Natuur Historisch Museum in Jeruzalem staat op de rand van de ondergang

Het Museum voor Natuur en Geschiedenis in Jeruzalem heeft gezworen om door te gaan met zijn beleid van het verbergen van een expositie omtrent de evolutie, samen met andere afbeeldingen van dinosaurussen en het menselijk lichaam, tijdens bezoeken van ultra-orthodoxe groepen om te voorkomen dat ze hun religieuze overtuigingen beledigen.

De aankondiging kwam ondanks een verontwaardiging die in Israël en in het buitenland werd veroorzaakt door zijn beslissing om zelf te censureren over de evolutie, dinosaurussen en het menselijk lichaam.

“Natuurlijk,” zei de onderwijzend directeur van het museum, Dr. Evgeny Reznitsky, aan de Times of Israel op de vraag of hij zou doorgaan met de praktijk, daarbij verwijzend naar de slechte financiële situatie van de instelling en zei dat het beter was om ultraorthodoxe schoolkinderen te hebben om op hun voorwaarden tot het bezoeken in te gaan, dan dat ze helemaal niet komen.

Terwijl mensen met een megafoon buiten het gebouw protesteerden en eisten dat het museum de eisen van de Haredi-scholen verwerpt, zei Reznitsky dat hij zijn positie alleen zou heroverwegen als hem dat wordt bevolen door de gemeentelijke autoriteiten.

Het Hebreeuwse display over evolutie, getiteld ‘Het begin van de menselijke evolutie en cultuur‘, beschrijft de stadia van de geleidelijke transformatie van apen naar de moderne homo sapiens, compleet met verschillende schedels, modellen en oude jachtinstrumenten, samen met geschreven uitleg.

Wanneer ultraorthodoxe groepen het museum bezoeken, wordt die telkens uit nhet zicht gehouden door het met een roze gordijn af te schermen. De tentoonstelling werd de afgelopen week minstens twee keer verborgen gehouden, zelfs wanneer er geen ultraorthodoxe groepen aanwezig waren.

Het museum legde dit uit als waren dit fouten die waren veroorzaakt door een tekort aan mankracht. Het verontschuldigde zich bij een bezoeker, Chaya David, die door een museummedewerker was gevraagd te vertrekken nadat hij had geklaagd dat de tentoonstelling was afgedekt.

Het verhaal van de Times of Israel over het museum leidde tot woedende protesten op sociale media en werd gevolgd door belangrijke nieuwsuitzendingen in het Hebreeuws. Veel Facebook-gebruikers riepen op tot een boycot van het museum en contacteerden het personeel in protest.

Wetenschap en kennis zijn geen grap,” zei Uri Keidar, uitvoerend directeur van Be Free Israel, een non-profitorganisatie die als doel heeft het religieuze pluralisme in Israël te bevorderen. “Het museum zou moeten beslissen of het een wetenschappelijk museum is dat de waarheid presenteert of een instelling met zelfcensuur die ernaar streeft zijn bezoekers halve waarheden en hele leugens te vertellen. Als dit laatste waar is, zouden ze op zijn minst hun naam moeten veranderen, omdat het geen wetenschappelijk museum is,” vervolgde Keidar op Facebook.

Veel ultra-orthodoxe Joden verwerpen de wetenschappelijke evolutietheorie, omdat de mens volgens de Bijbel apart van alle andere dieren werd geschapen. Volgens de traditionele lezing van de Bijbel, werd de wereld 5,778 jaar geleden geschapen, in tegenstelling tot de 13,8 miljard jaar die door de moderne wetenschap wordt geciteerd.

Evolutionaire wetenschap zegt dat de menselijke evolutie plaatsvond gedurende honderdduizenden jaren. Sommige ultra-orthodoxen verwerpen het bestaan ​​van dinosaurussen en leren hun kinderen over het algemeen niet over voortplantingsorganen, en zouden daarom tentoonstellingen over die onderwerpen ook als ongepast beschouwen.

Ondertussen verzamelden verschillende demonstranten zich buiten het museum op dinsdagochtend voor een demonstratie, met plaketen waarop leuzen werden geklad zoals: “Het gordijn zal de waarheid aan de muur niet verbergen“, “Evolutie is voor iedereen” en “Laat de skeletten niet in de kast.”

Plaatje hierboven: Jeruzalem, 24 maart 2017. Het Natuur Historisch Museum in Jeruzalem [beeldbron: Emil Salman/Haaretz]


Bronnen:

♦ naar een artikel van Michael Bachner “Despite outrage, Jerusalem museum vows to keep censoring evolution exhibit” van 2 mei 2018 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikel van Nir Hasson “Natural History Museum in Jerusalem on Brink of Extinction” van 24 maart 2017 op de site van Haaretz

5 gedachtes over “Natuur Historisch Museum in Jeruzalem staat op de rand van de ondergang

  1. Toch is het verschijnsel niet typisch Joods. Veel zwaar gereformeerden hebben bijvoorbeeld dezelfde ideeën. Waarschijnlijk kom je dit in veel culturen tegen. Overigens hebben ze wel recht op hun mening. Dat een museum gesloten moet worden door meningen van een minderheid gaat toch wel erg ver. Geldproblemen moeten ze zelf aanpakken.

    Like

    1. Ja natuurlijk is dat zo. Wetenschap & kennis versus religie & bijgeloof zijn meestal niet al te beste maatjes. Maar om dan zover te gaan dat je skeletten en schedels van dino’s en mensachtigen achter een roze gordijn gaat verstoppen om geen religieuze gevoelens te kwetsen, dan kan je maar beter de zaak sluiten. Dan is het geen museum meer maar hooguit een soort rariteitenkabinet dat goed staat op de Sinksenfoor in Antwerpen. 🙂

      Like

Reacties zijn gesloten.