Déjà Vu in NL: 17 jaar geleden vond in A’dam grootste antisemitische manifestatie plaats sinds 1945

Op 13 april 2002 vond in Nederland de grootste antisemitische manifestatie plaats sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog in 1945. Naar schatting 15.000 mensen deden mee aan de anti-Israël betoging in Amsterdam. De demonstratie had een uiterst antisemitisch karakter. In heel West-Europa neemt het antisemitisme overigens sterk toe.

Toen de demonstratie aankwam op de Dam, schreeuwden betogers plotseling: “Een jood, daar is een jood”. Massaal rende men naar een man met een keppeltje, die toevallig voorbij kwam. Hij werd op de grond gesmeten. “Ik verborg mijn hoofd in mijn armen en kon niets meer”, vertelde hij later. “Ze bleven maar slaan tegen mijn zij, mijn rug, mijn buik, en schopten van alle kanten tegen mijn benen. En maar schreeuwen. Hysterisch. Ze slaan me dood, dacht ik. Horden omstanders moeten het hebben gezien. Niemand deed wat. Ook de ME niet.” Hij werd ontzet door twee joodse jongens die hem in een regen van stenen, flessen en zelfs fietsen hotel Krasnapolsky in sleurden. Daarna probeerden demonstranten massaal het hotel te bestormen en vlogen er stenen door de ruiten.

Dat was het slot van de grootste demonstratie in Nederland sinds de Eurotop van 1997. Links wist nadien bij demonstraties meestal hooguit enkele honderden mensen op de been te brengen. Nu het echter om een demonstratie tegen Israël ging, kwamen er plotseling duizenden demonstranten opdagen, en niet meer alleen van linkse huize. Activisten van organisaties die normaal elkaars bloed wel kunnen drinken, demonstreerden nu schouder aan schouder, zoals bijvoorbeeld de Grijze Wolven, de PKK en de DHKP-C uit Turkije. De haat tegen joden wist zoals altijd de uitersten van het politieke spectrum weer bijeen te brengen en te verbroederen.

Antisemitische helden
Er waren enkele honderden antisemitische uitingen, door de hele demonstratie heen. Antisemitische leuzen werden door duizenden kelen enthousiast mee geschreeuwd. “Sieg Heil” werd er bijvoorbeeld gescandeerd, en “Hitler, Hitler”. Ook andere antisemitische helden werden bejubeld, zoals Bin Laden en Saddam Hoessein. Sommige demonstranten liepen in Bin Laden t-shirts. Antisemitische organisaties waren ook populair. “Hamas, Hezbollah, Jihad”, werd er veelvuldig geroepen, en “Hamas, Hamas, alle joden aan het gas”. Er was ook een bord met “Hitler is er een vergeten: Sharon”. En geheel volgens de antisemitische traditie maakte men Sharon veelvuldig uit voor kinder- en babymoordenaar.

Ontelbaar waren de vergelijkingen van Israël met nazi-Duitsland. Enkele voorbeelden waren Hitler die Sharon een schouderklopje geeft, Sharon met Hitlersnor, “Hitler heeft een zoon: SSharon”, “Stop Adolf Sharon”, “Boycot ISSraël, boycot SSharon”, en “Israël nazi-staat”. Alle mogelijke combinaties van hakenkruizen en davidsterren waren aanwezig, met “=” of zelfs “>” ertussen. In totaal werden er meer dan 75 hakenkruizen geteld. “Joden zijn nazi’s”, werd er ook geroepen. Voortdurend werd Israël een nieuwe shoah in de schoenen geschoven: “Stop de Palestijnse holocaust”, “Jenin 2002 = Warschau 1943”, “Auschwitz, Srebrenica, Gaza” en “Anne Frank woont nu in Gaza”.

Juden raus
Niet alleen Israël, maar alle joden moesten het ontgelden. “Joden de zee in”, “Joden zijn honden”, “Juden raus”, “Sharon terrorist, weg met de joden” en “Ik word antisemiet, u ook?”. Massaal werd een Arabische tekst meegezongen die een herhaling beloofde van de massamoord op joden door de profeet Mohammed. Een eigen staat werd de joden ook ontzegd, getuige borden met kaarten van het Midden-Oosten waarvan Israël was weggevaagd. “Joden eruit”, werd er geroepen, en “Palestina voor de Palestijnen, Sharon terug naar Polen”.

Veelvuldig werd ook Allah aangeroepen en werden de VS en Israël in verband gebracht met de duivel. “Israël = rijk van het kwaad”, zo stond er op een bord. Bewondering was er voor de daders van de bloedige zelfmoordaanslagen op willekeurige mensen, getuige de veelvuldig herhaalde leus: “Met bloed en ziel offeren wij ons op voor ons land”. Er waren demonstranten met speelgoedgeweren en eentje droeg zelfs een band met nepbommen om zijn middel. Niet antisemitisch, maar wel gebruikelijk bij aanhangers van fundamentalistische groeperingen was de brandbom die gegooid werd naar de discotheek iT, onder luid geroep van “homo’s, homo’s”. Ook een aantal homokroegen moest het ontgelden.

Brandaanslagen
Sinds begin april krijgen joden op straat weer vaker met antisemitisme te maken. Uit verhalen blijkt dat ze worden geslagen, of in het voorbijgaan worden uitgescholden. Een man kreeg bijvoorbeeld zomaar te horen: “Joden, die moet je doden”. Een ander werd de Hitlergroet gebracht onder het uitroepen van “Sharon Hamas”. Een man in een park werd gevraagd: “Bent u joods? Ik ben een vriend van Hitler”. Iemand die langs een hek liep werd toegevoegd “Alle joden moeten achter prikkeldraad”, en een joods jongetje dat naar zijn broertje vroeg kreeg van voorbijgangers te horen: “Je broertje zit in de gaskamer”. Scheldpartijen als “kankerjoden” en “Hamas, Hamas, alle joden aan het gas” zijn inmiddels bijna gemeengoed geworden. Een Amsterdams voetbalelftal werd onlangs geschorst wegens scheldpartijen en het brengen van Hitlergroeten.

Sinds 11 september 2001 was het aantal antisemitische misdrijven in heel Europa al sterk toegenomen. Vanaf begin april 2002 werd het allemaal nog erger. In Frankrijk werden alleen al in de eerste helft van april 360 antisemitische acties opgetekend. Maar ook Engeland, Duitsland, Italië, België en Nederland blijken brandhaarden. Een klein rondje langs de Nederlandse dagbladen levert het volgende resultaat. In West-Europa zijn sinds begin april brandaanslagen en andere aanvallen gepleegd op minstens 15 synagogen, een tiental joodse begraafplaatsen en monumenten, twee joodse scholen, een joodse slagerij, een sportclub, een boekhandel, een gemeenschapscentrum, en een schoolbus met kinderen. Enkele gebouwen brandden volledig af. Auto’s van joden worden aangestoken, joodse mensen op straat in elkaar geslagen en op veel plaatsen verschenen antisemitische leuzen.


Bronnen:

♦ met dank aan Martien P. voor de hint

♦ naar een artikel van Eric Krebbers en Jan Tas “Grootste manifestatie van antisemitisme sinds 1945” op de site van De Fabel van de illegaal 52/53, zomer 2002 en een artikel van Eric Krebbers “Tussen anti-zionisme en antisemitisme” op de site van De Fabel van de illegaal 42, november/december 2000

♦ naar een artikelOpstootjes rond demonstratie Amsterdam” van 13 april 2002 op de site van NU.nl

♦ naar een artikel van Carel Brendel “‘Idioten die de demonstratie verpesten’ zijn structureel bij Palestina-betogingen” van 12 juli 2014 op de site van CarelBrendel.nl

3 gedachtes over “Déjà Vu in NL: 17 jaar geleden vond in A’dam grootste antisemitische manifestatie plaats sinds 1945

 1. Shalom;
  ‘………….de geschiedenis leert, dat de mens(heid) NIETS van de geschiedenis leert…….”.
  Zo sprak een Britse generaal in de 19de eeuw.
  Overigens heeft ene Albert Pike in die zelfde eeuw; de planning voor 3 Wo’s vervaardigd. Hij was een van de “Elite”. Dus Free Mason etc.
  Goede week.

  Like

 2. Amsterdam waar op de Dam de gebruikelijke meute met palestijnse “vlaggen” loopt te zwaaien en Nederlandse (oud )politici meelopen in pro palestijnse betogingen.
  Van Agt (oud premier) is zo’n notoir antisemiet dat je er rillingen over de rug van krijgt met onveranderlijk in het gezelschap éne Duisenberg Gretta of Bommel Harry.
  De huidige generatie is sluwer en houd het binnenkamers maar ze zijn er nog altijd.
  Ik vraag me af of de ogen van de (mainstream media) wereld vandaag gericht gaan zijn op Berlijn waar de islam(ieten) en hun aanhang (nuttige idioten), maar in feite loepzuivere antisemieten hun hoogfeest gaan houden.
  Ik heb een vergrootglas nodig, in feite een sterrenkijker om in de mainstream berichtgeving het groeiende antisemitisme en de openlijke aanvallen op Joden te kunnen vaststellen, dus koester ik weinig illusies dat hier uitgebreid zal over bericht worden.

  Geliked door 1 persoon

 3. Amsterdam, die heerlijke, tolerante & liberale stad, altijd opkomend voor de onschuldige slachtoffers van bruut geweld.

  Ben toch benieuwd wanneer daar een demonstratie gaat komen voor de vorige maand omgekomen 1000 Syrische burgers in Idlib, platgebombardeerd door Assad.

  Gaat natuurlijk niet gebeuren.

  Moet je opletten wanneer de volgende oorlog tegen het terreur garnizoen in Gaza gaat uitbreken. De menslievende, tolerante Amsterdammers gaan dan helemaal uit hun dak van verontwaardiging tegen die ‘brute kindermoordenaars’ uit Israel en hun Joodse conspirators in Nederland.

  Laten we het maar duidelijk uitspreken…..de jaren 30 en de blinde Jodenhaat van de brave Europeese burger is terug ….en hoe!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.