Hamas’ terroristen ontsteken opnieuw vele branden in Israëlische gebieden rondom Gaza

Minstens elf branden werden woensdag in het zuiden van Israël aangestoken met ballons met daaraan brandbommen gehecht die door Palestijnse terroristen over de veiligheidshekken van de zuidelijke Gazastrook werden gestuurd, volgens Israëlische functionarissen.

Brandweerlieden werden opgeroepen om de brandhaarden te bestrijden in de regio’s Eshkol en Sdot Negev, net buiten de enclave aan de kust. “Alle branden werden veroorzaakt door brandgevaarlijke ballonnen,” zei een woordvoerder van de lokale brandweer formeel.

De branden begonnen in graslanden en agrarische velden. In één geval werden 50 dunams (12 hectare) graanvelden in Kibbutz Alumim afgebrand, aldus een woordvoerster van Sdot Negev.

De brandgevaarlijke aanvallen lijken de gerapporteerde voorwaarden van een onofficieel staakt-het-vuren-akkoord tussen Israël en de Gaza-regerende Hamas-terreurgroep te schenden. Er was geen onmiddellijke militaire reactie van Israël op de brandstichtingen.

Het waren enkele van de ergste brandstichtingen van de afgelopen maanden. Teams van de brandweer, de Parks Authority en het Jewish National Fund, maar ook beveiligingsmedewerkers uit nabijgelegen gemeenschappen waren bezig om de branden te blussen.

“Ze zijn allemaal onder controle,” zei de woordvoerder van de brandweer. Israel’s Fire and Rescue Services hebben woensdag een waarschuwing afgegeven voor het hele land, toen het hete en droge weer het land trof.

De laatste dagen is er een stijgende lijn opgetreden in de hoeveelheid door ballons overgebrachte brandbommen die in Israël zijn gelanceerd, ondanks de gerapporteerde staakt-het-vuren-overeenkomst. Echter Israël weigert officieel het bestaan ​​van een staakt-het-vuren-akkoord te erkennen, maar heeft zich grotendeels gehouden aan de gemelde bepalingen ervan.

Dinsdag verlengde Israël de toegestane visserijzone rond de Gazastrook tot 15 zeemijl (27,8 kilometer), kennelijk als een eerste stap van het bestand. Echter, nauwelijks een dag na uitbreiding van het visgebied tot 15 zeemijl heeft het leger deze opnieuw beperkt tot 10 mijl, na de golf van branden die het zuiden van Israël teistert.

Volgens Israël’s Channel 12-nieuws bevat de overeenkomst een plicht voor Hamas om de gewelddadige incidenten langs de grensafratsering te stoppen, met behoud van een bufferzone op 300 meter van de grens; een einde te maken aan het lanceren van brandgevaarlijke ballonnen en vliegers naar Israëlische gemeenschappen en de nachtelijke schermutselingen te staken tussen Gazanen en veiligheidsdiensten; en een stop voor flotillas die proberen de maritieme grens tussen Gaza en Israël te doorbreken.

Als tegenprestatie breidde Israël de visserijzone uit en stemde ermee in om cash-for-work-programma’s van de Verenigde Naties mogelijk te maken, medicijnen en andere civiele hulp toe te staan ​​de Strook in te gaan en onderhandelingen te openen over kwesties met betrekking tot elektriciteit, overtochten, gezondheidszorg en fondsen.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Judah Ari Gross “Gazan arson balloons blamed for at least 11 fires in south” en een artikel “Israel shrinks Gaza fishing zone after rash of arson balloons” van 22 mei 2019 op de site van The Times of Israel

2 gedachtes over “Hamas’ terroristen ontsteken opnieuw vele branden in Israëlische gebieden rondom Gaza

  1. Hamas heeft de zaken waarschijnlijk niet onder controle. Wat betekent dat veel mensen waarschijnlijk denken dat het onder Hamas beter zal gaan.

    Like

Reacties zijn gesloten.