lente van 1944, verborg Rosenfeld zich met een kleine groep gevangenen in het bos. Hij werd naar de 39ste Guards Motorized Rifle Division gestuurd en nam deel aan de verovering van Berlijn. Op de muur van de Reichstag liet hij de inscriptie ‘Baranovichi-Sobibor-Berlin‘ achter.

Hij werd in oktober 1945 gedemobiliseerd en woonde in Hayvoron, Oekraïne. In 1990 vertrok Semion Rosenfeld met zijn gezin naar Israël. In 2013 heeft de president van de Republiek Polen, Bronisław Komorowski, Rosenfeld onderscheiden in de Orde van het Kruis der Cavaliers. Op 16 mei 2018 heeft de Oekraïense ambassadeur aan Israël, Hennady Nadolenko, Rosenfeld onderscheiden met de Oekraïense Orde van Verdienste III-Graad.

Sobibor maakte deel uit van de geheime Operatie Reinhard, de meest dodelijke fase van de Holocaust in Polen. Joden uit Polen, Frankrijk, Duitsland, Nederland, Tsjecho-Slowakije en de Sovjet-Unie werden per spoor naar het kamp gebracht. De meeste werden verstikt in gaskamers gevoed door de uitlaat van een grote benzinemotor.

Ten minste 250.000 mensen werden vermoord in Sobibor, een van zes beruchte vernietigingskampen, ​​naast Belzec, Treblinka, Chelmno, Majdanek en Auschwitz-Birkenau. Tegenwoordig wordt de site beheerd door het Sobibor Museum. Het enige wat van het kamp nog rest is een enorme piramide van asse en verpletterde botten van de slachtoffers verzameld uit de crematieputten.


Bronnen:

♦ naar een artikelSemion Rosenfeld, last known survivor of Sobibor Polish death camp uprising dies at 96” van 3 juni 2019 op de site van Behind The News (BTN)

♦ naar een artikel van Stuart Winer “Last survivor of Sobibor death camp uprising dies, aged 97” en een artikel van Matt Lebovic “With death of last Sobibor survivor, experts feud over site’s transformation” van 3 juni 2019 op de site van The Times of Israel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.