Nederlandse bevolking blijft zich verzetten tegen bouw van Holocaust Namen Monument

In 1939 woonden 140.000 Joden in Nederland. Daarvan hebben 102.000 Joden de oorlog niet overleefd. Voor deze slachtoffers is in Nederland nog altijd niet een monument waarop ieder individueel slachtoffer van de Holocaust met naam en toenaam wordt genoemd.

Het Auschwitz Comité is al jaren bezig een plek te zoeken maar botst overal op verzet. Nederlanders hebben zogenaamd niets tegen de oprichting van een Holocaustmonument zolang het maar niet in hun achtertuin wordt geplaatst.

Dat verzet draait soms om 25 bomen die moeten gekapt worden om plaats te maken voor het herdenkingsmonument. Ook leeft er wat schuldbesef onder de Nederlanders die wegkeken toen de Holocaust aan de gang was.

En dan hebben we het nog niet eens over de collaborateurs met de nazi’s. Het geweten dat (een beetje?) knaagt en de rancune die dat oproept jegens de Joden van vandaag. Maar soms is het ook gewoon pure Jodenhaat uit de oude doos:

Jullie denken echt dat je een superieur volk zijn ofzo. Hoop dat je weet dat 3 kwart van de wereld niet achter je staat. En wanneer er straks weer jodenvervolging komt, is dit door mensen zoals jij
(bericht van augustus 2018 op Facebook/bron)

Voor Joden, en vooral voor de nakomelingen van de gruwel van WOII, is het belangrijk dat hun doden herinnerd worden. Want “Zij die herinnerd worden, blijven eeuwig in leven,” zegt een Joodse wijsheid. Door de naam van een overledene hardop uit te spreken en op bewuste momenten te noemen, is diegene er altijd.

Femke Halsema (partij GroenLinks), die sinds 27 juni 2018 burgemeester is van Amsterdam, vindt het “een verdrietige geschiedenis”, al die twisten en burenruzies over het te bouwen Holocaust Namenmonument in Amsterdam. Halsema zei:

Het is pijnlijk dat er zo veel rumoer omheen is. Je zou het monument zo snel mogelijk willen onthullen, nu de laatste overlevenden er nog zijn. Je kunt je afvragen of dit initiatief niet al dertig, veertig jaar geleden genomen had moeten worden, door de gemeente of door het Rijk. Andere landen hebben allang zo’n nationaal holocaustmonument.

Ik denk dat er in Nederland en Amsterdam in het bijzonder lang een groot ongemak is geweest over de eigen rol tijdens de Tweede Wereldoorlog. We herdenken de Februaristaking, maar dat was een zeldzaam moment van moed van Amsterdamse arbeiders en winkelmeisjes. Veel van onze voorouders waren helemaal niet moedig, sommigen hebben zelfs bijgedragen aan het wegvoeren en vermoorden van onze Joodse bewoners.

Video hieronder over het Holocaust Namen Monument: Het Nederlandse Auschwitz Comité heeft samen met de Pools-Joodse architect Daniel Libeskind op 16 december 2016 het nieuwe ontwerp voor het Holocaust Namenmonument Nederland gepresenteerd. Dit nationale monument komt – meer dan 70 jaar na afloop van de Tweede Wereldoorlog – in het hart van het Joods Kwartier in Amsterdam, daar waar het zich heeft afgespeeld:


Bronnen:

♦ naar een artikelZitting Rechtbank Amsterdam mei 2019 Holocaust Namenmonument” van 28 mei 2019 en een artikelFemke Halsema over de tegenstand tegen het Holocaustmonument: ‘Stop de twisten’” van 19 mei 2019 en een artikel‘Monument vermoorde landgenoten is verworden tot burenruzie” van 9 maart 2019 op de site van Holocaust Namen Monument

2 gedachtes over “Nederlandse bevolking blijft zich verzetten tegen bouw van Holocaust Namen Monument

 1. Geen monument omdat het Hollandse geweten een beetje knaagt?

  Die véle gewetensvolle Hollanders weten dit prima te verhullen.

  Het geharrewar over dit monument doet mij denken aan de protesten toen de zieke boom die Anne Frank vanuit haar achterhuis kon zien, moest worden gekapt.

  Hadden er zoveel protesten voor Anne geweest, dan had het dagboek nooit geschreven geworden!!!

  Nee, dit ‘gedoe over een Holocaust namen monument is een mengeling van Hollandse gierigheid & onmoraliteit.

  Vele van de monumenten werden betaald met Joods geld dat via ‘achterstallige erf/pachtbelasting hiervoor werd gebruikt.

  Het beste voorbeeld van dit cynisme is het ‘Monument van Joodse Erkentelijkheid” in de Weesperstraat.

  *Berustend in G-d’s wil (berusting).
  *Vereend met U in afweer (afweer).
  *Beschermd door uw liefde (bescherming).
  *Gesterkt door Uw weerstand (weerstand)
  *Rouwend met U (rouw).

  Hier bedanken overlevende Joden Nederlanders die actief hebben meegeholpen om 100.000 van hen veilig in de uitroeingskampen te laten komen, nadat ze wisten dat al hun bezittingen & kapitaal in veilig Nederlands bezit was gekomen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.