Hamas en Islamitische Jihad zijn terroristische organisaties en moeten als zodanig worden behandeld

Op 5 en 6 mei werden 700 raketten afgevuurd vanuit Gaza op Israëlisch grondgebied in minder dan 48 uur. Het was het meest intensieve raketoffensief op Israël tot nu toe. Vier mensen werden gedood: drie Israëliërs en één Palestijnse Arabische arbeider. Een van de Israëli’s werd door een anti-tankraket in zijn auto geraakt.

Het Israëlische leger sloeg terug en hervatte gericht uitschakelen van tereoristenleiders. De ene was voor een Hamas-lid, Hamed al-Khoudary, die verantwoordelijk werd geacht voor de overdracht van Iraanse middelen aan de gewapende groeperingen in Gaza. Op 6 mei kondigde een woordvoerder van de islamitische Jihad en Hamas een staakt-het-vuren aan en zei dat ze “hadden wat ze wilden”.

Jarenlang hebben Hamas en de Islamitische Jihad de meeste van hun militaire installaties onder ziekenhuizen, scholen en moskeeën geplaatst en hebben ze hun bevolking als menselijke schilden gebruikt om ‘dode baby’s’ aan televisieploegen te tonen en de schuld daarvoor bij Israël te leggen.

De daaropvolgende acties van Israël, telkens wanneer Hamas het aanviel, hebben Hamas verzwakt, maar nooit verpletterd. Het is duidelijk dat Israël klaarblijkelijk niet wenst om de Palestijnen in de Gazastrook te regeren of te ‘koloniseren’ en twee miljoen antagonistische mensen probeert te besturen. Het resultaat is dat elke keer dat Hamas zijn mogelijkheden herstelt, het gevaarlijker wordt dan eerst.

Netanyahu beseft ongetwijfeld dat het nuttig zou zijn als Hamas en Islamitische Jihad er niet waren; hij realiseert zich ongetwijfeld ook dat er geen garantie is dat degene die hen eventueel zouden opvolgen misschien niet veel beter zijn is en misschien wel erger.

Er zijn verschillende suggesties gedaan hoe Israël zou moeten reageren. Zo bijvoorbeeld David M. Weinberg, vice-president van het Jerusalem Institute for Strategic Studies, die waarschuwde dat indien de afschrikking niet harder wordt “een strategie van uitputting die ontworpen is om de vijand tijdelijk af te schrikken en perioden van stilte langs de grenzen van Israël teweeg te brengen” niet voldoende zal zijn .

De auteur en politicus Caroline Glick adviseerdehet herstellen van de kilometerbrede bufferzone aan de Gazastrook van de grens om aanvallen op de grens te blokkeren, het vernietigen van Hamas’ arsenaal aan raketten, mortiergranaten en missiles en het uitvoeren van aanvallen tegen commandanten van Hamas en Islamitische Jihad.

 De Midden-Oostengeleerde Daniel Pipes, die waarneemt dat Israëlische leiders de overwinning uit de weg gaan, schrijft: “De enige manier om het conflict op te lossen, is dat één kant het opgeeft.

Alan Baker, juridisch medewerker en directeur van het Instituut voor Hedendaagse Zaken van het Centrum voor Publieke Zaken (JCPA) in Jeruzalem, heeft opgemerkt dat “de aanvallen op Hamas en de Islamitische Jihad door Israëlische burgers en hun gebruik van burgerbevolking als menselijke schilden misdaden zijn tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden.

David French, een Amerikaanse journalist, schreef:

600 raketten afvuren op burgerdoelen in een buurland is een oorlogsdaad en als zodanig verleent het de natiestaat [Israël] de autoriteit, onder het internationaal recht van gewapende conflicten, om niet enkel de specifieke militaire middelen die gebruikt werden uit te schakelen maar tevens om diegenen te vernietigen die dit hebben uitgevoerd. Het is tijd voor de wereldgemeenschap om te stoppen met het opleggen van deze dubbele normen aan Israël en te doen wat het internationale recht vereist: het verantwoordelijk houden van Hamas voor de verwoesting die voortvloeit uit Israël’s wettelijke, noodzakelijke en terechte reacties op zijn provocaties. Alleen dan zal Hamas weten dat als het de wind zaait, het echt de wervelwind kan oogsten.

Met andere woorden, Hamas en Islamitische Jihad zijn terroristische organisaties en moeten als zodanig worden behandeld.

De alliantie van Hamas en Islamitische Jihad is louter en alleen gebaseerd op hun gemeenschappelijke haat jegens Joden en Israël:


Bronnen:

♦ naar een artikel van Guy Millière “Hamas and Islamic Jihad are Terrorist Organizations and Should be Treated as Such” van 21 mei 2019 op de site van The Gatestone Institute

♦ naar een artikel van Hana Levi Julian “Greenblatt Tells UN Security Council Hamas, Islamic Jihad to Blame for Gaza Crisis” van 23 mei 2019 op de site van The Jewish Press