Ondanks verwoede inspanningen van BDS-beweging bloeit Israël’s toerisme sector als nooit tevoren

Ondanks de verwoede inspanningen van de Boycot, Desinvesterings- en Sanctiebeweging (BDS), is het Israëlische toerisme boven elke verwachting erg succesvol gebleken. Twee tunnels in Jeruzalem die getuigen van de onbetwistbare verbinding van Israël met het land en zijn geschiedenis, blijken grote belangstelling te hebben voor toeristen uit het buitenland.

De Boycot, Desinvesterings- en Sanctiebeweging (BDS)) is bedoeld om de staat Israël te delegitimeren. Het doel ervan is de eigen identiteit en nalatenschap van het land tonder vuur te nemen. De toekomst van een mens kan niet worden gestolen tenzij zijn geschiedenis is gewist.

Met dat in gedachten probeert de BDS-beweging niet alleen het Israëlische toerisme in het algemeen te ondermijnen, maar ook de grootste en meest betekenisvolle aantrekking met name de multi-religieuze oorsprong. De drie belangrijkste Abrahamistische religies van de wereld zijn allen verankerd in Israël.

Het is waar dat Israël opwinding en ontzagwekkende schoonheid biedt in zijn musea en architectonische stedelijke ruimtes, zijn kustlijn, woestijnen, grotten, heuveltochten, riviertochten, zip-lijnen en jeep-excursies, om nog maar te zwijgen van het nachtleven.

Maar veel naties bieden uitstekende musea, bergen, wildernis en steden. Israël heeft één toeristische attractie die geen enkele andere natie kan bieden en die erg gewild is bij mensen over de hele wereld: haar ongeëvenaarde religieuze erfgoed. Dat erfgoed is onlosmakelijk verweven met de nationale identiteit van het land.

Christenen vormen de meerderheid van toeristen die Israël bezoeken, velen op religieuze speurtochten. Over het algemeen staan christelijke pelgrims volledig los van de Palestijnse en Israëlische politieke dynamiek. Christelijke toeristen zijn elke dag van het jaar in Israël te zien. Op 27 april 2019, op de heilige zaterdag vóór de orthodoxe paaszondag, hebben ongeveer 10.000 christelijke pelgrims uit de hele wereld de Heilige Grafkerk in de oude stad van Jeruzalem bezocht voor de 1200 jaar oude ‘Heilige Vuur’ -ritus.

Tijdens de islamitische vastenmaand Ramadan trekken moslims masssaal Jeruzalem binnen. In 2019, op de eerste vrijdag van de Ramadan, woonden 180.000 moslims vreedzaam de gebeden bij – een stijging met 50% ten opzichte van 2018. In 2018, op de laatste dag van de Ramadan, verzamelden ongeveer 200.000 moslims zich in de Al Aqsa-moskee voor hun gebeden.

De gelovigen omvatten over het algemeen honderden inwoners van Arabische en islamitische landen die geen diplomatieke betrekkingen met Israël hebben. Bijvoorbeeld, tot een recent bilateraal dispuut, werden aan Indonesiërs regelmatig visa verstrekt om Jeruzalem te bezoeken.

Tijdens Pesach (de Joodse Pasen) van 2019 bezochten zo’n 750.000 Joden de Kotel, aka Klaagmuur of de Westelijke Muur, die een klein briefje gericht aan God in de ruimtes tussen de massieve stenen stopten.

In het licht van deze intense spirituele connecties met Israël, heeft BDS geprobeerd de Dode Zeerollen te boycotten, Ierland heeft geprobeerd de aankoop van relikwieën en religieuze aandenkens van de Via Dolorosa te criminaliseren, en er is zelfs een bijna komische maar aanhoudende desinformatie campagne opgedoken, een uitvloeisel van de BDS-beweging, die beweert dat de Tweede Tempel nooit heeft bestaan ​​als een Joods gebouw.

Temidden van alle verering van Israël als het Heilige Land en tegen de internationale BDS-campagne, zijn twee tunnels in Jeruzalem opgedoken ​als een van de grootste attracties van Israël en trekt vele toeristen aan uit vele landen. Getuigen van onder de grond, manifesteren deze tunnels zich als de onweerlegbare verbinding van Israël met het land en zijn geschiedenis.

Tunnel onder de Kotel (Klaagmuur) in Jeruzalem

Het verhaal van Hezekiah’s Tunnel


Bronnen:

♦ naar een artikel van Edwin Black “Israel’s Tourism Triumph” van 29 mei 2019 op de site van BESA

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.