Geen coalitievorming mogelijk dus Israël vervroegd naar de stembus op 17 september 2019

De 21ste Knesset werd op woensdag 29 mei ontbonden, minder dan een maand nadat deze was beëdigd. De Knesset heeft de Knesset Dispersion Law op woensdagavond met een meerderheid van 74 tegen 45 stemmen goedgekeurd.

De verkiezingen voor de 22ste Knesset zullen naar verluidt plaatsvinden op 17 september aanstaande, slechts zes maanden na de laatste verkiezingen. Na afloop van de stemming gaf een flink ontgoochelde premier Netanyahu de volgende verklaring uit:

“Het Israëlische publiek heeft een duidelijke en ondubbelzinnige beslissing genomen: dat ik premier zou worden en dat de Likud een rechtse regering zou leiden. Het publiek koos mij om de staat Israël te leiden. Van de verschillende partijen die voor Knesset gingen, zeiden velen dat ze me zouden steunen. 60 van de 65 verkozenen deden wat ze hadden beloofd.

Een partij deed precies het tegenovergestelde. Avigdor Lieberman misleidde zijn kiezers. Van bij het begin was hij niet van plan toe te treden de regering. Op acht maanden tijd sleurt Avigdor Liberman het land twee maal naar verkiezingen vanwege persoonlijke grillen en een poging om nog een paar zetels te bemachtigen. Ongelooflijk, Avigdor Liberman is nu deel van de politieke linkerzijde. Hij is het hart van links.”

Akkoord van de Eeuw
Wat er ook van zij, want er spelen ongetwijfeld nog andere zaken mee, vraagt iedereen zich af wat er met Trump’s ‘Akkoord van de Eeuw’ (Deal of the Century) staat te gebeuren, het zogenaamde door Trump reeds lang aangekondigde vredesplan dat “voor eens en altijd het conflict tussen Palestijnen en Israël zou oplossen,” hoewel het reeds a priori werd verworpen door het Palestijnse leiderschap.

Het Witte Huis heeft de onthulling van het politieke deel van het plan een eerste keer uitgesteld precies omwille van de Israëlische verkiezingen van april jl. en wachtte op de regeringsvorming om ergens in juni het vredesplan te kunnen presenteren. Maar dat zal dus niet lukken vermits de vervroegde verkiezingen pas in september plaatsvinden. Het politieke deel van het plan behelst de grotere kwesties zoals grenzen en de kwestie van een Palestijnse staat.

Een ambtenaar van de Amerikaanse regering zegt dat aan het andere deel van hun vredesplan, het economische deel dus, ondanks dit politieke drama in Israël er toch nog verder aan wordt doorgewerkt. Dus de VS zouden volgende maand tijdens de economische conferentie in Bahrein op 25 en 26 juni aanstaande dat deel van hun plan willen onthullen om de Palestijnse economie te ondersteunen.

Behoud van het status quo
De voorstanders van het behoud van het status quo (ipv een vredesakkoord) vinden dit gedwongen uitstel geen slechte zaak voor Israël en zouden het liefst alle “vredesplannen” blijven uitstellen tot aan het einde van de ambtstermijn van Donald Trump.

Begin volgend jaar starten immers de Amerikaanse voorverkiezingen van de Democratische Partij die plaatsvinden van februari tot juni 2020 en bevinden we ons voor de rest van het jaar in de aanloop tot de Amerikaanse presidentsverkiezingen die plaatsvinden op 3 november 2020.

Israël’s conservatieve politieke zijde zit namelijk niet te wachten op het vredesplan van Trump en kan best vrede nemen wat Trump tot nog toe heeft verwezenlijkt ten gunste van de Joodse staat zoals bv. de verhuis van de ambassade naar Jeruzalem, erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël, de financiële duimschroeven die werden aangedraaid tav de Palestijnse Autoriteit, het opschorten van steun aan de UNRWA, de UNESCO; de kwestie van het nuclair akkoord met Iran enz.

En uiteraard niet te vergeten de puike rol die vele Amerikaanse diplomaten hebben gespeeld in de internationale instellingen zoals in de VN Veiligheidsraad in het voordeel van de Joodse staat. Denk bv. maar terug aan de rol van Nikki Haley, de Amerikaanse vertegenwoordiger aan de Verenigde Naties en de stempel die zij twee jaar lang heeft gedrukt op de VN ten gunste van Israël.

Kortom: Als het hier zou stoppen en kan afgesloten worden zónder een opgelegd vredesplan van wie dan ook, weegt de balans na vier jaar Republikeins bestuur in de VS door in het voordeel van Israël voor wie het uiteindelijk een win-win situatie wordt, waarop de Joodse staat nog vele jaren kan teren en verder voortbouwen aan zijn eigen toekomst zonder inmenging van wie dan ook.

Laat Israël maar zélf afrekenen met de op terreur & geweld beluste nep-Palestijnen en andere Arabieren. Mét andere bondgenoten als het kan, en alléén als het moet!


Bronnen:

♦ naar een artikel van Hezki Baruch “Knesset dissolved, Israel going to elections – Law to dissolve the Knesset approved in second and third readings. Elections expected to take place on September 17” van 29 mei 2019 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikel van Daniel Estrin “Israel Heads Toward New Elections After Netanyahu Fails To Put Government Together” van 29 mei 2019 op de site van NPR

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.