Greenblatt in de VN: ‘Humanitaire crisis in Gaza is schuld van Hamas en Islamitische Jihad, niét Israël!’

Plaatje hierboven: De Amerikaanse afgevaardigde aan de Verenigde Naties Jason Greenblatt nam onverwachts het woord in de zitting van de VN-Veiligheidsraad op 9 mei 2019 [beeldbron: Jewish Press]

De Amerikaanse Presidentiële Speciale Vertegenwoordiger voor Internationale Onderhandelingen Jason Greenblatt haalde op woensdag 22 mei ’19 in de vergadering van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties scherp uit naar terreurorganisaties Hamas en geallieerden in Gaza en zei dat zij de schuld dragen voor de aanhoudende humanitaire crisis in de Strook.

Het is simpelweg onaanvaardbaar dat Hamas en de Palestijnse islamitische Jihad zich blijven richten op Israëlische gemeenschappen, waaronder ziekenhuizen en scholen, in een cynische poging om meer toegevingen van Israël af te dwingen,” zei Greenblatt. “Het is gewoon onaanvaardbaar dat Hamas en de Palestijnse Islamitische Jihad in Gaza hun burgers blijven gebruiken, inclusief kinderen, als menselijke schilden.

Het is eenvoudigweg onaanvaardbaar dat Hamas en de Palestijnse islamitische Jihad de schaarse middelen van de bevolking van Gaza blijven wegsluizen om hun terreurarsenaal op te bouwen, terwijl ze voorkomen dat donorhulp de mensen bereikt. Niets kan zinvol worden vastgesteld totdat ze afzien van terreur en hun daden van geweld en hun gelofte om Israël te vernietigen, staken,” vervolgde Greenblatt. “Wanneer zal de Veiligheidsraad dit hardop zeggen? Wanneer zullen we dit terrorisme duidelijk afwijzen?

De Hulporganisatie van de VN voor Palestijnen (UNRWA), zei hij, heeft “gefaald ten aanzien van het Palestijnse volk,” eraan toevoegend dat het conflict tussen de Palestijnse Autoriteit en Israël “verdrietig en tragisch en complex is op zoveel niveaus.” Maar hij drong er bij de wereldorganisatie op aan om “te stoppen met te doen alsof UNRWA en VN-resoluties het conflict op de een of andere manier oplossen“, waarschuwend “dat doen ze gewoon niet.”

In plaats daarvan drong Greenblatt er bij de Veiligheidsraad op aan vooruit te kijken naar de komende topconferentie over vrede voor welvaart die volgende maand in Bahrein zal plaatsvinden. De economische conferentie, zei hij, zal een “alternatief pad introduceren met het potentieel om een ​​welvarende toekomst voor de Palestijnen te ontsluiten.

Dit is de eerste fase van een proces dat we willen laten zien wat er zou kunnen zijn; hoe, als we een politieke oplossing voor het conflict kunnen bereiken, kunnen we ook de levens van de Palestijnen veranderen. Het zou een vergissing zijn als de Palestijnen zich niet bij ons voegen. Ze hebben niets te verliezen en veel te winnen als ze zich bij ons voegen. Maar het is natuurlijk hun keuze,” aldus Greenblatt.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Hana Levi Julian “Greenblatt Tells UN Security Council Hamas, Islamic Jihad to Blame for Gaza Crisis” van 23 mei 2019 op de site van The Jewish Press

3 gedachtes over “Greenblatt in de VN: ‘Humanitaire crisis in Gaza is schuld van Hamas en Islamitische Jihad, niét Israël!’

Reacties zijn gesloten.