Nederlandse regering investeert in strijd tegen antisemitisme; Joden op straat in Den Haag: ‘Keppel Op!’

De Nederlandse regering heeft 3,35 miljoen dollar uitgetrokken voor de bestrijding van het antisemitisme – de eerste keer dat Nederland de strijd tegen de Jodenhaat op zijn lijst met nationale prioriteiten heeft geplaatst.

De financiering, eerder deze week gereserveerd tijdens de begrotingsbesprekingen onder leden van de heersende coalitie, stelt de strijd tegen antisemitisme als een belangrijk punt dat de aandacht van de overheid vraagt, naast onderwijs, integratie van immigranten en vijf extra kwesties.

Onder impuls van de ChristenUnie Partij volgt de beweging in de Nederlandse media intensieve berichtgeving over de angst van Joden voor intimidatie en geweld, meestal van immigranten uit Arabische of islamitische landen of hun nakomelingen. De regering heeft eerder geen forfaitaire som begroot voor het bestrijden van antisemitisme, alleen voor specifieke kwesties die daarmee verband houden, zoals veiligheid bij Joodse instellingen.

Op woensdag kwamen honderden demonstranten samen voor het Nederlandse parlement in Den Haag om te protesteren tegen antisemitisme. De demonstratie, getiteld ‘Keppel Op’, volgde op de waarschuwing van de antisemitistische gezant van de Duitse regering, Felix Klein, vorige week tegen het dragen van keppels in het openbaar. Het werd georganiseerd door het Centrum voor informatie en documentatie over Israël, CIDI, een waakhondgroep uit de joodse gemeenschap.

Video hieronder: In Den Haag gingen Joden met hoofddeksel demonstratief de straat op. De CIDI-manifestatie ‘Keppel Op’ vond plaats op woensdag 29 mei 2019 op het Plein in Den Haag:

Onder de hogere politici die kwamen opdagen met het dragen van een Keppel, bevond zich Thierry Baudet, leider van de rechtse partij van het Forum van Democratie, en Frits Bolkestein, een voormalige minister van Defensie voor de regerende Volkspartij voor Vrijheid en Democratie.

Eerder deze maand lanceerde het CIDI een website gewijd aan het monitoren van antisemitisme op de Dam in Amsterdam, een gedenkteken voor de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, waar de promotors van een boycot tegen Israël de afgelopen jaren geconfronteerd werden met aanhangers van Israël. In een recent incident van april werd een bekende boycotpromotor, Robert-Willem van Norren, gefilmd terwijl hij op Dam zei: ‘Blanke Joden hebben tienduizenden mensen gedood.’

Hanna Luden zei op 29 mei 2019 in Den Haag:

Antisemitisme mag nooit normaal worden. Dat is waarom wij hier staan. Overal in Europa, ook in Nederland, laat antisemitisme zijn lelijke gezicht weer zien. Steeds vaker krijgen Joden– zeker wanneer zij herkenbaar zijn als Jood, bijvoorbeeld met een keppeltje – te maken met haat. Scheldpartijen in de tram. Scheldpartijen en bedreigingen op Internet. Naroepen op straat. Pesten op school. En in het ergste geval zelfs geweld. Ik roep alle aanwezigen op om alert te blijven op antisemitisme. Ook in de eigen gelederen. Of het nu afkomstig is van (extreem)links, (extreem)rechts, van moslims of wie dan ook. Het moet stoppen! 


Bronnen:

♦ naar een artikel van Cnaan Lipshiz “Dutch government makes fight against anti-Semitism a national priority” van 31 mei 2019 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

♦ naar een artikel van Paul Van Der Bas “Toespraak CIDI-directeur Hanna Luden bij demonstratie #KeppelOp” van 31 mei 2019 op de site van CIDI.nl

Een gedachte over “Nederlandse regering investeert in strijd tegen antisemitisme; Joden op straat in Den Haag: ‘Keppel Op!’

 1. “Antisemitisme // Jodenhaat mag nooit normaal worden”.
  Te laat….het is normaal geworden.

  Geen keppelactie van een paar honderd goedbedoelende mensen gaat daartegen helpen.

  De enigen die dit kunnen veranderen zijn regeringen via nul tolerantie & keiharde strafmaatregelen.

  Gaat niet gebeuren.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.