UNRWA, VN-agentschap voor ‘Palestijnse vluchtelingen’, vraagt ​​de EU en rest van de wereld meer geld

Sami Mshasha, een woordvoerder van het Hulpagentschap van de Verenigde Naties voor Palestijnse Vluchtelingen (UNRWA), vertelde donderdag aan het op de Palestijnse Autoriteit gebaseerde persagentschap Wafa News dat de toekomst van UNRWA niet wordt bepaald door de een of andere partij maar eerder door de lidstaten van de de Verenigde Naties.

Mshasha zei dat het beschrijven van UNRWA als ‘hopeloos kreupel‘ en dat het ‘op ijle lucht loopt‘ verre van waar is, een verwijzing naar uitspraken van woensdag die de Amerikaanse gezant Jason Greenblatt deed tijdens een vergadering van de Veiligheidsraad.

Mshasha voegde eraan toe dat pogingen om UNRWA verantwoordelijk te houden voor het falen van de internationale gemeenschap bij het vinden van een rechtvaardige oplossing voor de vluchtelingenproblematiek een voor de hand liggende poging is om de aandacht af te leiden van een politieke oplossing voor de kwestie van de ‘Palestijnse vluchtelingen’ [*].

Hij bedankte de landen die de UNRWA blijven steunen en riep de internationale gemeenschap op om dringend de UNRWA-begroting en de essentiële programma’s te ondersteunen. Hij benadrukte het belang van ondersteuning en deelname aan de fondsenwervende conferentie die op 25 juni in New York wordt gehouden.

Plaatje hierboven: Volgens cijfers van UNRWA is op nauwelijks vier jaar tijd het aantal Palestijnse vluchtelingen met 600.000 eenheden toegenomen tot bijna 6 miljoen, om de simpele reden dat de vluchtelingenstatus erfbaar is en doorgegeven wordt van vader op zoon en dat tot in der eeuwigheid

Mshasha bedankte de landen die de UNRWA blijven steunen en riep de internationale gemeenschap op om dringend de UNRWA-begroting en de essentiële programma’s te ondersteunen. Hij benadrukte het belang van ondersteuning en deelname aan de fondsenwervende conferentie die op 25 juni aanstaande in New York wordt gehouden.

Met betrekking tot de huidige financiële situatie en de liquiditeit van UNRWA zei Mshasha: “Het geld dat ons in staat zal stellen om onze activiteiten voort te zetten, zal tegen het midden van de volgende maand afnemen, wat van invloed zal zijn op ons vermogen om reguliere en noodhulpdiensten te verlenen, zoals het verstrekken van voedsel en andere essentiële hulp aan één miljoen vluchtelingen in Gaza, om nog maar te zwijgen van de impact ervan op onze algemene onderwijs-, gezondheids- en hulpoperaties.”

Eerder op donderdag wees UNRWA-commissaris-generaal Pierre Krahenbuhl de kritiek van Greenblatt af, en zei dat het agentschap niet de schuld kan krijgen van vastgelopen vredesinspanningen. Vorig jaar stopte het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken haar bijdragen aan de UNRWA. In reactie beloofden verschillende landen van de Europese Unie (EU) en de Arabische landen elk ongeveer 50 miljoen dollar bij te dragen, terwijl de EU zelf beloofde 23 miljoen dollar te geven.

In november beweerde UNRWA dat ze de financiële crisis als gevolg van het gebrek aan Amerikaanse financiering bijna had overwonnen. UNRWA, opgericht in 1949, levert hulp aan meer dan drie miljoen van de vijf miljoen geregistreerde Palestijnse vluchtelingen in Jordanië, Libanon, Syrië en gebieden die zijn toegewezen aan de Palestijnse Autoriteit.

Het is echter ook berucht vanwege zijn anti-Israëlische activiteiten. Tijdens de terrorismebestrijding Operation Protective Edge 2014 werden Hamas-raketten ontdekt in een schoolgebouw van UNRWA. Evenzo ontplofte een bom in een UNRWA, waarbij drie IDF-soldaten om het leven kwamen. Afgezien van de enorme hoeveelheden explosieven die verborgen waren in de muren van de kliniek, werd onthuld dat het bovenop tientallen terreurtunnels stond en liet zien hoe UNRWA nauw verweven is met Hamas.

In een recenter incident betuigde de directeur van de UNRWA-operaties in Gaza zijn steun aan de anti-Israëlmarsen langs de grens tussen Israël en Gaza en beloofde dat de medische centra van de organisatie zorg zullen bieden aan ‘Palestijnse vluchtelingen’ die daar eventueel gewond kunnen raken.

[*] Het werkelijke aantal Palestijnse vluchtelingen van de Arabisch-Israëlische oorlog, aanvankelijk geschat door de UNRWA op ca. 750.000, wordt tegenwoordig geschat op om en nabij de 30.000,  op voorwaarde dat dezelfde regels en vluchtelingenstatus zouden toegepast worden als de UNHCR, het hoofdagentschap inzake vluchtlingen van de Verenigde Naties.

Video: Waarom zijn er nog steeds Palestijnse vluchtelingen en neemt hun aantal zienderogen toe?


Bronnen:

♦ naar een artikel van Dalit Halevi “UNRWA: We need money – Spokesman for UN agency for “Palestinian refugees” asks international community to continue assisting the organization” van 24 mei 2019 op de site van Arutz Sheva

2 gedachtes over “UNRWA, VN-agentschap voor ‘Palestijnse vluchtelingen’, vraagt ​​de EU en rest van de wereld meer geld

  1. Men heeft geleerd dat dit effectief is. De omringende landen werken niet mee. Er is nu geen band meer in veel gevallen. Veel bewoners leefden al een nomadisch bestaan. Het zou een gesloten boek moeten zijn. Zielig zijn, de underdog spelen en bedelen helpt.
    Hup lui, aan de slag. Doe een beetje normaal.

    Like

  2. Ja een jaar is snel voorbij en de miljoenen alwéér weg en dus……is het bedeltijd.

    EU en vooral Belgie staan natuurlijk alweer klaar met de open portemonnee want voor vrienden uit palestina kan je niet op een Euro meer of minder kijken…..stel je voor dat ze ons niet meer aardig vinden en niet meer hiernaartoe willen komen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.