Hoe meer barsten er komen in de Europese Unie hoe beter de relaties met Jeruzalem worden

Tientallen miljoenen burgers van de Europese Unie zullen tegen het einde van deze week 751 leden van het Europees Parlement kiezen. De eerste landen die donderdag stemden, waren het VK en Nederland. Vrijdag zullen Ierland en Tsjechië ook stemmen.

Verwacht wordt dat op zaterdag Letland, Slowakije en Malta zullen stemmen en op zondag zal de rest van de EU inclusief België [*] dit ook doen. Er zijn ongeveer 400 miljoen in aanmerking komende kiezers, hoewel de opkomst naar verwachting slechts rond de 40% zal zijn.

[*] Bizar: In België bestaat nog steeds opkomstplicht, net zoals in G-H Luxemburg en Griekenland, hoewel bij de federale verkiezingen van 2014 het aantal afwezigen 851.278 bedroeg, goed voor 10,63% van het totaal aantal stemgerechtigden. Niet voldoen aan deze opkomstplicht is een misdrijf, hoewel dit anno 2019 niet meer wordt vervolgd.

Doorgaans wordt het parlement als onbelangrijk beschouwd in de machtshiërarchie van de EU, maar deze keer zijn de dingen veranderd. In 2014 werd een liberaal parlement gekozen, een die pan-Europees en naïef was. Deze keer zal het echter radicaal anders zijn. In de vijf jaar die sinds de vorige verkiezingen zijn verstreken, heeft Europa een reeks barsten opgelopen en crisissen doorgemaakt die voortkomen uit dezelfde kwestie: immigratie.

De toestroom van immigranten heeft geresulteerd in terroristische aanslagen en een van haar fundamenten is vernietigd, net als haar open-grensbeleid. Er waren protesten over economische stabiliteit, nationale identiteit en fundamentele crises zoals Brexit of de weigering van de Visegrád-groep (Polen, Hongarije, Tsjechische Republiek en Slowakije) om beslissingen te aanvaarden die werden gedicteerd door Brussel – de niet-officiële hoofdstad van de EU.

Tegen deze achtergrond zullen de burgers van de EU deze keer niet stemmen over specifieke kwesties die betrekking hebben op hun respectieve landen, maar zullen zij stemmen over diegenen die bredere EU-wetgeving vereisen. De Europese media hebben gespeculeerd dat het immigratiebeleid ervoor zal zorgen dat Europeanen naar rechts gaan. Volgens Israëlische functionarissen zullen de resultaten van de verkiezingen alleen al de verdeeldheid in de EU vergroten.

De Franse president Emmanuel Macron veranderde de stemregels in zijn land, schafte de kiesdistricten af ​​en richtte een Europees-Franse partij op. Daarom zal het nieuwe parlement een grote Franse partij bevatten, die grote invloed heeft. De laatste tijd zijn er veel nieuwe partijen opgedoken.

In het licht van meningsverschillen over immigratie, of het feit dat de EU bestaat uit 28 landen, is de opkomst bij de kiezers die nog onbekend is, en in het licht van de problemen bij de peilingen (de peilingen in Australië in de afgelopen week hebben hun doel gemist), en de vreselijke gecompliceerde structuur van de EU en andere Europese instellingen – zullen deze verkiezingen Europa waarschijnlijk naar een crisis of een splitsing leiden.

Israël en de EU
Wat betekent dat voor Israël? We moeten voorzichtig blijven met het maken van voorspellingen, maar er is een goede reden om te veronderstellen dat de uiteindelijke resultaten van de verkiezingen de betrekkingen tussen de EU en Israël zullen verbeteren.

De afgelopen jaren hebben onthuld dat hoe meer Europeanen vastzitten in de binnenlandse politiek, hoe minder waarschijnlijk het is dat zij zich zorgen maken over wat er in Israël gebeurt.

De regels van de EU vereisen dat de lidstaten compromissen sluiten en zelfs een consensus bereiken. Hoe breder de splitsing groeit, des te moeilijker zal het zijn om resoluties en beleidsmaatregelen te nemen die ongunstig zijn voor Israël.

Het zal echter nog moeilijker zijn om de relaties met Israël te verbeteren zonder een consensus van mening. Ook is Europees rechts gunstiger voor Israël, en dit zou het voor Israël op de lange termijn gemakkelijker kunnen maken.

Een voormalige Israëlische afgezant van de EU merkte op dat “de houding van de EU ten opzichte van Israël de minst algemene noemer is”. Maar dat is nu niet relevant.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Ariel Kahana “Cracks in the EU: warming relations with Jerusalem” van 23 mei 2019 op de site van Israel Hayom

Een gedachte over “Hoe meer barsten er komen in de Europese Unie hoe beter de relaties met Jeruzalem worden

  1. Als jood is het vandaag kiezen tussen de malaria & cholera.

    Links haat Israel (en dus Joden) & rechts haat alléén Joden.

    Als het erop aankomt zijn voor Joden beiden dus niet te vertrouwen.

    Een goed doordachte keuze maken is dan ook belangrijk.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.