Gaza-terroristen vullen raketvoorraad aan terwijl de Saoedi’s een oorlog beginnen tegen Hamas

Plaatje hierboven: De moordbrigade van Hamas, aka de al-Qassam Brigades, tonen hun Qassam zelfgemaakte raketten tijdens een militaire parade in de Gazastrook van 21 augustus 2016 [beeldbron: J-Press]

De terroristische groepen in Gaza hebben hun arsenaal aan raketten aangevuld tot waar ze waren voor de laatste oorlog met Israël, volgens een rapport van Wall Street Journal op dinsdag. Onder verwijzing naar huidige en voormalige Israëlische functionarissen, suggereert de krant dat herbewapening onderdeel is van een campagne Hamas met het doel druk te zetten op Israël om de strakke blokkade in de Gazastrook te versoepelen.

Via smokkel via hun tunnels die uitmonden in het Egyptische territorium evenals uit de lokale productie, hebben Hamas en de Islamitische Jihad (PIJ) hun voorraad teruggebracht naar een geschatte 10.000 raketten, waarvan er honderden in staat zijn om grote Israëlische bevolkingscentra te bereiken. De rest zijn korte en middellange afstandsraketten.

Ondertussen, volgens een bericht in het Arabisch dagblad Al Akhbar dat gevestigd is in Beiroet, Libanon, heeft de Saoedische regering de oorlog verklaard aan Hamas, met een campagne van arrestaties en bevriezing van bankrekeningen van de leden van de terreurgroep die op Saoedi-Arabisch grondgebied leven.

Volgens Al Akhbar heeft Riyadh “een dwaze campagne gelanceerd die ook arrestaties en deportaties omvat, een bevriezing van accounts en de preventie en controle van geldovermakingen. Aan de andere kant probeert Hamas, met de hulp van Teheran en Hezbollah, een doorbraak te bewerkstelligen in termen van zijn relatie met zijn aartsvijand: Damascus.

De Saudische campagne tegen Saoedi’s en Palestijnen die in het koninkrijk wonen, is al meer dan twee maanden gaande, met een reeks arrestaties van tientallen individuen die beschuldigd worden van betrokkenheid bij de Hamas-beweging,” meldde Al Akhbar dinsdagochtend.

De meest prominente daarvan is een consultant genaamd Mohammed al-Khudari, 80 jaar oud, die de beweging in Saoedi-Arabië vertegenwoordigde in het midden van de jaren negentig tot 2003. Ondanks dat de man jarenlang met rust werd gelaten, zit hij nu in detentie onder ‘moeilijke omstandigheden,” volgens familiebronnen.’

Volgens bronnen die anoniem wilden blijven, viel de arrestatiecampagne van de Saoedische regering samen met de sluiting en strikte controle over de bankrekeningen van de gedetineerden en een verbod op het sturen van geld vanuit het (Saoedisch) Koninkrijk naar de Gazastrook,” meldde Al Akhbar.

Al-Akhbar heeft vernomen dat het aantal personen dat beschuldigd wordt van het verzamelen van donaties en het beheren van fondsen voor Hamas in Saoedi-Arabië de 60 overschrijdt en zowel Palestijnen als Saoedi’s omvat. De autoriteiten beschuldigden hen van ‘het ondersteunen van een terroristische beweging en het witwassen van geld ter ondersteuning van terrorisme en extremisme’.”

“In de afgelopen twee jaar zijn meer dan 100 Palestijnen gedeporteerd uit het koninkrijk, waarvan de meesten worden beschuldigd van het ondersteunen van het verzet financieel, politiek of via sociale netwerksites. Sinds eind 2017 heeft Riyadh strenge controle op de Palestijnse fondsen in het koninkrijk opgelegd.”

“Alle overdrachten aan de zogenaamde ‘Palestijnse vreemdelingen’ zijn streng gecontroleerd, niet alleen voor de Gazastrook, maar ook voor alle landen van de wereld. Geldtransactiekantoren vragen de Palestijnen om overtuigende argumenten te geven om contanten te mogen wisselen en geldoverdrachten te beperken tot niet meer dan $ 3000,” meldde Al Akhbar.

De Al-Akhbar-bron schreef de Saudische campagne tegen Hamas toe aan het falen van een Egyptische poging een jaar geleden om de Gaza-terroristische groeperingen ervan te overtuigen Iran te verlaten in ruil voor Saoedische en Emirates-fondsen (Qatar bv.) die in de Strook zouden worden gepompt.


Bronnen:

♦ naar een artikel van David Israel “Gaza Terrorists Replenish Rocket Stock While Saudis Launch War on Hamas” van 4 juni 2019 op de site van The Jewish Press

♦ naar een artikel van Felicia Schwartz “Rejuvenated Hamas Tests Israel in High-Stakes Brinkmanship – Palestinian militants try to pressure Israel just enough to ease blockade restrictions, but not enough to spark war” van 3 juni 2019 op de site van The Wallstreet Journal

Een gedachte over “Gaza-terroristen vullen raketvoorraad aan terwijl de Saoedi’s een oorlog beginnen tegen Hamas

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.