Hittegolf veroorzaakte dit weekeinde meer dan 1000 branden over heel Israël

De meer dan duizend branden die hebben geleid tot de evacuatie van duizenden mensen uit hun huizen zijn geblust, hebben aldus de nationale brandweer- en reddingsdiensten van Israël aangekondigd.

De vuren, geholpen door droge en hete weersomstandigheden, brandden van donderdag tot en met zaterdagavond. Onder de oorzaken van de branden waren fouten in elektrische kabels, sintels van vreugdevuren van het feest van Lag BaOmer en brandstichting met brandballonnen die werden gelanceerd vanuit Gaza naar het zuiden van Israël.

De vuren brandden bijna 2.000 hectare bos af, met de ergste schade in het Ben Shemen-woud in centraal Israël. Ten minste 50 huizen werden platgebrand door branden in centraal Israël, waaronder 40 huizen in Mevo Modi’im, gesticht door wijlen Rabbi Shlomo Carlebach, zowat het grootste deel van het dorp, evenals 10 huizen in de kibboets Harel.

Meer dan 1.000 brandweerlieden vochten tegen de vlammen over het hele land, evenals met 12 brandbestrijdingsvliegtuigen uit vijf andere landen die de Joodse staat ter hulp schoten en afkomstig waren uit Egypte, Kroatië, Cyprus, Griekenland en Italië. Vier Palestijnse brandweerbedrijven hielpen ook.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zei zondag aan het begin van de wekelijkse kabinetsvergadering dat de regering waar mogelijk zou helpen om de gebieden die door brand werden geteisterd, opnieuw op te bouwen:

Ik wil graag van deze gelegenheid gebruik maken om de leiders te bedanken van de vele landen die ons luchthulp hebben gestuurd. Het was belangrijk en getuigt ook van de samenwerking met Israël en de positie van Israël. Ik heb echter aangegeven dat we ons luchtmachteskader voor brandbestrijding verder moeten verbeteren en uitbreiden zodat het ook indien mogelijk ’s nachts kan werken. Dit is moeilijk, maar we willen dit ook bereiken.


Bronnen:

♦ naar een artikelIsrael’s fire authority declares all blazes, both wildfires and arson, have been extingushed” van 26 mei 2019 op de site van The Jewish News Syndicate (JNS)

♦ naar een artikelOver 1,000 fires extinguished throughout Israel” van 26 mei 2019 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

♦ naar een artikel “Planes from Cyprus help extinguish fires in Israel – Delegation from Cyprus including firefighting planes lands at Tel-Nof Base” van 24 mei 2019 op de site van Arutz Sheva